Naleśniki z jagodami - pomysł na śniadanie lub przekąskę

Naleśniki z jagodami - składniki
Ciasto naleśnikowe:
szczypta soli,
1 łyżka cukru,
115 g mąki pszennej np. tortowej,
2 duże jajka,
30 g roztopionego oleju kokosowego lub masła,
300 ml mleka,
1 łyżka cukru wanilinowego.
Nadzienie do naleśników:
250 g jagód,
280 g serka waniliowe homogenizowanego.
Polewa:
1/4 szklanki jogurtu naturalnego,
50 g białej czekolady,
1/4 szklanki mleka,
skórka starta z pomarańczy.
Przygotowanie naleśników z jagodami
Przygotuj ciasto naleśnikowe: mąkę przesiej do miski, dodaj jajka, mleko, cukier, sól, roztopione masło i drożdże. Wymieszaj na jednolite ciasto, przykryj i odstaw na około 30 minut. Ponownie wymieszaj, a następnie usmaż oleju.
Polewa: białą czekoladę pokrój w drobną kostkę i wlej mleko do miseczki i rozpuść razem wszystko (np. w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej), wymieszaj do uzyskania jednolitej masy, dodaj jogurt i skórkę pomarańczową i wymieszaj.
Na każdy naleśnik nałóż 2 łyżki homogenizowanego sera, posyp 2 łyżkami jagód, a następnie zwiń w rulonik. Powtórz z resztą naleśników. Polej wierzch polewą i posyp pozostałymi jagodami.



































