Naleśniki z kremem mascarpone i żurawiną: nie za słodka słodycz
pixabay.com

Naleśniki z kremem mascarpone i żurawiną: nie za słodka słodycz

Naleśniki z kremem mascarpone i żurawiną to smaczny i pożywny deser. Połączenie kwaskowatej żurawiny ze słodkim kremem i smakiem serka stwarza niezwykłą mieszankę. Nie za słodką, nie za kwaśną – w sam raz. Poznaj łatwy przepis na naleśniki z kremem mascarpone i żurawiną!

Naleśniki z kremem mascarpone i żurawiną: dla kogo?

Naleśniki z kremem mascarpone i żurawiną przypadną do gustu każdemu, zwłaszcza amatorom kremów, a już najbardziej tym, którzy nie lubią przesadnie słodkich łakoci. Naleśniki z kremem mascarpone i żurawiną to deser o zbalansowanym, słodko-kwaśnym smaku, na puszystym, chrupiącym cieście naleśnika.

Danie przygotowuje się prosto i szybko, można też wykonać wariant fit.


Naleśniki z kremem mascarpone i żurawiną: na jaką okazję?

Naleśniki z kremem mascarpone i żurawiną to doskonały deser – ma niebanalny smak, konsystencję, zapach, nawet prezentuje się ładnie dzięki intensywnej czerwieni żurawiny. To słodka, ale nie za słodka poobiednia przekąska.

W połączeniu ze słodkim winem naleśniki z kremem mascarpone i żurawiną nadadzą się też na romantyczną kolację.

Naleśniki z kremem mascarpone i żurawiną: ile kalorii?

Naleśniki z kremem mascarpone i żurawiną są pyszne, zawierają jednak tłuszcz i cukier. Są więc dość kaloryczne. Jeden naleśnik zawiera ok. 110 kcal, nie licząc kremu mascarpone i żurawiny, do których też trzeba dodać cukier.

Osoby na diecie mogą pozmieniać nieco w przepisie, zaniechać dosypywania cukru, a zamiast śmietany użyć jogurtu naturalnego.

Naleśniki z kremem mascarpone i żurawiną: trudność

Naleśniki z kremem mascarpone i żurawiną przygotowuje się dość szybko, sprawnie i bez kłopotów. Trzeba tylko umieć obsługiwać mikser. Zasadniczo jednak po zebraniu składników możemy śmiało przystępować do gotowania bez obawy, że utkniemy na czymś trudnym.

Naleśniki z kremem mascarpone i żurawiną: czas na przygotowanie

Naleśniki z kremem mascarpone i żurawiną to dość szybkie danie. Jeśli chcemy dać ciastu odpocząć, to naleśniki będziemy smażyć po ok. 30 minutach od zmiksowania składników. Przygotowanie kremu mascarpone i żurawiny zajmuje tylko po parę minut. Całe przygotowanie deseru nie powinno zająć więcej niż 45 minut.

Naleśniki z kremem mascarpone i żurawiną: składniki do naleśników (ok. 10 sztuk)

  • Jajka – 2 duże
  • Mąka pszenna – 1 szklanka
  • Mleko – 1 szklanka
  • Woda gazowana – ¾ szklanki
  • Masło – 3 łyżki
  • Sól – 1/3 łyżeczki
  • Cukier, np. waniliowy (opcjonalnie) – 1 łyżka

Naleśniki z kremem mascarpone i żurawiną: składniki do żurawiny

  • Żurawina – 1 szklanka lub 100 g
  • Syrop żurawinowy / sok malinowy – 4 łyżki
  • Cukier trzcinowy – 2 łyżki

Naleśniki z kremem mascarpone i żurawiną: składniki do kremu

  • Żółtka – z 3 jajek
  • Cukier puder – 5 łyżek
  • Serek mascarpone – ok. 200 g
  • Śmietanka 30% - 200 ml
  • Sok z cytryny – 1 łyżka

Naleśniki z kremem mascarpone i żurawiną: składniki opcjonalne

  • Jogurt naturalny może być zdrowym zamiennikiem śmietany.

