Łosoś pieczony w syropie klonowym
Łosoś jest rybą, która świetnie smakuje po upieczeniu czy usmażeniu, ale też na surowo, np. w sushi. Surowe mięso łososia można wędzić i marynować. W Szwecji bardzo popularny jest gravlax, czyli łosoś peklowany w soli i koperku.
Łosoś pieczony w syropie klonowym, w którego recepturze zawarty jest również sos sojowy, jest wyjątkowo bogaty w smak umami. Sprawdzi się jako szybkie i łatwe do przyrządzenia danie obiadowe z dodatkiem gotowanych na parze warzyw, ryżu cytrynowego posypanego sezamem i świeżą kolendrą.
Łosoś pieczony w syropie klonowym: składniki
-
300 gramów filetu z łososia
-
2 łyżki syropu klonowego
-
2 łyżki sosu sojowego
-
1 ząbek czosnku
-
2 łyżki oliwy
-
sól i pieprz
Łosoś pieczony w syropie klonowym: przygotowanie
Filet z łososia pozbawiamy skóry i kroimy na mniejsze kawałki.
Ząbki czosnku siekamy drobno, łączymy z syropem klonowym, sosem sojowym, oliwą oraz solą i pieprzem. Do tak powstałej marynaty wkładamy łososia i odstawiamy go na pół godziny do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez ok. 10-15 minut (w zależności od rozmiarów i grubości filetu z łososia).
Łosoś pieczony w syropie klonowym: porady
Tak upieczonego łososia można podać z dodatkiem kaszy gryczanej, ryżu doprawionego sokiem z cytryny, pieczonych ziemniaków lub frytek z batatów.
Do łososia pieczonego w syropie klonowym możemy przygotować także zielone szparagi z wody.