Weź boczek i wrzuć do garnka z łupinami cebuli. Ten przepis to hit

Internet to prawdziwa kopalnia niecodziennych przepisów. Podczas gdy książki kucharskie bogate są w tradycyjne pomysły na dania, to w sieci możemy znaleźć te nowatorskie. Z pewnością są warte uwagi, a do tego niesamowicie kreatywne. Poznajcie przepis na przepyszną domową wędlinę.
Szynka na Święta Wielkanocne
Święta Wielkanocne to czas, w którym nasze stoły wypełniają się pięknymi świątecznymi ozdobami, a przede wszystkim smakowitymi potrawami, które co roku zachwycają swoim smakiem. Jednak, aby jeszcze bardziej zaskoczyć przybyłych na rodzinny obiad lub śniadanie gości, dobrze jest przygotować coś, czego podczas Wielkanocy nie mieli jeszcze okazji jeść.
Internet to świetne źródło przepisów i można znaleźć tam wiele naprawdę ciekawych pozycji. Jedną z nich jest domowa szynka, którą przygotujecie z użyciem łupin cebuli. Tak to możliwe. Wystarczy, że skorzystacie z tego przepisu.

Domowa szynka na Wielkanoc
Wędlina obowiązkowo musi znaleźć się na świątecznym stole. Lecz nie taka sklepowa, a domowa, a do tego potrzebna Wam będzie cebula. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 1,3 kg boczku
- 1,5 l wody
- garstka łupin cebuli
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka stołowa cukru
- 3-4 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 1 łyżeczka pieprzu
- ziele angielskie
- kilka goździki
- posiekany koperek
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować domową szynkę?
Wielkanoc się zbliża, dlatego musicie poznać przepis na coś pysznego.
W pierwszej kolejności łupiny cebuli moczymy w wodzie, po czym wykładamy nimi dno garnka. Następnie przekładamy do niego również dwa spore kawałki boczku, wlewamy 1,5 litra wody tak, aby zakryła mięso. Wrzucamy również liście laurowe, goździki, ziele angielskie, a także sól, pieprz oraz cukier. Na koniec dodajemy także 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki.
Wszystko delikatnie mieszamy, stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. Garnek przykrywamy i gotujemy przez godzinę.

Po tym czasie możemy wszystko troszkę przemieszać, po czym odstawiamy do pełnego ostygnięcia. Następnie mięso wyciągamy z garnka i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. W kolejnym kroku obtaczamy je w drobno posiekanym koperku i zawijamy w papier do pieczenia.
Drugi kawałek mięsa możemy obtoczyć w mielonej papryce wędzonej i również szczelnie zawijamy. Obie części wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie wyciągamy i kroimy boczek na kawałki. Tak przygotowany przysmak z pewnością podbije niejedno podniebienie.
Sprawdź przepis na pyszną sałatkę chrzanową. Zobacz, jak przygotować wspaniałe ciasto drożdżowe.






































