Naleśniki z kremem mascarpone i żurawiną: nie za słodka słodycz
Naleśniki z kremem mascarpone i żurawiną: dla kogo?
Naleśniki z kremem mascarpone i żurawiną przypadną do gustu każdemu, zwłaszcza amatorom kremów, a już najbardziej tym, którzy nie lubią przesadnie słodkich łakoci. Naleśniki z kremem mascarpone i żurawiną to deser o zbalansowanym, słodko-kwaśnym smaku, na puszystym, chrupiącym cieście naleśnika.
Danie przygotowuje się prosto i szybko, można też wykonać wariant fit.
Naleśniki z kremem mascarpone i żurawiną: na jaką okazję?
Naleśniki z kremem mascarpone i żurawiną to doskonały deser – ma niebanalny smak, konsystencję, zapach, nawet prezentuje się ładnie dzięki intensywnej czerwieni żurawiny. To słodka, ale nie za słodka poobiednia przekąska.
W połączeniu ze słodkim winem naleśniki z kremem mascarpone i żurawiną nadadzą się też na romantyczną kolację.
Naleśniki z kremem mascarpone i żurawiną: ile kalorii?
Naleśniki z kremem mascarpone i żurawiną są pyszne, zawierają jednak tłuszcz i cukier. Są więc dość kaloryczne. Jeden naleśnik zawiera ok. 110 kcal, nie licząc kremu mascarpone i żurawiny, do których też trzeba dodać cukier.
Osoby na diecie mogą pozmieniać nieco w przepisie, zaniechać dosypywania cukru, a zamiast śmietany użyć jogurtu naturalnego.
Naleśniki z kremem mascarpone i żurawiną: trudność
Naleśniki z kremem mascarpone i żurawiną przygotowuje się dość szybko, sprawnie i bez kłopotów. Trzeba tylko umieć obsługiwać mikser. Zasadniczo jednak po zebraniu składników możemy śmiało przystępować do gotowania bez obawy, że utkniemy na czymś trudnym.