To najlepszy gulasz, jaki jadłem życiu. Znalazłem przepis z 1920 roku

Zastanawiasz się, co przygotować na obiad w Wielki Czwartek? Mamy świetne rozwiązanie, a właściwie przepis. Ugotowany według niego gulasz jest obłędnie smaczny, a jego przygotowanie jest po prostu banalne. Dla tego dania warto złamać post.
Gulasz nie do pobicia
Znalezienie przepisu na danie obiadowe, które zasmakuje całej rodzinie, jest trudne, ale nie niemożliwe. Niedawno zachwycił mnie przepis na gulasz wołowy z 1920 roku, który znalazłem w starej książce kucharskiej mojej babci. Potrawa uchodzi za trudną do przygotowania, a to wszystko przez brak odpowiedniej wiedzy o przygotowaniu mięsa. Błędy podczas obróbki cieplnej skutkują tym, że może ono wyjść zbyt twarde, gumowe, a nawet żylaste.
Na całe szczęście ten przepis zapobiegnie wpadkom, a gulasz wyjdzie po prostu doskonały. Aby tak jednak było, należy przestrzegać wskazówek oraz wybrać dobrej jakości produkty. Wszystkie, praktyczne rady oraz informacje o wskazówkach znajdziesz poniżej.

Gulasz z kilku składników
Najważniejszym składnikiem gulaszu jest oczywiście mięso. W tym wypadku będzie to wołowina, która co prawda do najtańszych nie należy, ale to dzięki niej danie jest smaczne. Oprócz niej niezbędny będzie także bulion. Można ugotować go samemu lub zdecydować się na ten gotowy z kostki. Za zagęszczenie gulaszu odpowiedzialna będzie mąka, a za smak przyprawy. Wszystkie produkty i ich proporcje umieściliśmy na poniższej liście.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 600 g mięsa wołowego
- 700 ml bulionu
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- mąka
- woda
- sól

Najlepszy przepis na gulasz
Przygotowanie gulaszu rozpocznij od dokładnego umycia mięsa. Następnie osusz je i pokrój w kostkę. Każdy kawałek oprósz w mące. Na patelni rozgrzej masło i przełóż na nią mięso. Smaż je, do momentu zarumienienia.
Cebule pokrój w drobną kostkę i przełóż na patelnię. Całość dopraw dwoma rodzajami papryki. Wymieszaj, a następnie zalej bulionem. Mięso duś pod przykryciem na małym ogniu przez około półtorej godziny. Po tym czasie powinno stać się miękkie i delikatne.
Do małej miski wsyp łyżkę mąki. Zalej ją zimną wodą i dokładnie wymieszaj. Kiedy składniki się połączą, wlej je do gulaszu. Wymieszaj i gotuj przez 5 minut. Na koniec dopraw danie solą i gotowe.
Niedawno opisywaliśmy przepis na bezmięsne kotlety idealne na Wielki Piątek. Pisaliśmy również o wysokich cenach jajek w USA.






































