Naleśniki z serem i sosem truskawkowym
Naleśniki z serem i sosem truskawkowym - składniki
Ciasto na naleśniki - składniki:
mleko – 1 szklanka,
mąka tortowa – 1,5 szklanki,
jajko – 1 sztuka,
woda - 3/4 szklanki,
wiórki kokosowe – 2 łyżki,
ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka,
szczypta soli.
Farsz do naleśników - składniki:
serek homogenizowany (o smaku waniliowym) – 500 g,
ser biały – 300 g,
cukier waniliowy – 1 łyżka.
Sos truskawkowy - składniki:
truskawki – 300 g,
gęsta śmietana – 2 łyżki,
cukier – 1 łyżka,
jogurt grecki – 3 łyżki.
undefined
Naleśniki z serem i sosem truskawkowym - przygotowanie
Ciasto naleśnikowe - przygotowanie
Jajko, mleko i wodę umieścić w misce, całość ubić trzepaczką lub zmiksować mikserem.
Dodaj do tak przygotowanej masy mąkę, ekstrakt z wanilii, odrobinę soli, wiórki kokosowe - wszystko zmiksuj.
Ciasto na naleśniki powinno mieć gęstą konsystencję. Odstaw je na około 30 minut. Jeśli po pół godziny będzie zbyt gęste - dolej odrobinę mleka lub wody.
undefined
Farsz do naleśników - przygotowanie
Ser biały rozgnieć starannie widelcem, dodaj serek waniliowy, cukier i zmiksuj całość.
Sos truskawkowy - przygotowanie
Truskawki pozbaw szypułek, opłucz z piasku i osusz.
Truskawki umieść w misie rozdrabniacza, dodać cukier - razem rozdrobnić. Przygotowane truskawki wymieszaj ze śmietaną i jogurtem.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlej porcję ciasta naleśnikowego (taką ilość, aby placek wyszedł cienki), smaż przez chwilę na jednej i drugiej stronie, aż się zarumienią.
undefined
Naleśniki z serem i sosem truskawkowym - przygotowanie całości
Usmażone naleśniki posmaruj przygotowanym wcześniej farszem z sera i zwiń w ruloniki. Całość polej pysznym sosem truskawkowym i gotowe.