Naleśniki bezglutenowe
Naleśniki bezglutenowe gryczane
Naleśniki nie zawsze muszą być robione na słodko. Do wersji wytrwanej, podawanej np. ze szpinakiem lub papryką, nadadzą się naleśniki o bardziej wyrazistym smaku np. takie, które są wykonane z mąki gryczanej. Gryka posiada wiele cennych właściwości wpływających korzystnie na funkcjonowanie naszego organizmu. Zawiera np. bardzo duże ilości magnezu – 218 mg/100g produktu, jak również sporo witamin z grupy B wpływających korzystnie na układ nerwowy. Jest też dobrym źródłem potasu, żelaza i fosforu. Po zjedzeniu naleśników gryczanych będziemy więc nie tylko syci, ale też dobrze odżywieni pod kątem składników odżywczych.
undefined
Składniki na naleśniki bezglutenowe gryczane:
-
1 szklanka mąki gryczanej
-
1 jajko
-
½ szklanki mleka krowiego lub roślinnego np. migdałowego czy ryżowego
-
Szczypta soli
undefined
Wykonanie naleśników polega na zmiksowaniu wszystkich składników, a następnie smażeniu ich na patelni z rozgrzanym tłuszczem – najlepiej oliwą z oliwek. Następnie przechodzimy do wykonania farszu (a usmażone naleśniki chowamy w lekko nagrzanym piekarniku, żeby nam nie ostygły). Jeśli decydujemy się na farsz szpinakowy, potrzebujemy do tego: ½ opakowania szpinaku mrożonego, 1 łyżkę masła klarowanego, 1 opakowanie sera feta, sok z cytryny oraz pieprz. Na patelni rozpuszczamy masło, a potem wrzucamy na to szpinak i dusimy do miękkości, doprawiając cytryną i pieprzem. Smarujemy szpinak na naleśnikach, kruszymy na to odrobinę fety i zwijamy w rulon. W ten sposób mamy gotowe i pyszne danie dla całej rodziny.
undefined
Naleśniki bezglutenowe z kaszy jaglanej
Jeśli nie mamy pod ręką mąki jaglanej, a zamarzyły się nam naleśniki, nic straconego. Wystarczy, że w młynku od mielenia kawy zmielimy kaszę jaglaną i już możemy zabierać się za robienie ulubionego przysmaku. Dużą zaletą naleśników na bazie jaglanki jest to, że są neutralne w smaku, pasują więc zarówno w wersji na słono, jak i na słodko. Poza tym ilość cennych składników odżywczych pochodzących z kaszy jaglanej, m.in. witaminy z grupy B czy krzem, sprawiają, że tego typu naleśnik jest naprawdę zdrowym posiłkiem i można go jeść bez wyrzutów sumienia.
undefined
Składniki na naleśniki bezglutenowe jaglane:
-
100 g kaszy jaglanej
-
100 g tapioki lub skrobi kukurydzianej
-
250 ml mleka jaglanego
-
1 łyżka oleju np. z winogron
-
1 łyżka siemienia lnianego a do tego 3 łyżki gorącej wody
-
1 łyżka syropu klonowego
-
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
-
do smażenia do wyboru: olej lub masło klarowane
Przed wykonaniem naleśników, musimy uprażyć kaszę na suchej patelni a następnie zmielić ją w młynku, aby uzyskać konsystencję mąki. Jaglankę wsypujemy do miski i dorzucamy do niej tapiokę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie, aby proszek rozprowadził się równomiernie. W osobnej miseczce zalewamy siemię lniane gorącą wodą. Czekamy, aż zgęstnieje i utworzy się „klej”, który zastąpi nam w naleśnikach jajko. Potem dodajemy siemię do suchych składników umieszczonych w misce, dolewamy do tego mleko i resztę płynnych składników. Miksujemy na gładką masę. Smażymy tradycyjnie jak każde naleśniki, czyli wylewamy ciasto na rozgrzaną patelnię natłuszczoną olejem lub masłem. Możemy podawać je z owocami, czekoladą czy nadzieniem z sera lub w wersji wytrawnej z dodatkiem pieczonych lub smażonych warzyw.
undefined
Nadzienie z sera do naleśników jaglanych:
-
200 g białego sera
-
100 ml śmietany
-
rodzynki
-
cukier waniliowy
-
cukier zwykły
W miseczce rozdrabniamy widelcem ser razem ze śmietaną, cukrem waniliowym i cukrem zwykłym. Kiedy powstanie jednolita masa, dosypujemy rodzynki. Smarujemy naleśniki serem i zwijamy w trójkąty lub rulon.
undefinedundefined
Naleśniki bezglutenowe bananowe
Nie każdy naleśnik w wersji na słodko musi być słodzony na wierzchu. Niektóre mogą mieć już na tyle słodkie ciasto wynikające z dodatku np. banana, że nadzienie, które wkładamy do środka, nie musi być dosładzane cukrem.
undefined
Naleśniki bananowe składniki:
-
1 szklanka mąki gryczanej
-
1 jajko
-
½ szklanki mleka krowiego, migdałowego lub ryżowego
-
2 banany
-
szczypta soli
-
oliwa z oliwek do smażenia
Naleśniki bezglutenowe bananowe wykonanie:
Do miski wrzucamy banany i rozgniatamy je na miazgę. Dolewamy do tego mleko, dodajemy jajko i miksujemy. Dosypujemy mąkę z solą i staramy się przy pomocy miksera uzyskać jednolitą, lejącą się masę. Smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor.
undefined
Źródła:
https://www.zjem-cie.pl/nalesniki-gryczane-z-farszem-szpinakowym-obledne-w-smaku/
https://www.olgasmile.com/nalesniki-z-serem.html
S.Cabot, Zdrowe jelita to zdrowe ciało, Warszawa 2015, s. 183
K.Jankowska, Mama alergika gotuje, Warszawa 2014, s. 33