Gołąbki powinno się mrozić surowe czy ugotowane? Rozwiewamy wszystkie wątpliwości
Wyborne gołąbki należą do grona smakołyków, które przyprawiają o zawrót głowy. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy z miłą chęcią sięgną po taki specjał. Ich przygotowanie jest dosyć czasochłonne. Możemy zaoszczędzić sobie czasu dzięki mrożeniu.
W jaki sposób najlepiej mrozić gołąbki?
Bez wątpienia gołąbki uchodzą za niebanalną propozycję obiadową, która wiele razy spotykała się z żywnym zainteresowaniem wielbicieli rodzimej kuchni. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis Anny Lewandowskiej. Dziś skupimy się na kwestii zamrażania zawiniątek z kapusty.
Czy gołąbki można mrozić? To pytanie pojawia się w głowach wielu smakoszy. Odpowiedź jest jak najbardziej twierdząca. Należy jednak zrobić to w odpowiedni sposób. Wszystko zależy od tego, czy nasze gołąbki będą surowe, czy ugotowane.
Zgodnie z informacjami zamieszczonymi na portalu WP Kuchnia, gołąbki można mrozić na różne sposoby. Najprostszym rozwiązaniem jest poddanie takiemu zabiegowi całości potrawy łącznie z sosem. Jednak może ona wpłynąć na smak naszego dania.
Okazuje się, że niezgorszym rozwiązaniem jest zamrożenie farszu na gołąbki i sosu osobno. Wówczas wystarczy przygotować liście kapusty i wykorzystać przygotowane wcześniej składniki. Oczywiście to nie jedyne z rozwiązań.
Jak jeszcze możemy zamrażać nasze gołąbki?
Jeśli mamy już ugotowane gołąbki, możemy umieścić je w zamrażarce. Pamiętajmy wtedy, że każdy z nich powinien być umieszczony w osobnym woreczku przeznaczonym do mrożenia. Dzięki temu nasze gołąbki się nie posklejają.
Podczas gotowania gołąbków, warto kilka z nich wyjąć w trakcie. Smakołyki lekko poddane obróbce cieplnej zamrażamy i przygotowujemy do końca, kiedy najdzie nas na nie ochota. W takim przypadku zachowamy najwięcej smaku, a kapusta nie będzie rozgotowana.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by zamrozić gołąbki przed ich gotowaniem. W takiej sytuacji wystarczy zawinąć farsz w kapustę i umieścić w woreczkach do mrożenia. Później możemy tylko je ugotować i przyrządzić sos.
Oczywiście w każdym z przypadków musimy poczekać, aż gołąbki się rozmrożą. Możemy umieścić je na noc w lodówce. Warto również zwrócić uwagę na często popełniany błąd, który sprawia, że kapusta jest twarda.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Największy błąd podczas smażenia jajka sadzonego, dlatego nie wychodzi smaczne
Wystarczy pić siemię lniane przez 30 dni, efekty pojawią się natychmiast
Pamiętacie jeszcze kultowe ciastka orzeszki? Znamy najlepszy przepis
Źródło: WP Kuchnia