Gołąbki powinno się mrozić w odpowiedni sposób
Wikipedia / Loyna / CC BY-SA 2.5

Gołąbki powinno się mrozić surowe czy ugotowane? Rozwiewamy wszystkie wątpliwości

Gołąbki są absolutnym kulinarnym szlagierem, któremu ciężko się oprzeć. Ich smak niejednokrotnie przyprawiał nas o zachwyt. Można je przygotować na przyszłość i zamrozić, będą jak znalazł, gdy przyjdzie na nie ochota. Okazuje się, że takiemu zabiegowi można poddać zarówno ugotowane gołąbki, jak i te surowe. Trzeba jednak pamiętać o stosowaniu odpowiednich metod.

Wyborne gołąbki należą do grona smakołyków, które przyprawiają o zawrót głowy. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy z miłą chęcią sięgną po taki specjał. Ich przygotowanie jest dosyć czasochłonne. Możemy zaoszczędzić sobie czasu dzięki mrożeniu.

W jaki sposób najlepiej mrozić gołąbki?

Bez wątpienia gołąbki uchodzą za niebanalną propozycję obiadową, która wiele razy spotykała się z żywnym zainteresowaniem wielbicieli rodzimej kuchni. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis Anny Lewandowskiej. Dziś skupimy się na kwestii zamrażania zawiniątek z kapusty.

Czy gołąbki można mrozić? To pytanie pojawia się w głowach wielu smakoszy. Odpowiedź jest jak najbardziej twierdząca. Należy jednak zrobić to w odpowiedni sposób. Wszystko zależy od tego, czy nasze gołąbki będą surowe, czy ugotowane.

Zgodnie z informacjami zamieszczonymi na portalu WP Kuchnia, gołąbki można mrozić na różne sposoby. Najprostszym rozwiązaniem jest poddanie takiemu zabiegowi całości potrawy łącznie z sosem. Jednak może ona wpłynąć na smak naszego dania.

Wózki w Lidlu mają dodatkową funkcjęWózki w Lidlu mają dodatkową funkcjęCzytaj dalej

Okazuje się, że niezgorszym rozwiązaniem jest zamrożenie farszu na gołąbki i sosu osobno. Wówczas wystarczy przygotować liście kapusty i wykorzystać przygotowane wcześniej składniki. Oczywiście to nie jedyne z rozwiązań.

Jak jeszcze możemy zamrażać nasze gołąbki?

Jeśli mamy już ugotowane gołąbki, możemy umieścić je w zamrażarce. Pamiętajmy wtedy, że każdy z nich powinien być umieszczony w osobnym woreczku przeznaczonym do mrożenia. Dzięki temu nasze gołąbki się nie posklejają.

Podczas gotowania gołąbków, warto kilka z nich wyjąć w trakcie. Smakołyki lekko poddane obróbce cieplnej zamrażamy i przygotowujemy do końca, kiedy najdzie nas na nie ochota. W takim przypadku zachowamy najwięcej smaku, a kapusta nie będzie rozgotowana.

Nic nie stoi na przeszkodzie, by zamrozić gołąbki przed ich gotowaniem. W takiej sytuacji wystarczy zawinąć farsz w kapustę i umieścić w woreczkach do mrożenia. Później możemy tylko je ugotować i przyrządzić sos.

Oczywiście w każdym z przypadków musimy poczekać, aż gołąbki się rozmrożą. Możemy umieścić je na noc w lodówce. Warto również zwrócić uwagę na często popełniany błąd, który sprawia, że kapusta jest twarda.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: WP Kuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł