Smakosze.pl Przepisy Muffinki czekoladowe bez glutenu: zdrowa słodycz
Pixabay.com

Muffinki czekoladowe bez glutenu: zdrowa słodycz

25 marca 2022
Autor tekstu: Hoff Emil

Muffinki czekoladowe bez glutenu: smaczne i zdrowe

Muffinki czekoladowe bez glutenu mogą osłodzić życie osobom uczulonym na felerne białko zbożowe. Nie zawierają składników, które najczęściej uczulają osoby z alergią na gluten, są za to pełne zdrowych składników – słodkość pochodzi z miodu, chrupkość z orzechów, migdałów i kokosowych wiórków. Łatwo uzupełnić przepis o np. siemię lniane i nasiona chia.

Muffinki czekoladowe bez glutenu: dla kogo?

Muffinki czekoladowe bez glutenu to smaczna i zdrowa przekąska. Dzieci przepadają za muffinkami, a i dorośli chętnie osłodzą sobie nimi życie, tym bardziej, że muffinki czekoladowe bez glutenu nie zawierają rafinowanego cukru. No i nie ma w nich glutenu (mąka ryżowa zamiast białej), co dla osób uczulonych ma znaczenie kluczowe.

Muffinki czekoladowe bez glutenu: na jaką okazję?

Muffinki czekoladowe bez glutenu to świetny deser i imprezowy poczęstunek. Można je niemal dowolnie dekorować, a podanie nie wymaga eleganckiej zastawy – muffinki je się palcami.

Muffinki czekoladowe bez glutenu: ile kalorii?

Muffinki czekoladowe bez glutenu są smaczne i zdrowe. Zawierają tylko naturalny cukier z miodu i banana, a posypka z gorzkiej czekolady jest opcjonalna. Jest to jednak słodkie danie, więc osoby na ścisłej diecie muszą ograniczyć się do mniejszej liczby muffinek. Dokładną kaloryczność każdej muffinki trudno obliczyć, bo wszystko zależy od użytych składników i ich proporcji. Osoby szczególnie na to wyczulone powinny zrezygnować z posypki czekoladowej i może zmniejszyć ilość dodawanego do ciasta miodu.

Obserwuj nas w
autor
Hoff Emil

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy