Smakosze.pl Przepisy Łosoś z sosem bazyliowym, przepis na elegancki obiad
pixabay.com

Łosoś z sosem bazyliowym, przepis na elegancki obiad

25 marca 2022
Autor tekstu: Strzemp Katarzyna

Łosoś z sosem bazyliowym

Łosoś – czy warto go jeść?

Łosoś to ryba, która jest w Polsce ogólnodostępna i kupić ją można w przeróżnych formach – świeża, mrożona, wędzona, filety, tuszki, steki etc. Najbardziej popularne odmiany tej ryby to łosoś bałtycki, łosoś pacyficzny oraz hodowlany - łosoś norweski. Poza charakterystycznym, wyjątkowym smakiem, łosoś to bogactwo składników pozytywnie wpływających na nasze zdrowie . Obecnie na polskim rynku najzdrowszą odmianą jest dziki łosoś z Alaski łowiony w wodach Pacyfiku. Zawiera on najwyższej jakości białka, witaminy, minerały i właściwy poziom kwasów tłuszczowych omega-3. Łosoś to też bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka, bez względu na rodzaj hodowli. Ryba zawiera również egzogenne aminokwasy, które nie są wytwarzane w organizmie, dlatego tak ważne jest spożywanie ryb z tymi związkami, przynajmniej 2 razy w tygodniu.

Łosoś jest rybą tłustą, a więc bardzo kaloryczną. Wartość energetyczna łososia różni się w zależności od sposobu hodowli - bardziej kaloryczny jest łosoś hodowlany niż ten pozyskiwany z naturalnych połowów. Ponadto znajdziemy w nim ogromne pokłady witamin i pierwiastków, takich jak witamina D, selen, witaminy z grupy B, fosfor i magnez . Również kwasy DHA i EPA znajdujące się w łososiu posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych: przeciwdziałają stanom zapalnym, obniżają ciśnienie krwi, a nawet obniżają ryzyko zachorowania na nowotwory. Aby uzyskać z tej ryby wszystko to co najlepsze, warto przy jej wyborze kierować się kilkoma ważnymi aspektami.

Na co zwrócić uwagę kupując łososia

Pochodzenie ryby – kupując łososia, warto dowiedzieć się skąd pochodzi i w jakich `warunkach żyła ryba. Od tego zależy ewentualnie zanieczyszczenie mięsa i poziom wartości odżywczych. Jeśli łosoś został wyhodowany przez człowieka, należy zwrócić uwagę, czy hodowla jest certyfikowana – to daje pewność, że okaz karmiony był wartościową paszą a sama hodowla była przemyślana i prowadzona odpowiedzialnie.

Odmiana łososia – od niej zależy zawartość bezcennych kwasów omega-3; poziom zanieczyszczenia oraz walory smakowe.

Świeżość ryby - mniejsze ryby są młodsze, w związku z tym ich mięso jest bardziej delikatne i mniej zanieczyszczone. Skóra powinna być jasna, matowa, twarda, pozbawiona plam, a skrzela mocno czerwone. Co najważniejsze – mięso powinno być sprężyste i uginać się pod naciskiem palca. W przypadku łososia paczkowanego, należy zwracać uwagę na datę przydatności do spożycia.

Łosoś z sosem bazyliowym z pieczonymi ziemniakami

Ten rodzaj ryby to prosty sposób na niecodzienne łącznie smaków, eksperymentowanie w kuchni, przy czym przygotowanie jej nie jest trudne i czasochłonne. Jest na tyle uniwersalną rybą, że można go podawać przygotowanego na parze, po usmażeniu, wędzonego, grillowanego, pieczonego, gotowanego, a nawet na surowo, w postaci sushi. My proponujemy przepis na zdrowy i lekki obiad z łosiem w roli głównej, z dodatkiem niezwykle aromatycznego sosu z bazylii. Zamiast ziemniaków można użyć ryżu długoziarnistego lub kaszy gryczanej.

Składniki na 4 porcje: • 4 świeże filety z łososia (ok. 150 – 200 g każdy)• Oliwa z oliwek lub dobry olej roślinny• Sól morska i opcjonalnie pieprz do smaku• 4 – 5 dużych ziemniaków• Rozmaryn do posypania ziemniaków

Składniki do sosu bazyliowego: • Doniczka świeżej bazylii• Śmietana kremówka 30% (alternatywnie płynna śmietana 18%)• Ząbek czosnku• Szczypta cukru• Pół łyżeczki soku z cytryny• 200 ml gęstej śmietany 18%

Sposób przygotowania łososia: • Filety łososia posmarować oliwą i oprószyć solą morską i pieprzem• Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.• Na blasze do pieczenia rozłożyć papier pergaminowy, nagrzać go przez 10 minut.• Ułożyć łososia koniecznie skórą do dołu i piec ok. 10 – 15 minut.

Sposób przygotowania sosu bazyliowego: • Listki bazylii oberwać z łodyg, opłukać pod zimną wodą i włożyć do rondla• Dodać śmietankę kremową i zagotować na małym ogniu• Po zagotowaniu dodać czosnek i ręcznym blenderem zmiksować na gładki sos• Doprawić solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny, na koniec połączyć z gęstą śmietaną

Sposób przygotowania ziemniaków: • Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na kawałki według uznania• Zagotować w osolonej wodzie aż będą półmiękkie. Po zagotowaniu odcedzić i włożyć ziemniaki z powrotem do garnka.• Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, w międzyczasie rozgrzewając oliwę / olej w rondlu• Zalać kawałki ziemniaków gorącym tłuszczem. Rozłożyć je na papierze do pieczenia.• Piec 15 min z obydwóch stron. Na ostatnie 10 minut pieczenia dodajemy łososia między ziemniaki.• Opcjonalnie po upieczeniu można posypać solą morską, rozmarynem lub innymi, ulubionymi przyprawami.

Obserwuj nas w
autor
Strzemp Katarzyna

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy