naleśniki bezglutenowe
pixabay.com

Naleśniki bezglutenowe

Choć tylko 1 % populacji choruje na celiakię – chorobę, w której gluten jest zakazany, to jednak coraz więcej osób wykazuje nieceliakalną nadwrażliwość na ten składnik pożywienia. Jeśli i ty podejrzewasz, że przyczyną twojego bólu brzucha może być gluten, zmień nawyki żywieniowe i wypróbuj przepisy, które są go pozbawione (np. zamiast tradycyjnych kanapek zrób na śniadanie naleśniki bezglutenowe).

Naleśniki bezglutenowe gryczane

Naleśniki nie zawsze muszą być robione na słodko. Do wersji wytrwanej, podawanej np. ze szpinakiem lub papryką, nadadzą się naleśniki o bardziej wyrazistym smaku np. takie, które są wykonane z mąki gryczanej. Gryka posiada wiele cennych właściwości wpływających korzystnie na funkcjonowanie naszego organizmu. Zawiera np. bardzo duże ilości magnezu – 218 mg/100g produktu, jak również sporo witamin z grupy B wpływających korzystnie na układ nerwowy. Jest też dobrym źródłem potasu, żelaza i fosforu. Po zjedzeniu naleśników gryczanych będziemy więc nie tylko syci, ale też dobrze odżywieni pod kątem składników odżywczych.

Składniki na naleśniki bezglutenowe gryczane:

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka krowiego lub roślinnego np. migdałowego czy ryżowego
  • Szczypta soli

Wykonanie naleśników polega na zmiksowaniu wszystkich składników, a następnie smażeniu ich na patelni z rozgrzanym tłuszczem – najlepiej oliwą z oliwek. Następnie przechodzimy do wykonania farszu (a usmażone naleśniki chowamy w lekko nagrzanym piekarniku, żeby nam nie ostygły). Jeśli decydujemy się na farsz szpinakowy, potrzebujemy do tego: ½ opakowania szpinaku mrożonego, 1 łyżkę masła klarowanego, 1 opakowanie sera feta, sok z cytryny oraz pieprz. Na patelni rozpuszczamy masło, a potem wrzucamy na to szpinak i dusimy do miękkości, doprawiając cytryną i pieprzem. Smarujemy szpinak na naleśnikach, kruszymy na to odrobinę fety i zwijamy w rulon. W ten sposób mamy gotowe i pyszne danie dla całej rodziny.

Naleśniki bezglutenowe z kaszy jaglanej

Jeśli nie mamy pod ręką mąki jaglanej, a zamarzyły się nam naleśniki, nic straconego. Wystarczy, że w młynku od mielenia kawy zmielimy kaszę jaglaną i już możemy zabierać się za robienie ulubionego przysmaku. Dużą zaletą naleśników na bazie jaglanki jest to, że są neutralne w smaku, pasują więc zarówno w wersji na słono, jak i na słodko. Poza tym ilość cennych składników odżywczych pochodzących z kaszy jaglanej, m.in. witaminy z grupy B czy krzem, sprawiają, że tego typu naleśnik jest naprawdę zdrowym posiłkiem i można go jeść bez wyrzutów sumienia.

Składniki na naleśniki bezglutenowe jaglane:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 100 g tapioki lub skrobi kukurydzianej
  • 250 ml mleka jaglanego
  • 1 łyżka oleju np. z winogron
  • 1 łyżka siemienia lnianego a do tego 3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • do smażenia do wyboru: olej lub masło klarowane

Przed wykonaniem naleśników, musimy uprażyć kaszę na suchej patelni a następnie zmielić ją w młynku, aby uzyskać konsystencję mąki. Jaglankę wsypujemy do miski i dorzucamy do niej tapiokę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie, aby proszek rozprowadził się równomiernie. W osobnej miseczce zalewamy siemię lniane gorącą wodą. Czekamy, aż zgęstnieje i utworzy się „klej”, który zastąpi nam w naleśnikach jajko. Potem dodajemy siemię do suchych składników umieszczonych w misce, dolewamy do tego mleko i resztę płynnych składników. Miksujemy na gładką masę. Smażymy tradycyjnie jak każde naleśniki, czyli wylewamy ciasto na rozgrzaną patelnię natłuszczoną olejem lub masłem. Możemy podawać je z owocami, czekoladą czy nadzieniem z sera lub w wersji wytrawnej z dodatkiem pieczonych lub smażonych warzyw.

Nadzienie z sera do naleśników jaglanych:

  • 200 g białego sera
  • 100 ml śmietany
  • rodzynki
  • cukier waniliowy
  • cukier zwykły

W miseczce rozdrabniamy widelcem ser razem ze śmietaną, cukrem waniliowym i cukrem zwykłym. Kiedy powstanie jednolita masa, dosypujemy rodzynki. Smarujemy naleśniki serem i zwijamy w trójkąty lub rulon.

Naleśniki bezglutenowe bananowe

Nie każdy naleśnik w wersji na słodko musi być słodzony na wierzchu. Niektóre mogą mieć już na tyle słodkie ciasto wynikające z dodatku np. banana, że nadzienie, które wkładamy do środka, nie musi być dosładzane cukrem.

Naleśniki bananowe składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka krowiego, migdałowego lub ryżowego
  • 2 banany
  • szczypta soli
  • oliwa z oliwek do smażenia

Naleśniki bezglutenowe bananowe wykonanie:

Do miski wrzucamy banany i rozgniatamy je na miazgę. Dolewamy do tego mleko, dodajemy jajko i miksujemy. Dosypujemy mąkę z solą i staramy się przy pomocy miksera uzyskać jednolitą, lejącą się masę. Smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Źródła:

https://www.zjem-cie.pl/nalesniki-gryczane-z-farszem-szpinakowym-obledne-w-smaku/

https://www.olgasmile.com/nalesniki-z-serem.html

S.Cabot, Zdrowe jelita to zdrowe ciało, Warszawa 2015, s. 183

K.Jankowska, Mama alergika gotuje, Warszawa 2014, s. 33

Następny artykuł