Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Taką karkówkę podam na obiad w Wielkanoc. Sos to mistrzostwo świata
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 19.04.2025 11:09

Taką karkówkę podam na obiad w Wielkanoc. Sos to mistrzostwo świata

karkówka na obiad
Fot. Anna Zyśk

Kiedy w świątecznym menu znalazło się tyle pyszności, przygotowanie obiadu na Wielkanoc to zadanie bardzo trudne. Z pomocą przychodzi Anna Zyśk, która zdradziła swój przepis na karkówkę w sosie musztardowym. Przygotowane i podane na obiad mięso zachwyci całą rodzinę na tyle, że z całą pewnością nie skończy się na jednej dokładce.

Pomysł na obiad na Wielkanoc

Choć na Wielkanoc przygotowuje się masę pyszności, nie można zapomnieć o ugotowaniu obiadu. Pomysłów na takie dania jest wiele, wliczając w to wszelkiego rodzaju pieczenie czy rolady. 

Nam do gustu przypadł przepis Anny Zyśk. Prowadząca na Instagramie kanał jedz.pysznie na świąteczny obiad przygotowuje soczystą karkówkę. Danie jest obłędne w smaku, a jego zaletą jest to, że można podać je z różnymi dodatkami. Ponadto przygotowanie jest łatwe i zajmuje stosunkowo niewiele czasu. 

Można nawet zaryzykować stwierdzeniem, że karkówka robi się sama. O tym, jak to mięso przyrządzić i z jakich składników, dokładnie objaśniamy poniżej. 

Marmurkowe pisanki są hitem Wielkanocy. Nie uwierzysz, jak łatwo je zrobić

Obiad na Wielkanoc z kilku składników

Aby danie było smaczne, należy zakupić dobrej jakości mięso. Karkówka powinna być świeża i zawierać jak najmniej przerostów mięsa. Tłuszcz jest niezbędny, ponieważ jest nośnikiem smaku, jednak nie powinno być go za dużo. Karkówkę będziemy dusić w aromatycznym sosie. Będzie więc soczysta i pełna smaku.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 600 g karkówki
  • 1 l bulionu
  • 60 g musztardy sarepskiej
  • 60 g musztardy francuskiej
  • 100 g cebuli
  • 10 g oleju
  • mąka
  • mielona słodka papryka
  • mielona ostra papryka
  • pieprz
  • sól

Przepis na karkówkę w musztardzie

Krok 1. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.

cebula.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Umytą i osuszoną karkówkę pokrój w plastry. Każdy kawałek mięsa rozbij tłuczkiem i przypraw oboma rodzajami papryki. 

karkówka.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Mięso obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej. Karkówkę smaż z dwóch stron, do momentu zarumienienia.

smażenie karkówki.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 5.  Usmażone mięso zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę. Następnie ponownie ułóż karkówkę na cebuli. Dodaj musztardę, a całość zalej bulionem.

musztarda.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 6. Składniki gotuj pod przykryciem, do momentu aż mięso stanie się miękkie, a sos zgęstnieje. Soczystą karkówkę możesz podawać na obiad z ziemniakami i ulubioną surówką.

Na Wielkanoc polecamy również roladki z szynki oraz jajka - kurczaki. Będą hitem na świątecznym stole.

karkówka w sosie.jpg
Fot. Anna Zyśk