Trik z monetą jest genialnym sposobem na sprawdzenie świeżości żywności w zamrażarce
Moneta przeważnie przydaje nam się podczas zakupów. Za pieniądze w takiej formie możemy kupić różne przekąski lub użyć jej do odpięcia wózka sklepowego. Niepozorna moneta może mieć jeszcze jedno ciekawe zastosowanie.
Moneta w trosce o dobrą żywność
Moneta nie jest brana przez nas pod uwagę, jako przedmiot, który może pomóc w kulinariach. Niekiedy wystarczy nam ona podczas zakupów spożywczych. Już wcześniej wspominaliśmy o tym, że jedna moneta może przydać się w trakcie wizyty w sklepie .
Okazuje się, że moneta może przydać się nam w trakcie dłuższej nieobecności w domu. Dzięki niej będziemy w stanie określić, czy po powrocie, nasze jedzenie z zamrażarki nadaje się jeszcze do spożycia .
Zgodnie z informacjami zawartymi na portalu WP Kuchnia, wystarczy nam moneta i kubek z wodą . Dzięki nim nie będziemy musieli obawiać się ewentualnych konsekwencji zjedzenia popsutego jedzenia. Co dokładnie musimy zrobić.
Na początku musimy zamrozić wodę w kubku. Kiedy ciecz zamarznie, w grę wchodzi moneta. Umieszczamy na jej powierzchni pieniądz i zamykamy zamrażalnik . Po powrocie wystarczy sprawdzić, czy moneta nadal jest na swoim miejscu.
Moneta pomoże nam uniknąć ewentualnego zatrucia
Jeśli po powrocie do domu, moneta znalazła się pod taflą lodu, oznacza to, że zamrażalka nie działała cały czas i znajdujące się w środku jedzenie zaczęło się rozmrażać . Takie warunki sprzyjają rozwojowi bakterii.
Moneta pod lodem powinna nas nakłonić do wyrzucenia smakołyków, które oczekiwały na późniejsze skonsumowanie . W przeciwnym wypadku możemy oczekiwać przykrych efektów zjedzenia nieświeżego jedzenia.
Mało kto spodziewałby się, że moneta może być tak użyteczna. Powody problemów z zamrażarką mogą być różne. Podczas nieobecności w domu ciężko zweryfikować, czy nie doszło, chociażby do wstrzymania dostawy prądu .
Zamrażanie żywności jest jednym z podstawowych sposobów na zabezpieczenie naszego jedzenia. Warto wiedzieć, jak robić to w prawidłowy sposób. Niedawno przedstawialiśmy metody na mrożenie gołąbków .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Gotujesz rosół pod przykryciem czy bez? Szczegół ma ogromne znaczenie
-
Na czym najlepiej smażyć pączki? Będziesz zdziwiony, co polecają eksperci
-
Już w przyszłym tygodniu będziemy obchodzić 2 uwielbiane święta. Biedronka od razu zareagowała
Źródło: WP Kuchnia