Najlepsze kalafiory smażone w cieście
Kalafiory smażone w cieście z sosem chilli - składniki
Do przygotowania kalafiora smażonego w cieście będziemy potrzebować następujących składników:
-
Świeży kalafior średniej wielkości – 1 sztuka,
-
Panierka panko – 1 szklanka,
-
Mąka tortowa – 80 gramów,
-
Jajka kurze – 3 sztuki średnie lub 2 duże, najlepiej wiejskie,
-
Przyprawy do smaku – sól, pieprz,
-
Pęczek szczypiorku,
-
Olej roślinny do smażenia.
Kalafiory smażone w cieście z sosem chilli - wykonanie
Zaczynamy od przygotowania kalafiora. Odcinamy liście i środkową część kalafiora, która jest gruba i twarda (tak zwany głąb). Dzielimy go na małe różyczki – wystarczy porozrywać je palcami, przy czym większe, twarde ogonki warto obciąć nożem (można je wykorzystać do zupy warzywnej lub kalafiorowej). Przekładamy różyczki na duże sito i płuczemy wodą. Odstawiamy do osuszenia. W międzyczasie w jednej miseczce roztrzepujemy jajka, do drugiej wsypujemy panierkę panko, a trzecią przeznaczamy na mąkę z pieprzem i solą. Osuszone kawałki kalafiora po kolei zanurzamy w mące, jajku i panierce panko i smażymy w rozgrzanym, głębokim tłuszczu aż się zarumienią. Po wyjęciu z oleju umieszczamy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem kuchennym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Kalafiory smażone w cieście można przygotować też w piekarniku, w ten sposób będą mniej kaloryczne. Podajemy je ze słodkim sosem chilli, który jest dostępny w wielu sklepach spożywczych.
Kalafiory smażone w cieście - tempura
Kalafiory smażone w cieście będą nie mniej smaczne, jeśli przyrządzimy je jak tempurę. To popularne na całym świecie danie polega na przygotowaniu w cieście kawałków ryb, owoców morza, grzybów oraz warzyw. Gotowe mieszanki do przyrządzenia tempury są dostępne w punktach z żywnością azjatycką oraz w sklepach internetowych. W prosty sposób przygotujemy ją też w domu. Wystarczy wymieszać mąkę pszenną z kukurydzianą w proporcji 1:1 z dodatkiem lodowatej wody (warto ją przed użyciem włożyć do zamrażalnika w celu porządnego schłodzenia). Mieszamy energicznie, aż uzyskamy w miarę jednolitą konsystencję. Gęstością ciasto powinno przypominać śmietanę. Zanurzamy w nim kalafiorowe różyczki, wrzucamy na rozgrzany olej i czekamy, aż się zarumienią.
Kalafiory smażone w cieście naleśnikowym – pakora
Kalafiorowa pakora to danie pochodzące z kuchni indyjskiej, co sugeruje, że czeka nas danie mocno przyprawione, o wielowarstwowym smaku. I faktycznie tak jest. Do przygotowania pakory z kalafiora potrzebujemy:
-
1 kalafiora,
-
Mąkę z ciecierzycy – 1 szklankę,
-
Wodę – 1 szklankę,
-
Mąkę ryżową – 3-4 pełne łyżki,
-
Przyprawy – sól, chili, słodką paprykę, kurkumę, oregano, mielony kumin i czosnek granulowany lub niedźwiedzi (do smaku lub po 1 łyżeczce),
-
Olej roślinny do smażenia.
Suche składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy, dolewamy wodę i ponownie mieszamy. Konsystencja powinna być dosyć gęsta, jak tłusta śmietana – jeśli ciasto jest inne, należy dodać więcej mąki z ciecierzycy lub wody, w zależności od potrzeby. Kalafiory smażone w cieście przygotowujemy dalej tak samo, jak we wcześniejszych przepisach.