Smakosze.pl Przepisy Makaron ze szparagami, tartą cukinią i mascarpone - szybki przepis
Canva.com

Makaron ze szparagami, tartą cukinią i mascarpone - szybki przepis

25 marca 2022

Makaron ze szparagami, tartą cukinią i mascarpone - składniki 

  • 5 sztuk zielonych szparagów,

  • 150 g makaronu penne,

  • 1 szklanka startej cukinii (ze skórką),

  • 1 duże jajko,

  • 1 łyżka masła,

  • 2 - 3 łyżki serka mascarpone,

  • 1/2 małej cebulki,

  • świeża kolendra,

  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz.

Makaron ze szparagami, tartą cukinią i mascarpone - sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Ugotowany makaron odcedzamy. Cukinię myjemy w zimnej wodzie i ścieramy wraz ze skórką na tarce o dużych oczkach - odmierzyć jedną szklankę.

Szparagi myjemy pod wodą, odłamujemy twarde końce i kroimy na kawałki (około 2 cm). Cebulkę kroimy w drobną kostkę.

Na patelni lub garnku z grubym dnem roztapiamy masło, dodajemy szparagi i sól, podsmażamy na średnim ogniu przez kilka minut (aż zmiękną, ale nadal będą chrupiące). Dodajemy startą cukinię i pokrojoną cebulkę, smażymy mieszając przez około 1 - 2 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Jajko wbijamy do miski i dodajemy serek mascarpone, mieszamy widelcem, doprawiamy solą i zmielonym czarnym pieprzem. Odstawiamy patelnię z warzywami z ognia i wlewamy przygotowaną masę, cały czas mieszając, aż powstały sos pokryje warzywa i wszystko  się podgrzeje. Dodajemy do całości przygotowany wcześniej makaron i mieszamy. Wykładamy danie na talerz, posypujemy kolendrą i jeśli to konieczne - także solą i pieprzem.

Najlepsze szparagi są w sezonie, a poza sezonem na szparagi możesz użyć szpinaku, bobu czy zielonego groszku.

Obserwuj nas w
autor
Dzięciołowska Marcelina

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy