Muffiny z rabarbarem: słodko-kwaśne niebo w gębie
Muffiny z rabarbarem: dla kogo?
Muffiny z rabarbarem przypadną do gustu każdemu, kto lubi słodko-kwaśne smaki i aromaty. Przepis sugeruje użycie mąki pszennej, ale można ją zamienić na bezglutenową i w ten sposób uczynić muffiny z rabarbarem przyjaznymi dla osób uczulonych na gluten.
Muffiny z rabarbarem: na jaką okazję?
Muffiny z rabarbarem to świetny poczęstunek dla dzieci, a także na spotkanie rodzinne i imprezę ze znajomymi. Sprawdzają się zwłaszcza wiosną i latem, kiedy ich lekko kwaśny smak zdaje się orzeźwiać i odświeżać.
Muffiny z rabarbarem: ile kalorii?
Muffiny z rabarbarem są dość kaloryczne – zawierają przecież sporo cukru, opcjonalnie także tłusty twaróg. Dokładna ilość kalorii zależy od rodzaju i proporcji użytych składników, a także ilości pochłoniętych babeczek.
Można nieco zbić kalorie, rezygnując z serowego nadzienia z twarogiem i używając oleju roślinnego zamiast masła. Niestety, osoby na diecie muszą ściśle ograniczyć ilość spożywanych muffinów z rabarbarem.
Muffiny z rabarbarem: trudność
Muffiny z rabarbarem to smakołyk łatwy do wykonania. Wymagają tylko podstawowych kuchennych narzędzi i umiejętności, w tym obsługi piekarnika.