Naleśniki z serem i sosem truskawkowym
pixabay.com

Naleśniki z serem i sosem truskawkowym

Naleśniki z serem i sosem truskawkowym to świetny pomysł zarówno na słodki obiad, jak i na deser. Jest to danie idealne dla wielbicieli naleśników. Najlepiej jest je przyrządzać w czerwcu, czyli okresie, gdy mamy dostęp do świeżych, przepysznych polskich truskawek. Jak przygotować naleśniki z serem i sosem truskawkowym?

Naleśniki z serem i sosem truskawkowym - składniki

Ciasto na naleśniki - składniki:

  • mleko – 1 szklanka,
  • mąka tortowa – 1,5 szklanki,
  • jajko – 1 sztuka,
  • woda - 3/4 szklanki,
  • wiórki kokosowe – 2 łyżki,
  • ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka,
  • szczypta soli.


Farsz do naleśników - składniki:

  • serek homogenizowany (o smaku waniliowym) – 500 g,
  • ser biały – 300 g,
  • cukier waniliowy – 1 łyżka.

Sos truskawkowy - składniki:

  • truskawki – 300 g,
  • gęsta śmietana – 2 łyżki,
  • cukier – 1 łyżka,
  • jogurt grecki – 3 łyżki.

Naleśniki z serem i sosem truskawkowym - przygotowanie

Ciasto naleśnikowe - przygotowanie

Jajko, mleko i wodę umieścić w misce, całość ubić trzepaczką lub zmiksować mikserem.


Dodaj do tak przygotowanej masy mąkę, ekstrakt z wanilii, odrobinę soli, wiórki kokosowe - wszystko zmiksuj.


Ciasto na naleśniki powinno mieć gęstą konsystencję. Odstaw je na około 30 minut. Jeśli po pół godziny będzie zbyt gęste - dolej odrobinę mleka lub wody.

Farsz do naleśników - przygotowanie


Ser biały rozgnieć starannie widelcem, dodaj serek waniliowy, cukier i zmiksuj całość.


Sos truskawkowy - przygotowanie


Truskawki pozbaw szypułek, opłucz z piasku i osusz.


Truskawki umieść w misie rozdrabniacza, dodać cukier - razem rozdrobnić. Przygotowane truskawki wymieszaj ze śmietaną i jogurtem.


Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlej porcję ciasta naleśnikowego (taką ilość, aby placek wyszedł cienki), smaż przez chwilę na jednej i drugiej stronie, aż się zarumienią.

Naleśniki z serem i sosem truskawkowym - przygotowanie całości


Usmażone naleśniki posmaruj przygotowanym wcześniej farszem z sera i zwiń w ruloniki. Całość polej pysznym sosem truskawkowym i gotowe.

Następny artykuł