Smakosze.pl Przepisy Naleśniki zapiekane z kurczakiem, szpinakiem i gorgonzolą
pixabay.com

Naleśniki zapiekane z kurczakiem, szpinakiem i gorgonzolą

25 marca 2022
Autor tekstu: Święcka Marta

Składniki na naleśniki zapiekane z kurczakiem, szpinakiem i gorgonzolą

Do przygotowania naleśników zapiekanych z kurczakiem, szpinakiem i gorgonzolą będziemy potrzebowali następujących składników:

  • Mąka pszenna – 100 gramów,

  • Mleko 3,2-procentowe – 1 pełna szklanka,

  • Jajka kurze – 2 sztuki (najlepiej wiejskie),

  • Masło klarowane lub olej roślinny – 1 łyżka,

  • Sól – pół łyżeczki,

  • Pierś z kurczaka – 2 sztuki,

  • Świeży szpinak – opakowanie 250-gramowe,

  • Mąka pszenna do kurczaka – 2 łyżki,

  • Ser gorgonzola – 100 gramów,

  • Parmezan – 100 gramów,

  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki,

  • Przyprawy – 0,5 łyżeczki kuminu, 0,5 łyżeczki suszonego oregano, szczypta soli i czarnego pieprzu.

Naleśniki zapiekane z kurczakiem, szpinakiem i gorgonzolą: smażymy placki

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta na naleśniki wrzucamy do miski i mieszamy za pomocą ręcznej trzepaczki lub miksera. Ciasto będzie dość rzadkie, ale właśnie takie powinno być – placki mają być cienkie, a z gęstego ciasta wyszłyby zbyt grube. Patelnię do naleśników (lub zwykłą, ale o szerokim i płaskim dnie) smarujemy masłem klarowanym lub olejem i stawiamy na ogniu. Do smarowania patelni wystarczy kawałek papierowego ręcznika kuchennego nasączonego tłuszczem – lub specjalny pędzelek przeznaczony do kontaktu z żywnością. Kiedy patelnia będzie już dobrze rozgrzana, wlewamy na nią porcję ciasta – taką, aby rozlała się po całej powierzchni tworząc cienką warstwę (w tym celu poruszamy patelnią, by przyspieszyć przemieszczanie się ciasta). Kiedy spód zacznie się rumienić (zaglądamy, aby sprawdzić), przewracamy placek i smażymy go z drugiej strony (krócej niż poprzednią). Smażymy kolejne naleśniki aż do wykorzystania całego ciasta.

Farsz do naleśników zapiekanych z kurczakiem, szpinakiem i gorgonzolą

Zaczynamy od przygotowania szpinaku. Liście myjemy i osuszamy, można odciąć ogonki. Mięso z kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika kuchennego. Ewentualne żyłki i kawałki tłuszczu należy usunąć. Kroimy je z małą kostkę, solimy i pieprzymy, a następnie obtaczamy w mące. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy kurczaka. Po obsmażeniu dodajemy oregano i kumin i dokładnie mieszamy całość. Dokładamy szpinak i podgrzewamy cały czas mieszając drewnianą łyżką. Kiedy liście zmiękną, a zawartość patelni zmniejszy swoją objętość, można zdjąć ją z ognia. Możemy przejść do faszerowania placków. Na każdym układamy kurczaka ze szpinakiem, następnie posypujemy rozkruszoną gorgonzolą i tartym parmezanem i zwijamy w rulonik. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, a naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Układamy w nim naleśniki, jeden obok drugiego, i pieczemy około 20 minut. Można dodatkowo posypać wierzch naleśników parmezanem.

Jak podawać naleśniki zapiekane z kurczakiem, szpinakiem i gorgonzolą?

Naleśniki w takim wydaniu smakują wybornie same w sobie, ale można je podać z sosem, na przykład pomidorowym lub czosnkowym. A jeśli przygotujemy większą liczbę ruloników z farszem, wstawmy do pieczenia tylko te, które od razu zjemy, a resztę schowajmy do lodówki na następny dzień. W ramach urozmaicenia można je usmażyć na patelni, dzięki czemu staną się chrupiące.

Obserwuj nas w
autor
Święcka Marta

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy