Muffinki czekoladowe bez glutenu: zdrowa słodycz
Pixabay.com

Muffinki czekoladowe bez glutenu: zdrowa słodycz

Muffinki czekoladowe bez glutenu to dowód, że życie bez mąki i mleka też może być słodkie i rozkoszne. Przygotuj muffinki czekoladowe bez glutenu dzięki naszemu prostemu przepisowi i racz nimi siebie i bliskich. Są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Poznaj przepis na muffinki czekoladowe bez glutenu!

Muffinki czekoladowe bez glutenu: smaczne i zdrowe

Muffinki czekoladowe bez glutenu mogą osłodzić życie osobom uczulonym na felerne białko zbożowe. Nie zawierają składników, które najczęściej uczulają osoby z alergią na gluten, są za to pełne zdrowych składników – słodkość pochodzi z miodu, chrupkość z orzechów, migdałów i kokosowych wiórków. Łatwo uzupełnić przepis o np. siemię lniane i nasiona chia.

Muffinki czekoladowe bez glutenu: dla kogo?

Muffinki czekoladowe bez glutenu to smaczna i zdrowa przekąska. Dzieci przepadają za muffinkami, a i dorośli chętnie osłodzą sobie nimi życie, tym bardziej, że muffinki czekoladowe bez glutenu nie zawierają rafinowanego cukru. No i nie ma w nich glutenu (mąka ryżowa zamiast białej), co dla osób uczulonych ma znaczenie kluczowe.

Muffinki czekoladowe bez glutenu: na jaką okazję?

Muffinki czekoladowe bez glutenu to świetny deser i imprezowy poczęstunek. Można je niemal dowolnie dekorować, a podanie nie wymaga eleganckiej zastawy – muffinki je się palcami.

Muffinki czekoladowe bez glutenu: ile kalorii?

Muffinki czekoladowe bez glutenu są smaczne i zdrowe. Zawierają tylko naturalny cukier z miodu i banana, a posypka z gorzkiej czekolady jest opcjonalna. Jest to jednak słodkie danie, więc osoby na ścisłej diecie muszą ograniczyć się do mniejszej liczby muffinek. Dokładną kaloryczność każdej muffinki trudno obliczyć, bo wszystko zależy od użytych składników i ich proporcji. Osoby szczególnie na to wyczulone powinny zrezygnować z posypki czekoladowej i może zmniejszyć ilość dodawanego do ciasta miodu.

Muffinki czekoladowe bez glutenu: trudność

Muffinki czekoladowe bez glutenu to smakołyk dość prosty w przygotowaniu. Trzeba tylko umieć obsługiwać podstawowe funkcje piekarnika.

Muffinki czekoladowe bez glutenu: czas na przygotowanie

Muffinki czekoladowe bez glutenu przygotowuje się dość szybko, ale trzeba też doliczyć czas na rozgrzanie piekarnika, pieczenie i – ewentualnie – samodzielne wykonanie papilotek. Cały proces nie powinien zająć więcej niż 40 minut.

Muffinki czekoladowe bez glutenu: składniki (8-9 muffinek)

  • Mąka ryżowa – 2 łyżki stołowe
  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • Kakao – 2 łyżeczki
  • Wiórki kokosowe - 4 łyżki
  • Posiekane orzechy – 4 łyżki
  • Mielone migdały – 1 szklanka lub nieco więcej
  • Jajko – jedno
  • Miód – 4 łyżki
  • Banan – jeden duży
  • Jogurt naturalny – ok. 140 g

Muffinki czekoladowe bez glutenu: składniki opcjonalne

Muffinki czekoladowe bez glutenu można właściwie dowolnie zdobić i uzupełniać o przeróżne słodkie składniki wedle własnego gustu. Najczęściej jeszcze przed pieczeniem posypuje się ciasto wiórkami ciemnej czekolady (ok. 50 g), dla zdrowia i chrupkości można też sypnąć siemienia lnianego lub nasion chia.

