Smakosze.pl Przepisy Łosoś teriyaki z ryżem, kukurydzą i fasolą: zdrowie w japońskim sosie
Pixabay.com

Łosoś teriyaki z ryżem, kukurydzą i fasolą: zdrowie w japońskim sosie

25 marca 2022
Autor tekstu: Hoff Emil

Łosoś teriyaki z ryżem, kukurydzą i fasolą: dla kogo?

Łosoś teriyaki z ryżem, kukurydzą i fasolą to danie dla każdego, kto lubi ryby, słodko-ostry smak sosu teriyaki i świeże, podsmażane warzywa. Danie jest lekkie, pożywne i bardzo zdrowe, tak że warto podawać je od czasu do czasu dzieciom.

Dietetycy sugerują, że powinno się jeść rybę aż trzy razy w tygodniu, więc łosoś teriyaki z ryżem, kukurydzą i fasolą to znakomita propozycja na 1/3 tygodniowej dawki zdrowia.

Łosoś teriyaki z ryżem, kukurydzą i fasolą: na jaką okazję?

Łosoś teriyaki z ryżem, kukurydzą i fasolą to znakomite danie obiadowe, lekkie i zdrowe. Nada się np. na okresy zwyczajowo postne, jak Wielkanoc czy Boże Narodzenie, ale też na romantyczną kolację we dwoje.

W dodatku łosoś teriyaki z ryżem, kukurydzą i fasolą to danie ekonomiczne. Podsmażony ryż, fasolkę i kukurydzę oraz sos teriyaki możemy łatwo wykorzystać później w innych daniach.

Łosoś teriyaki z ryżem, kukurydzą i fasolą: ile kalorii?

Łosoś teriyaki z ryżem, kukurydzą i fasolą to danie pyszne i zdrowe. Łosoś należy wprawdzie do tłustych ryb, ale w porcji 150 g tłuszcz nie będzie stanowił problemu. Na żadnej diecie nie warto rezygnować z łososia – to jedna z najzdrowszych ryb, napakowana kwasami omega-3.

Łosoś teriyaki z ryżem, kukurydzą i fasolą: trudność

Łosoś teriyaki z ryżem, kukurydzą i fasolą to danie dość proste do przygotowania, ale trzeba umieć zaplanować pracę, tak by nie czekać niepotrzebnie długo na marynowanie, pieczenie czy gotowanie składników.

Obserwuj nas w
autor
Hoff Emil

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy