Mazurek bakaliowy
pixabay.com

Mazurek bakaliowy

Bez tego ciasta nie ma Wielkanocy! Zobacz, jak w łatwy sposób możesz w domowym zaciszu upiec najlepszy mazurek bakaliowy.

Bez tego ciasta nie ma Wielkanocy! Zobacz, jak w łatwy sposób możesz w domowym zaciszu upiec najlepszy mazurek bakaliowy. To o wiele prostsze, niż może ci się wydawać w pierwszej chwili.


Czym jest mazurek?

Nie wiesz czym jest ciasto mazurek? To tradycyjne ciasto, które wypiekane jest w Polsce w okresie Wielkanocy. Zazwyczaj ma ono prostokątny lub kwadratowy kształt, ciasto to charakteryzuje się tym, że jest niewysokie i półkruche. Zazwyczaj do wypieku mazurka używane są bakalie, ale to nie jedyny dodatek do tego ciasta. Mazurki warto piec, są po prostu pyszne! To jak, gotowi na upieczenie pierwszego mazurka?


Trudność przygotowania

Mazurek nie jest trudnym ciastem. Na pewno sobie poradzisz, jeśli tylko będziesz się kierować przepisem krok po kroku.


Mazurek bakaliowy

Do przygotowania tego mazurka potrzebne nam będą następujące składniki: na ciasto - 150 g mąki tortowej, 30 g cukru pudru, 125 g masła; na polewę - 2 tabliczki mlecznej czekolady do wypieków, 50 ml śmietanki 32%, 50 g orzechów włoskich posiekanych, 50 g orzechów laskowych posiekanych, 50 g rodzynek, 50 g płatków z migdałów, 50 g suszonych śliwek pokrojonych w kostkę, 50 g suszonych moreli pokrojonych w kostkę, skórka otarta z jednej cytryny


Przygotowanie - na początek należy przesiać mąkę do dużej miski lub na stolnicę. Dodajmy pokrojone na kawałki masło oraz cukier puder i 1 łyżkę wody. Szybko zagniećmy kruche ciasto. Odstawmy do zamrażalnika na pół godziny. Następnie wyciągniętym ciastem z zamrażalki wylepmy prostokątną formę do pieczenia. Wstawmy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na około 24-26 minut na złoty kolor. Kiedy mazurek się upiecze wyciągamy go z piekarnika i studzimy na kratce. Kiedy jest już wystygnięty, zaczynamy przygotowanie polewy. Wszystkie bakalie łączymy razem i odstawiamy na bok. W rondelku z szerokim dnem podgrzewamy śmietankę, dodajemy do niej połamaną na małe kawałki czekoladę. Mieszamy i trzymamy na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia. Kiedy czekolada się rozpuści, dodajemy bakalie, krótko mieszamy i jeszcze gorące wylewamy na upieczony spód. Odstawmy do ostygnięcia.


Inne wersje mazurków

Poznaj tej inne przepisy na mazurki i wybierz swój ulubiony przepis na to ciasto!


Mazurek cytrynowy


Do przygotowania tego mazurka potrzebne nam będą następujące składniki: na ciasto - 150 g mąki tortowej, 30 g cukru pudru, 125 g masła; na krem - 1 łyżka cukru kryształu, 1 cytryna, po 100 g masła i cukru pudru, 20 g śmietany kremówki; ponadto - skórka z limonki, prażone migdały.


Przygotowanie - na początek należy przesiać mąkę do dużej miski lub na stolnicę. Dodajmy pokrojone na kawałki masło oraz cukier puder i 1 łyżkę wody. Szybko zagniećmy kruche ciasto. Odstawmy do zamrażalnika na pół godziny. Następnie wyciągniętym ciastem z zamrażalki wylepmy prostokątną formę do pieczenia. Wstawmy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na około 24-26 minut na złoty kolor. W międzyczasie otrzyjmy skórkę ze sparzonej cytryny. Zmiksujmy ją razem z cytrynowym miąższem (bez pesteczek i białych skórek) oraz 1 łyżką cukru kryształu. Znów masło ubijmy na puszystą białą masę (8-10 minut). Dalej ubijając, wsypujmy cukier puder i wlewajmy cienkim strumieniem śmietanę kremówkę, a potem dodawajmy zmiksowany miąższ cytrynowy. Gotową masę wyłóżmy na ciasto, wyrównajmy. Na koniec mazurka ozdóbmy jeszcze posiekanymi migdałami i skórką otartą ze sparzonej limonki.


Zielony mazurek - egzotyczny przepis z zieloną herbatą


Do przygotowania tego mazurka potrzebne nam będą następujące składniki: 2 szklanki mąki tortowej, 200 g masła, 105 g cukru pudru, 4 żółtka, 200 g masy marcepanowej, 1 i ½ szklanki śmietany kremówki, 500 g serka mascarpone, skórka i sok z 1 limonki, 2 łyżki cukru, 1 łyżka zielonej herbaty (w proszku), granat i pistacje.


Przygotowanie – mąkę przesiejmy. Dodajmy do niej masło i cukier puder. Składniki siekajmy nożem do momentu, aż powstaną grudki. Wtedy dodajmy żółtka i 1-2 łyżki zimnej wody. Zagniećmy ciasto. Włóżmy do lodówki na pół godziny. Formę wyłóżmy pergaminem (ewentualnie posmarujmy masłem i oprószmy mąką). Spód i brzegi wylepmy ciastem. Pieczmy około 19-21 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wystudźmy. W międzyczasie śmietanę wymieszajmy z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijmy gęsty krem. Połączmy go z sokiem i skórką z limonki oraz herbatą. Na spód mazurka zetrzyjmy marcepan i rozsmarujmy na nim 2/3 kremu. Resztę kremu przełóżmy do szprycy. Wyciśnijmy rozetki na wierzch ciasta. Schładzajmy je 3 godziny. Udekorujmy granatem i pistacjami.

Następny artykuł