Muffinki czekoladowe bez glutenu: potrzebne przybory

Do zrobienia muffinek czekoladowych bez glutenu potrzebne będą dwie miski, widelec, papier do pieczenia, forma do pieczenia muffinek i piekarnik, najlepiej taki, który ma wbudowany termometr i dokładnie pokazuje temperaturę.

Muffinki czekoladowe bez glutenu: przygotuj papilotki

Papilotki to „koszulki” na muffinki, wykonane z papieru do pieczenia, w które wlewa się ciasto. Dzięki nim ciasto nie przywiera do formy w czasie pieczenia, a muffinka zachowuje swój uroczy kształt.

Papilotki do muffinek można kupić w każdym lepiej wyposażonym sklepie spożywczym czy supermarkecie. Więcej satysfakcji daje jednak samodzielne wykonanie papilotek, a nie jest to wcale trudne.

Wystarczy wyciąć z płachty papieru do pieczenia kwadraty o boku mniej więcej 15 cm – tyle kwadratów, ile będziemy piec muffinek. Następnie trzeba wyszukać puszkę lub słoik, którego denko pasuje kształtem i rozmiarem do naszej formy na muffinki. Teraz trzeba nałożyć każdy kwadrat z papieru do pieczenia na ustawioną do góry nogami puszkę lub słoik, a potem docisnąć papier do dna i ścianek pojemnika, tak jakbyśmy chcieli go oblepić. Papier przybierze kształt dolnej części puszki, a my otrzymamy domowej roboty papilotkę na muffinki.

Muffinki czekoladowe bez glutenu: przygotuj piekarnik

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Zależnie od konkretnego modelu, piekarnik powinien Cię jakoś poinformować, kiedy żądana temperatura zostanie osiągnięta.

Profesjonalni kucharze często nie ufają wskazaniom piekarników i używają specjalnych termometrów do określania, ile faktycznie jest stopni wewnątrz piekarnika i samej potrawy. Jednak na potrzeby muffinek czekoladowych bez glutenu wystarczy najprostszy piekarnik z wbudowanym termometrem.

Muffinki czekoladowe bez glutenu: przygotuj mokre składniki

Ciasto do muffinek czekoladowych bez glutenu przygotowuje się inaczej niż zwykłe. Nie może być na przykład mowy o produktach zbożowych – jak białą mąka - bo przecież ma być bez glutenu.

Przygotowanie ciasta zacznij do mokrych składników. Włóż więc do miski banana, 4 łyżki miodu i jajko, zalej wszystko jogurtem naturalnym i dokładnie rozgnieć widelcem aż do uzyskania w miarę jednolitej masy.

Muffinki czekoladowe bez glutenu: przygotuj suche składniki

Teraz pora na przygotowanie suchych składników. W drugiej misce umieść 2 łyżki mąki ryżowej, szklankę lub nieco więcej mielonych migdałów, 1 łyżeczkę sody, 2 łyżki kakao, 4 łyżki wiórków kokosowych i orzechów. Dobrze wszystko wymieszaj.

Następny krok to dolanie mokrych składników do suchych i mieszanie aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto na muffinki czekoladowe bez glutenu jest już gotowe.

Muffinki czekoladowe bez glutenu: pieczenie

Umieść papilotki do muffinek w formie do pieczenia. Przełóż wyrobione ciasto muffinkowe do papilotek, posyp wiórkami czekoladowymi, wstaw formę do piekarnika i piecz przez 25 minut. Muffinki powinny zrobić się wypukłe, ale z reguły nie wyrastają zbytnio nad krawędź papilotek. Następnie wyjmij muffinki czekoladowe z piekarnika i daj im trochę ostygnąć. Są gotowe!

Muffinki czekoladowe bez glutenu: urozmaicenia

Zamiast posypywać ciasto muffinkowe czekoladą jeszcze przed włożeniem go do piekarnika, możesz to zrobić po upieczeniu i ostudzeniu ciasteczek. Wtedy czekolada zachowa swoją konsystencję i doda muffinkom chrupkości.

Następny artykuł