Muffiny z rabarbarem: słodko-kwaśne niebo w gębie
Pixabay.com

Muffiny z rabarbarem: słodko-kwaśne niebo w gębie

Muffiny z rabarbarem to nietypowe słodycze o lekko kwaśnym smaku. Doskonale orzeźwiają wiosną i latem. Poznaj łatwy przepis na muffiny z rabarbarem i racz się nimi w gronie rodziny czy znajomych.

Muffiny z rabarbarem: dla kogo?

Muffiny z rabarbarem przypadną do gustu każdemu, kto lubi słodko-kwaśne smaki i aromaty. Przepis sugeruje użycie mąki pszennej, ale można ją zamienić na bezglutenową i w ten sposób uczynić muffiny z rabarbarem przyjaznymi dla osób uczulonych na gluten.

Muffiny z rabarbarem: na jaką okazję?

Muffiny z rabarbarem to świetny poczęstunek dla dzieci, a także na spotkanie rodzinne i imprezę ze znajomymi. Sprawdzają się zwłaszcza wiosną i latem, kiedy ich lekko kwaśny smak zdaje się orzeźwiać i odświeżać.

Muffiny z rabarbarem: ile kalorii?

Muffiny z rabarbarem są dość kaloryczne – zawierają przecież sporo cukru, opcjonalnie także tłusty twaróg. Dokładna ilość kalorii zależy od rodzaju i proporcji użytych składników, a także ilości pochłoniętych babeczek.

Można nieco zbić kalorie, rezygnując z serowego nadzienia z twarogiem i używając oleju roślinnego zamiast masła. Niestety, osoby na diecie muszą ściśle ograniczyć ilość spożywanych muffinów z rabarbarem.

Muffiny z rabarbarem: trudność

Muffiny z rabarbarem to smakołyk łatwy do wykonania. Wymagają tylko podstawowych kuchennych narzędzi i umiejętności, w tym obsługi piekarnika.

Muffiny z rabarbarem: czas na przygotowanie

Muffiny z rabarbarem przygotowuje się dość szybko i piecze przez 25 minut. Przygotowanie ciasta i – ewentualnie – nadzienia nie powinno zająć dłużej niż 20 minut. Muffiny z rabarbarem zajmą nam łącznie ok. 45 minut.

Muffiny z rabarbarem: składniki (ok. 12 babeczek)

  • Rabarbar – ok. 250 g
  • Masło lub olej roślinny – ok. 100 g
  • Jajka – 2 sztuki
  • Mąka pszenna – 250 g
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • Cukier – 170 g
  • Mleko – 125 ml

Muffiny z rabarbarem: składniki opcjonalne

Do przygotowania nadzienia serowego potrzebne będą:

  • Twaróg tłusty – 200 g
  • Jajko – jedno
  • Mąka pszenna – 1 łyżka
  • Cukier – 2 łyżki
  • Cukier waniliowy – 1 torebka
  • Sok z cytryny – 2 łyżeczki
  • Cukier puder – 2 łyżki

Do przygotowania kruszonki przydadzą się ponadto:

  • Sól – 1/3 łyżeczki
  • Cynamon – ½ łyżeczki

Muffiny z rabarbarem: potrzebne przybory

Do przygotowania muffinek z rabarbarem potrzebować będziemy dwóch lub trzech misek, noża, łopatki do jajek, ręczników kuchennych, papilotek, formy do pieczenia muffinów i piekarnika.

Muffiny z rabarbarem: przygotuj rabarbar

Kluczowym składnikiem, niezbędnym do przygotowania muffinek z rabarbarem, jest oczywiście rabarbar. Świeży rabarbar najpierw myjemy, a potem dokładnie osuszamy, np. okładając go ręcznikiem kuchennym. Następnie należy drobno posiekać łodygi, bez obierania.

Rabarbar jest gotowy do użycia. To dobry moment na to, by rozgrzać piekarnik do 180°C.

Muffiny z rabarbarem: przygotuj ciasto

Ciasto na muffiny z rabarbarem najwygodniej jest przygotować w dwóch miskach.