Naleśniki z kremem mascarpone i żurawiną: potrzebne przybory

Do wykonania naleśników z kremem mascarpone i żurawiną potrzebne będą dwie miski, garnek, mikser i rózga do ubijania śmietany.

Naleśniki z kremem mascarpone i żurawiną: przygotowanie naleśników

Gotowanie smacznego deseru zaczynamy od usmażenia naleśników – bez nich na nic nie zdadzą się żurawina ani krem z serka mascarpone.

Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dolewamy mleko i gazowaną wodę, doprawiamy solą. Miksujemy wszystko aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Żeby dobrze nam się smażyło, możemy dodać do ciasta masło lub olej roślinny i ponownie wszystko zmiksować – dzięki temu nie trzeba będzie smarować patelni tłuszczem przed smażeniem każdego kolejnego naleśnika.

Ciasto na naleśniki po przygotowaniu powinno odpoczywać przez ok. 30 minut – w tym czasie możemy przygotować właśnie żurawinę i krem (instrukcje poniżej).

Naleśniki smażymy na patelni z cienkim dnem, najlepiej specjalnie przeznaczonej do naleśników – ale w zasadzie każda się nada. Gdy spód się zetnie i zarumieni, przerzucamy naleśnik na drugą stronę.

Naleśniki z kremem mascarpone i żurawiną: przygotowanie żurawiny

Naleśniki z kremem mascarpone i żurawiną zawierają dwa niezbędne dodatki: gotowaną żurawinę i serowy krem. Na szczęście oba są proste do przygotowania. Zaczniemy od żurawiny.

Żurawinę najpierw płuczemy w sitku, potem przekładamy do osobnego garnka, najlepiej małego, żeby wszystko dobrze nam się mieszało i szybko zagotowało.

Dosypujemy dwie łyżki cukru trzcinowego, dolewamy odrobinę wody, przykrywamy garnek i doprowadzamy żurawinę do wrzenia. Potem gotujemy przez 2 minuty. Następnie dolewamy syropu żurawinowego lub soku malinowego, mieszamy i gotujemy jeszcze dwie minuty. Po zdjęciu z ognia żurawina jest już gotowa!

Naleśniki z kremem mascarpone i żurawiną: przygotowanie kremu mascarpone

Drugim krokiem jest zrobienie kremu z serka mascarpone, którego smak znakomicie skomponuje się z żurawiną i da niepowtarzalny słodko-kwaśny efekt.

Najpierw w głębokiej misce ucieramy żółtka jajek z cukrem pudrem, aż otrzymamy jednolitą białą masę. Potem dodajemy serek mascarpone. Całość mieszamy dokładnie za pomocą miksera lub blendera.

Ubijamy śmietankę, tak by stała się sztywna. Dodajemy ją do kremu z jajek i serka, dolewamy soku z cytryny i wszystko mieszamy, ale nie mikserem, tylko łyżką – delikatnie, do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. Krem jest już gotowy! Wkładamy go do lodówki, by zachował świeżość.

Naleśniki z kremem mascarpone i żurawiną: podanie

Mamy już wszystkie elementy naszych naleśników z kremem mascarpone i żurawiną. Do każdego naleśnika nakładamy ok. 2 łyżki kremu i 1 łyżkę żurawiny. Naleśniki możemy podać dowolnie – zwinięte w rurki lub złożone w trójkąty.

Naleśniki z kremem mascarpone i żurawiną: urozmaicenia

Jeśli bardzo lubimy słodkie, możemy też dosypać do ciasta łyżkę cukru waniliowego. Pamiętajmy jednak, że cukier będziemy mieli także w żurawinie i kremie mascarpone – dlatego dodatkowa łyżka w samych naleśnikach nie jest już niezbędna.

Można też pokusić się na wykonanie wersji fit naleśników z kremem mascarpone i żurawiną. Zamiast śmietany możemy dodać jogurt naturalny i powstrzymać się przed dodawaniem cukru do kremu i żurawiny.

Naleśniki z kremem mascarpone i żurawiną: porady i wskazówki

Woda gazowana dolana do ciasta nadaje mu dodatkową pulchność. To sztuczka przydatna wszędzie tam, gdzie wyrabiamy ciasto z użyciem jajek.

Następny artykuł