Taką karkówkę podam na obiad w Wielkanoc. Sos to mistrzostwo świata

Kiedy w świątecznym menu znalazło się tyle pyszności, przygotowanie obiadu na Wielkanoc to zadanie bardzo trudne. Z pomocą przychodzi Anna Zyśk, która zdradziła swój przepis na karkówkę w sosie musztardowym. Przygotowane i podane na obiad mięso zachwyci całą rodzinę na tyle, że z całą pewnością nie skończy się na jednej dokładce.
Pomysł na obiad na Wielkanoc
Choć na Wielkanoc przygotowuje się masę pyszności, nie można zapomnieć o ugotowaniu obiadu. Pomysłów na takie dania jest wiele, wliczając w to wszelkiego rodzaju pieczenie czy rolady.
Nam do gustu przypadł przepis Anny Zyśk. Prowadząca na Instagramie kanał jedz.pysznie na świąteczny obiad przygotowuje soczystą karkówkę. Danie jest obłędne w smaku, a jego zaletą jest to, że można podać je z różnymi dodatkami. Ponadto przygotowanie jest łatwe i zajmuje stosunkowo niewiele czasu.
Można nawet zaryzykować stwierdzeniem, że karkówka robi się sama. O tym, jak to mięso przyrządzić i z jakich składników, dokładnie objaśniamy poniżej.
Marmurkowe pisanki są hitem Wielkanocy. Nie uwierzysz, jak łatwo je zrobićObiad na Wielkanoc z kilku składników
Aby danie było smaczne, należy zakupić dobrej jakości mięso. Karkówka powinna być świeża i zawierać jak najmniej przerostów mięsa. Tłuszcz jest niezbędny, ponieważ jest nośnikiem smaku, jednak nie powinno być go za dużo. Karkówkę będziemy dusić w aromatycznym sosie. Będzie więc soczysta i pełna smaku.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 600 g karkówki
- 1 l bulionu
- 60 g musztardy sarepskiej
- 60 g musztardy francuskiej
- 100 g cebuli
- 10 g oleju
- mąka
- mielona słodka papryka
- mielona ostra papryka
- pieprz
- sól
Przepis na karkówkę w musztardzie
Krok 1. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.

Krok 2. Umytą i osuszoną karkówkę pokrój w plastry. Każdy kawałek mięsa rozbij tłuczkiem i przypraw oboma rodzajami papryki.

Krok 3. Mięso obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej. Karkówkę smaż z dwóch stron, do momentu zarumienienia.

Krok 5. Usmażone mięso zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę. Następnie ponownie ułóż karkówkę na cebuli. Dodaj musztardę, a całość zalej bulionem.

Krok 6. Składniki gotuj pod przykryciem, do momentu aż mięso stanie się miękkie, a sos zgęstnieje. Soczystą karkówkę możesz podawać na obiad z ziemniakami i ulubioną surówką.
Na Wielkanoc polecamy również roladki z szynki oraz jajka - kurczaki. Będą hitem na świątecznym stole.






