Pierwszym krokiem jest roztopienie masła, chyba że zamiast niego używamy oleju roślinnego. Masło lub olej wlewamy do miski razem z mlekiem, wbijamy 2 jajka i mieszamy łopatką do jajek.

W drugiej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Następnie powoli przelewamy zawartość pierwszej miski do drugiej. Na koniec dokładamy posiekany rabarbar. Cały czas mieszamy powoli powstającą masę za pomocą łyżki. Wystarczy, że składniki się połączą, masa nie musi być jednolita.

Muffiny z rabarbarem: pieczenie i podanie

Ciasto na muffiny z rabarbarem przekładamy do papilotek ułożonych w formie do pieczenia. Piekarnik należy wcześniej nagrzać do temperatury 180°C. W tej temperaturze pieczemy muffiny przez ok. 25 minut. Można sprawdzać patyczkiem, czy muffiny są już gotowe – będą, gdy patyczek będzie suchy.

Muffiny z rabarbarem można podawać na ciepło, ale powinny nieco ostygnąć. Do ozdobienia muffinów nie używa się zazwyczaj żadnych dodatkowych elementów – rumiane ciastko z widocznymi kawałkami zapieczonego rabarbaru jest wystarczająco ładne. Oczywiście, wszystko tutaj zależy od gustów i upodobań kucharza. Wielu posypuje muffiny z rabarbarem np. cukrem pudrem, co wzmacnia ich słodycz, z kolei posypka ze startej skórki cytryny nada im silniejszej kwaśności.

Muffiny z rabarbarem: urozmaicenia

Ze smakiem muffinów z rabarbarem dobrze komponuje się ser. Często serwuje się muffiny z rabarbarem z nadzieniem serowym. By je wykonać, należy zmieszać w misce tłusty twaróg, cukier zwykły i waniliowy z torebki, mąkę pszenną i jajko. Składniki należy wymieszać na jednorodną masę za pomocą łopatki do jajek. Nadzienie serowe kładzie się na czekających w papilotkach muffinach jeszcze przed pieczeniem, przykrywa się je resztą ciasta muffinowego i w tej formie piecze, również przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Jako przykrycie nadzienia serowego możemy też wykorzystać kruszonkę z masła, mąki, cukru pudru, ze szczyptą soli i cynamonu.

Aby nadać muffinkom z rabarbarem więcej przyjemnej kwaskowatości, można dodać do ciasta dwie łyżki soku z cytryny.

Muffiny z rabarbarem: porady i wskazówki

Papilotki to „koszulki” na muffinki, wykonane z papieru do pieczenia, w które wlewa się ciasto. Dzięki nim ciasto nie przywiera do formy w czasie pieczenia, a muffinka zachowuje swój uroczy kształt. Papilotki do muffinek można kupić w każdym lepiej wyposażonym sklepie spożywczym czy supermarkecie. Więcej satysfakcji daje jednak samodzielne wykonanie papilotek, a nie jest to wcale trudne. Wystarczy wyciąć z płachty papieru do pieczenia kwadraty o boku mniej więcej 15 cm – tyle kwadratów, ile będziemy piec muffinek. Następnie trzeba wyszukać puszkę lub słoik, którego denko pasuje kształtem i rozmiarem do naszej formy na muffinki. Teraz trzeba nałożyć każdy kwadrat z papieru do pieczenia na ustawioną do góry nogami puszkę lub słoik, a potem docisnąć papier do dna i ścianek pojemnika, tak jakbyśmy chcieli go oblepić. Papier przybierze kształt dolnej części puszki, a my otrzymamy domowej roboty papilotkę na muffinki.

Jajka lepiej się ubijają (i smażą), gdy są nagrzane do temperatury pokojowej, a nie zimne, jak wtedy, gdy używamy ich od razu po wyjęciu z lodówki. Dlatego jajka warto zawczasu przełożyć z lodówki do miski na kuchennym stole, by się rozgrzały. Jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej, możemy ogrzać jajka, wkładając je na kilkanaście minut do ciepłej wody (wodę trzeba po paru minutach wymienić, by nie ostygła. Wystarczy zalać jajka gorącą wodą z kranu).

Ciasto na muffiny z rabarbaru najłatwiej przekłada się do papilotek za pomocą gałkownicy do lodów.

Następny artykuł