Smakosze.pl Przepisy Prawdziwa bomba witaminowa. Kiszona marchewka z imbirem zachwyca nie tylko smakiem
Kadr z kanału Tysiąc Talerzy udostępnionego na portalu youtube.com

Prawdziwa bomba witaminowa. Kiszona marchewka z imbirem zachwyca nie tylko smakiem

25 listopada 2020
Autor tekstu: Sara Karaszewska

Marchew kiszona to rewelacyjna alternatywa dla kiszonej kapusty, ogórków czy buraków. Jak wiemy, kisić możemy również paprykę, pomidory czy nawet cytrynę. Kiszona marchewka charakteryzuje się słodkim i delikatnym smakiem , który odpowiada nawet dzieciom.

Przepis na marchewkę kiszoną zachwyca nie tylko smakiem, ale również ilością drogocennych składników , które pozwolą nam zadbać o prawidłową kondycję zdrowotną . Jak się okazuje, w aptece możemy zaopatrzyć się w suplementy z dodatkiem kwasu mlekowego . Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby stworzyć w kuchni własne, naturalne lekarstwo , które będzie służyło jako rewelacyjny dodatek do posiłków.

Marchewka oraz jej właściwości 

O właściwościach zdrowotnych marchewki mówi się od lat. Zawarte w niej witaminy, minerały oraz przeciwutleniacze sprawiają, że to jedno z najbardziej drogocennych warzyw, które ma wpływ na pracę naszego organizmu. To nie tylko źródło beta-karotenu , ale również witaminy A, B, C, E oraz K. Marchew wspomaga naszą odporność.

Imbir oraz jego właściwości

Imbir za to jest przyprawą, która sprawdza się nie tylko w kuchni, ale i w medycynie naturalnej czy kosmetyce . Korzeń imbiru zawiera w sobie mnóstwo leczniczych substancji, które sprawdzają się jako składniki do tworzenia naparów, olejków, syropów czy przeciwzapalnych preparatów .

Jego działanie jest również przeciwbakteryjne oraz łagodzące dolegliwości górnych dróg oddechowych . Jeśli rozpoznajemy u siebie pierwsze oznaki przeziębienia lub grypy, nie ma lepszego sposobu na domowe leczenie niż imbir. W połączeniu z kilkoma innymi produktami będzie miał on nieocenione wartości odżywcze oraz wpływ na naszą kondycję zdrowotną.

Przepis na kiszoną marchew z imbirem

Składniki:

  • 2-3 kg marchwi

  • pół główki czosnku

  • 8 listków laurowych

  • kawałek imbiru

  • kawałek chrzanu

  • sól - 1 płaska łyżka na półtora litra wody

  • woda mineralna

  • kilka łyżek soku z kapusty kiszonej lub ogórków kiszonych lub skórka z 1 kromki czarnego chleba na zakwasie

  • 1 cebula pocięta w talarki lub przecięta na cztery

  • koper

Obserwuj nas w
autor
Sara Karaszewska

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasjonuje się nie tylko gotowaniem, ale i muzyką oraz tematami związanymi z rozwojem osobistym. Studia na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna utwierdziły ją w przekonaniu, że pisanie to nie tylko pasja, ale i pomysł na życie. Nieustannie szkoli się z zakresu psychologii oraz social mediów. Gotowanie od zawsze było jej ulubioną formą spędzania czasu wolnego, a teraz związana jest z nim jej praca. Drugim kierunkiem studiów, które rozpoczęła, jest Zarządzanie ze specjalizacją Socjologia Biznesu i Mediów. Tematy marketingowe nie są jej obce, co sprawia, że w tematach biznesowych czuje się najlepiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy