Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mazurek bakaliowy
Bizoń Michalina
Bizoń Michalina 25.03.2022 22:44

Mazurek bakaliowy

Mazurek bakaliowy
pixabay.com

Bez tego ciasta  nie ma Wielkanocy! Zobacz, jak w łatwy sposób możesz w domowym zaciszu upiec najlepszy mazurek bakaliowy. To o wiele prostsze, niż może ci się wydawać w pierwszej chwili. 

Czym jest mazurek?

Nie wiesz czym jest ciasto mazurek? To tradycyjne ciasto, które wypiekane jest w Polsce w okresie Wielkanocy. Zazwyczaj ma ono prostokątny lub kwadratowy kształt, ciasto to charakteryzuje się tym, że jest niewysokie i półkruche. Zazwyczaj do wypieku mazurka używane są bakalie, ale to nie jedyny dodatek do tego ciasta. Mazurki warto piec, są po prostu pyszne! To jak, gotowi na upieczenie pierwszego mazurka? 

Trudność przygotowania

Mazurek nie jest trudnym ciastem. Na pewno sobie poradzisz, jeśli tylko będziesz się kierować przepisem krok po kroku.

Mazurek bakaliowy

Do przygotowania tego mazurka potrzebne nam będą następujące składniki: na ciasto - 150 g mąki tortowej, 30 g cukru pudru, 125 g masła; na polewę - 2 tabliczki mlecznej czekolady do wypieków, 50 ml śmietanki 32%, 50 g orzechów włoskich posiekanych, 50 g orzechów laskowych posiekanych, 50 g rodzynek, 50 g płatków z migdałów, 50 g suszonych śliwek pokrojonych w kostkę, 50 g suszonych moreli pokrojonych w kostkę, skórka otarta z jednej cytryny

Przygotowanie - na początek należy przesiać mąkę do dużej miski lub na stolnicę. Dodajmy pokrojone na kawałki masło oraz cukier puder i 1 łyżkę wody. Szybko zagniećmy kruche ciasto. Odstawmy do zamrażalnika na pół godziny. Następnie wyciągniętym ciastem z zamrażalki wylepmy prostokątną formę do pieczenia. Wstawmy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na około 24-26 minut na złoty kolor. Kiedy mazurek się upiecze wyciągamy go z piekarnika i studzimy na kratce. Kiedy jest już wystygnięty, zaczynamy przygotowanie polewy. Wszystkie bakalie łączymy razem i odstawiamy na bok. W rondelku z szerokim dnem podgrzewamy śmietankę, dodajemy do niej połamaną na małe kawałki czekoladę. Mieszamy i trzymamy na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia. Kiedy czekolada się rozpuści, dodajemy bakalie, krótko mieszamy i jeszcze gorące wylewamy na upieczony spód. Odstawmy do ostygnięcia. 

Inne wersje mazurków

Poznaj tej inne przepisy na mazurki i wybierz swój ulubiony przepis na to ciasto!

Tagi: