Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozłóż na blaszce i zamknij w piecu. Ten obiad znika w 3 minuty
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 10.04.2025 17:31

Rozłóż na blaszce i zamknij w piecu. Ten obiad znika w 3 minuty

Obiad na szybko
Fot. YouTube/PALCE LIZAĆ

Mięso, ziemniaki i kilka przypraw wchodzących w skład zalewy. Tyle wystarczy, by przygotować ten szybki i pełny obiad. Podany z surówką, jest prostym i sycącym daniem na każdy dzień.

Obiad na szybko

Karkówka wieprzowa jest przeważnie nieco tańsza od najczęściej używanej partii wieprzowiny – schabu. Ten ostatni cenimy bardzo za to, delikatność smaku, ale nie tylko. Należy on do najchudszych mięs w naszym codziennym menu, stąd jego smak i uniwersalność w kuchni.

Jednak karkówka pokazuje swoje przewagi podczas pieczenia na szybko, tak jak w wypadku tego przepis na obiad. Cienkie plastry dochodzą szybko i są soczyste właśnie dzięki dużej zawartości tłuszczu. Mają też wiele smaku, który mogą oddać ziemniakom.

karkówka
Fot. Canva
Weź liście kapusty i rozsmaruj mięso mielone. To jest lepsze nawet od gołąbków

Upiecz ziemniaki z mięsem

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Palce Lizać, w którym w skład dania wchodzą gotowe mieszanki przypraw – do kurczaka i do ziemniaków. Jednak kompozycję taką każdy powinien modyfikować z myślą o swoim smaku i preferencjach.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 8 cienkich plastrów karkówki wieprzowej
  • 6-8 ziemniaków
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 120 ml oleju słonecznikowego
  • 80 ml śmietanki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej
  • Przyprawy: rozmaryn, kmin rzymski, suszony czosnek, tymianek
  • Sól, pieprz
zalewa do mięsa
Fot. YouTube/PALCE LIZAĆ

Pieczona karkówka na szybki obiad

Karkówkę kroimy dość cienko, a jeśli mamy grubsze kotlety – nieco je rozbijamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w pióra.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Układamy na niej kawałki cebuli. Te przykrywamy ziemniakami. Wszystko posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem.

ziemniaki na obiad
Fot. YouTube/PALCE LIZAĆ

Na ziemniakach układamy plastry karkówki. W osobnej misce mieszamy mleko, oliwę i koncentraty warzywne, przyprawiając do smaku. Rzadkim sosem polewamy mięso.

Obiad wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 40 minut. Danie jest gotowe, kiedy mięso będzie rumiane, a ziemniaki – miękkie.

Wypróbuj też przepisy na doskonałe ciasto na święta i niezwykłe jajka wielkanocne.

mięso z sosem
Fot. YouTube/PALCE LIZAĆ