Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź boczek i wrzuć do garnka z łupinami cebuli. Ten przepis to hit
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 10.04.2025 21:00

Weź boczek i wrzuć do garnka z łupinami cebuli. Ten przepis to hit

Boczek i łupiny cebuli w garnku
Fot. YouTube/Lecker & Nützlich

Internet to prawdziwa kopalnia niecodziennych przepisów. Podczas gdy książki kucharskie bogate są w tradycyjne pomysły na dania, to w sieci możemy znaleźć te nowatorskie. Z pewnością są warte uwagi, a do tego niesamowicie kreatywne. Poznajcie przepis na przepyszną domową wędlinę.

Szynka na Święta Wielkanocne

Święta Wielkanocne to czas, w którym nasze stoły wypełniają się pięknymi świątecznymi ozdobami, a przede wszystkim smakowitymi potrawami, które co roku zachwycają swoim smakiem. Jednak, aby jeszcze bardziej zaskoczyć przybyłych na rodzinny obiad lub śniadanie gości, dobrze jest przygotować coś, czego podczas Wielkanocy nie mieli jeszcze okazji jeść. 

Internet to świetne źródło przepisów i można znaleźć tam wiele naprawdę ciekawych pozycji. Jedną z nich jest domowa szynka, którą przygotujecie z użyciem łupin cebuli. Tak to możliwe. Wystarczy, że skorzystacie z tego przepisu. 

Garść łupin cebuli
Fot. Canva/MarkeUsz
Skarb PRL-u, dzisiaj nikt nie pamięta. A to skarbnica białka i żelaza

Domowa szynka na Wielkanoc

Wędlina obowiązkowo musi znaleźć się na świątecznym stole. Lecz nie taka sklepowa, a domowa, a do tego potrzebna Wam będzie cebula. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 1,3 kg boczku
  • 1,5 l wody 
  • garstka łupin cebuli
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ziele angielskie
  • kilka goździki
  • posiekany koperek

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować domową szynkę?

Wielkanoc się zbliża, dlatego musicie poznać przepis na coś pysznego.

W pierwszej kolejności łupiny cebuli moczymy w wodzie, po czym wykładamy nimi dno garnka. Następnie przekładamy do niego również dwa spore kawałki boczku, wlewamy 1,5 litra wody tak, aby zakryła mięso. Wrzucamy również liście laurowe, goździki, ziele angielskie, a także sól, pieprz oraz cukier. Na koniec dodajemy także 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki. 

Wszystko delikatnie mieszamy, stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. Garnek przykrywamy i gotujemy przez godzinę

Mięso na szynkę razem z innymi składnikami
Fot. YouTube/Lecker & Nützlich 

Po tym czasie możemy wszystko troszkę przemieszać, po czym odstawiamy do pełnego ostygnięcia. Następnie mięso wyciągamy z garnka i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. W kolejnym kroku obtaczamy je w drobno posiekanym koperku i zawijamy w papier do pieczenia.

 Drugi kawałek mięsa możemy obtoczyć w mielonej papryce wędzonej i również szczelnie zawijamy. Obie części wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie wyciągamy i kroimy boczek na kawałki. Tak przygotowany przysmak z pewnością podbije niejedno podniebienie. 

Sprawdź przepis na pyszną sałatkę chrzanową. Zobacz, jak przygotować wspaniałe ciasto drożdżowe

Pyszna domowa szynka
Fot. YouTube/Lecker & Nützlich