Naleśniki z jagodami - pomysł na śniadanie lub przekąskę
pixabay.com

Naleśniki z jagodami - pomysł na śniadanie lub przekąskę

Naleśniki z jagodami  można podawać na śniadanie, w formie ekspresowego obiadu lub lekkiej przekąski. Serwować można je z serkiem homogenizowanym i jogurtową polewą z białą czekoladą i skórką pomarańczową. Jak przygotować puszyste naleśniki z jagodami?

Naleśniki z jagodami - składniki

Ciasto naleśnikowe:

  • szczypta soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 115 g mąki pszennej np. tortowej,
  • 2 duże jajka,
  • 30 g roztopionego oleju kokosowego lub masła,
  • 300 ml mleka,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego.

Nadzienie do naleśników:

  • 250 g jagód,
  • 280 g serka waniliowe homogenizowanego.

Polewa:

  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 50 g białej czekolady,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • skórka starta z pomarańczy.

Przygotowanie naleśników z jagodami

Przygotuj ciasto naleśnikowe: mąkę przesiej do miski, dodaj jajka, mleko, cukier, sól, roztopione masło i drożdże. Wymieszaj na jednolite ciasto, przykryj i odstaw na około 30 minut. Ponownie wymieszaj, a następnie usmaż oleju.

Polewa: białą czekoladę pokrój w drobną kostkę i wlej mleko do miseczki i rozpuść razem wszystko (np. w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej), wymieszaj do uzyskania jednolitej masy, dodaj jogurt i skórkę pomarańczową i wymieszaj.

Na każdy naleśnik nałóż 2 łyżki homogenizowanego sera, posyp 2 łyżkami jagód, a następnie zwiń w rulonik. Powtórz z resztą naleśników. Polej wierzch polewą i posyp pozostałymi jagodami.

Następny artykuł