naleśniki
pixabay.com

Naleśniki kokosowe z mąki ryżowej i mleka kokosowego

Naleśniki to takie uniwersalne danie, które można przygotować na tysiące sposobów i z tysiącami dodatków, na słodko, słono, w wersjach wegańskich i wegetariańskich, na śniadanie, obiad i deser, na zimno i ciepło. Dziś pomysł na wersję bezglutenową, mocno kokosową, obłędnie delikatną.

Naleśniki kokosowe z mąki ryżowej i mleka kokosowego

Naleśniki to takie uniwersalne danie, które można przygotować na tysiące sposobów i z tysiącami dodatków, na słodko, słono, w wersjach wegańskich i wegetariańskich, na śniadanie, obiad i deser, na zimno i ciepło. Dziś pomysł na wersję bezglutenową, mocno kokosową, obłędnie delikatną.

Podstawowy przepis na naleśniki

Najprostszy przepis na ciasto naleśnikowe mówi o mące pszennej, jajkach, wodzie i soli zmieszanych ze sobą w odpowiednich proporcjach na gładką masę. Takie naleśniki są neutralne w smaku i nie rozpadają się. Do zrobienia naleśników najlepsza będzie mąka pszenna nr 450, 500 lub 550.

Niektórzy polecają dodać wodę lekko gazowaną, wtedy naleśniki będą bardziej puszyste, ale zwykła woda bez gazu też wystarczy. Na bazie tego podstawowego przepisu możemy dowolnie eksperymentować. W naleśnikach wyrwanych zamiast wody możemy użyć gazowanego piwa, a do ciasta dodać suszone przyprawy. Dzięki kurkumie naleśniki zyskają cudownie żółtą barwę. Przepyszne będą zapiekane z serem i szpinakiem, z mięsem mielonym albo grillowanymi warzywami.

W wersjach deserowych dobrze sprawdzi się dosypanie do ciasta szczypty cynamonu albo cukru wanilinowego. Wszystko zależy od tego, jaki smak chcemy osiągnąć i z jakimi dodatkami podać już usmażone naleśniki.

Naleśniki smażymy na patelni na odrobinie tłuszczu. Może to być olej, oliwa lub masło, wspaniale równo upieką się na słoninie. Oliwę lub roztopione masło możemy także dodać bezpośrednio do ciasta.

Mąkę pszenną z powodzeniem zastąpimy innym rodzajem lub mieszanką kilku mąk. Odpowiednia tutaj będzie na przykład mąka ryżowa, kukurydziana czy jaglana. Tak przygotowane naleśniki bez obaw mogą zajadać osoby nietolerujące glutenu.

Na diecie wegańskiej mleko krowie zastąpmy dowolnym roślinnym. Jajka w naleśnikach są swego rodzaju spoiwem całego ciasta, ale również stosunkowo prostym do wyeliminowania. W roli zastępników jajek dobrze sprawdzą się płatki owsiane, rozgnieciony banan albo siemię lniane.

Bezglutenowe naleśniki kokosowe z mąki ryżowej

Produkty na około 8 sztuk:

  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 jajka
  • 100 g mąki ryżowej
  • Sól
  • 3 łyżki cukru.

Mleko kokosowe rozpuszczamy w garnku na małym ogniu ale nie doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy pozostałe składniki, miksujemy na jednolitą masę, przykrywamy i odstawiamy na bok, aby ciasto odpoczęło około pół godziny. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej ze stron.

Tak przygotowane naleśniki są cieniutkie, gładkie i bardzo delikatne. Przepyszne będą podane z lekkim serkiem śmietankowym i świeżym, soczystym mango lub innym słodkim owocem, poprószone cukrem pudrem.

Z czym podawać naleśniki?

Naleśniki na słodko najlepiej smakują ze wszelkimi dżemami, konfiturami, marmoladami albo świeżymi owocami. W wersjach bardziej sycących dodajmy twaróg, lody waniliowe, bitą śmietanę, możemy polać je syropem daktylowym, klonowym albo sosem czekoladowym.

Idealny farsz waniliowy do naleśników

Składniki:

  • 0,5 białego sera
  • 1 żółtko
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 buteleczki olejku waniliowego
  • Ziarenka z jednej laski wanilii.

Ser miksujemy z pozostałymi składnikami i… nakładamy na naleśniki. Z wierzchu posypujemy ćwiartkami truskawek albo malin. Gotowe!

Krem kokosowy, czyli jeszcze bardziej kokosowe naleśniki

Naleśniki z mąki ryżowej i mleka kokosowego dobrze skomponują się podane z kremem kokosowym, który przygotujemy, łącząc ze sobą następujące składniki:

  • 300 g dowolnego serka śmietankowego
  • 3 łyżki pasty kokosowej
  • 2 łyżki cukru.

Naleśniki zapiekane na słodko

Naleśniki na słodko z serowym nadzieniem możemy zjadać od razu po zwinięciu, ale także zapiekać w piekarniku. Upieczone naleśniki faszerujemy serem, zwijamy, układamy jeden obok drugiego w wysmarowanej masłem formie do pieczenia. Następnie polewamy sosem przygotowanym z 200 g śmietany kremówki 30% zmieszanej z jednym jajkiem i 4 łyżkami cukru pudru. Naczynie owijamy folią aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę.

Inspiracja: blog kwestiasmaku.com

Następny artykuł