Makaron z krewetkami, szparagami i pomidorkami
Będzie idealnie nadawało się na krótki sezon szparagowy, który zaczyna się już niedługo i potrwa tylko do końca czerwca.
Makaron z krewetkami, szparagami i pomidorkami: składniki
-
200 g ulubionego makaronu z pszenicy durum
-
250 g zielonych szparagów
-
250 g surowych krewetek
-
10 pomidorków koktajlowych
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
4 łyżki oleju
-
1 łyżka masła
-
pęczek szczypiorku
-
pęczek natki pietruszki
-
sól i pieprz
Makaron z krewetkami, szparagami i pomidorkami: przygotowanie
W dużym garnku solimy i zagotowujemy wodę na makaron (1 litr na 100 g makaronu). Makaron gotujemy kilka minut, aż będzie al dente. Zachowujemy kilka łyżek wody z gotowania i odcedzamy makaron na sicie.
Szparagi płuczemy, oczyszczamy i odcinamy zdrewniałe końcówki (ok. 1 cm od końca). Kroimy na mniejsze (2 cm) kawałki. Oddzielamy główki szparagów, a resztę kawałków gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty. Następnie dorzucamy główki i gotujemy kolejne trzy minuty. Odsączamy je i wrzucamy do miski z lodem w kostkach na 1 minutę. Odsączamy ponownie.
Krewetki oczyszczamy z pancerzyków (można zostawić ogonki, ale niekoniecznie) i żyłek na grzbietach. Pomidorki koktajlowe przekrajamy na połowy, czosnek kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli, po czym dorzucamy czosnek. Smażymy, aż osiągnie lekko złoty kolor, po czym dorzucamy pomidory i smażymy kolejne 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Na końcu dodajemy krewetki i szparagi i smażymy wszystko kolejne trzy minuty, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Dolewamy pozostałą po gotowaniu makaronu wodę, a następnie makaron. Mieszamy dokładnie i zestawiamy z ognia.
Tuż przed podaniem posypujemy makaron posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.
Makaron z krewetkami, szparagami i pomidorkami: porady
Szparagi hartujemy w wodzie z lodem, by nie straciły kruchości po gotowaniu.
Dla podkreślenia smaku krewetek, możemy skropić gotowe danie sokiem z cytryny.
Do tego przepisu pasować będzie zarówno dłuższy makaron, jak np. spaghetti czy tagliatelle, ale też krótsze rodzaje, np. penne lub farfalle (czyli kokardki).
W wersji wegetariańskiej makaronu ze szparagami i pomidorkami można zamienić krewetki na kawałki tofu. Jeżeli dodatkowo wyeliminujemy masło, to danie będą mogły zjeść osoby na diecie wegańskiej.
Osoby, które w swoich daniach lubią odrobinę ostrości, mogą dodać pieprz cayenne lub świeżą papryczkę chili.