pulpety drobiowe
pixabay.com

Lekkie pulpeciki drobiowe z cukinią w sosie pomidorowym

Pulpety drobiowe z dodatkiem cukinii, podane z sosem pomidorowym to dobry pomysł na lekki obiad latem, kiedy warzyw, w tym właśnie cukinii, mamy pod dostatkiem. Pulpeciki są delikatne i soczyste, zasmakują dzieciom i dorosłym, odpowiednie do zaserwowania osobom będącym na dietach odchudzających.

Lekkie pulpeciki drobiowe z cukinią w sosie pomidorowym

Pulpety drobiowe z dodatkiem cukinii, podane z sosem pomidorowym to dobry pomysł na lekki obiad latem, kiedy warzyw, w tym właśnie cukinii, mamy pod dostatkiem. Pulpeciki są delikatne i soczyste, zasmakują dzieciom i dorosłym, odpowiednie do zaserwowania osobom będącym na dietach odchudzających.

Włoskie pulpety

Pulpety to danie pochodzące z Włoch znane w kuchniach prawie całego świata. Przygotowywane z różnych rodzajów mięsa lub warzyw, zapiekane, smażone, gotowane, w zupach lub z sosami, w wersjach lekkich i tych nieco bardziej kalorycznych mają swoich fanów na całym globie.

Pulpety drobiowe szczególnie przypasują najmłodszym domownikom, są sycące, zdrowe i stanowią całkiem niezły pomysł na przemycenie dzieciakom w diecie zdrowych – a niekoniecznie chcianych przez same dzieci - warzyw. Pulpety możemy formować z dodatkiem wielu warzyw: startej na tarce na grubych oczkach marchewki, selera czy pokrojonej drobno natki pietruszki. Te z cukinią będą wyjątkowo soczyste, wręcz rozpływające się w ustach.

Pulpety drobiowe z tartą cukinią w sosie pomidorowym – przepis

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 0,5 kg mielonego mięsa z kurczaka
  • 1 jajko
  • Bułka tarta- ok. 5 łyżek
  • Poł szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 puszka krojonych pomidorów lub krojone świeże pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz, suszona papryka, oregano
  • Świeża natka pietruszki
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • Opcjonalnie: czarne oliwki, ok. 10 sztuk

Umytą cukinię ścieramy razem ze skórką na tarce, solimy 2 łyżkami soli, odstawiamy na bok aż puści sok. Po kwadransie cukinię możemy lekko odcisnąć z nadmiaru wody, mielone mięso mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dodajemy do cukinii. Wsypujemy oregano, sól, pieprz, wbijamy 1 jajko i dodajemy 3 łyżki bułki tartej. Forujemy pulpety, obtaczając je w pozostałej bułce tartej, smażymy po kilka minut z każdej ze stron lub zapiekamy w piekarniku przez 15 minut. Pulpety powinny mieć złocisty kolor.

Jeśli smażymy pulpety na rozgrzanej oliwie to po ich zdjęciu wlewamy na tę samą patelnię bulion, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pomidory świeże lub z puszki, koncentrat pomidorowy, przyprawy i gotujemy około 5 min często mieszając. Po upływie tego czasu dodajemy podsmażone pulpety, gotujemy kolejne 5 min bez przykrywania. Pod koniec dorzucamy pokrojone w mniejsze części oliwki, posypujemy startym serem i natką pietruszki.

Tak przygotowane pulpety będą świetnie smakować z ryżem, kaszą, makaronem lub bagietką.

Cukinia w diecie

Koniecznie włączmy cukinię do naszej codziennej diety. To pyszne, niezwykle zdrowe warzywo, uchodzące za jedno z najmniej zanieczyszczonych na naszych uprawach, pełne wartości odżywczych. Można ją podawać już bardzo małym dzieciom, jest lekkostrawna i mało kaloryczna. To także warzywo, które wszechstronnie wykorzystamy w naszej kuchni. Świetna jest faszerowana, zapiekana, w formie kremowej zupy, jako dodatek do sosów, past, a nawet do przyrządzenia deserów. Ciasto czekoladowe z cukinią jest przepyszne, wilgotne, słodkie, a przy tym zdrowsze niż jego tradycyjne wersje.

Pulpety cukiniowe w sosie pomidorowym

W wersji wegetariańskiej do przygotowania pulpetów możemy zrezygnować z mięsa. Przepyszne i jeszcze bardziej delikatne, dietetyczne i lekkostrawne będą pulpety z samej cukinii. Do tego przepisu potrzebujemy więcej cukinii, a po jej starciu należy dokładnie odcisnąć ją z wody. Pamiętajmy, że cukinia w prawie 80 procentach składa się właśnie z wody, więc powinna puścić jej całkiem sporo. Dokładne jej odciśnięcie to gwarancja sukcesu, czyli uzyskania nierozpadających się, zwartych, warzywnych pulpetów.

Startą cukinię można wymieszać z dowolnymi ziołami, dobrym pomysłem będzie użycie tutaj drobno posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki. Cukinię mieszamy z jajkiem, bułką tartą i parmezanem i wrzucamy na gotujący się bulion lub dowolny sos i zostawiamy na ogniu 15 minut. Pulpety z cukinii można także przygotować w szybkowarze, a sosem, np. pomidorowym, polać już na talerzu.

Inspiracja: blog kwestiasmaku.com

Następny artykuł