Naleśniki ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami
Naleśniki ze szpinakiem i… wariacje na temat naleśników
Przepis na naleśniki zna prawie każdy. Możemy je pałaszować zarówno na słodko, jak i z wytrawnym farszem. Przygotowywane są najczęściej z mąki pszennej, ale można je usmażyć również w wersji bez glutenu: na mące ryżowej, kukurydzianej albo gryczanej. Naleśniki ze szpinakiem to jedna z najbardziej popularnych a zarazem najzdrowszych wersji tego prostego dania. Szpinak znakomicie komponuje się z czosnkiem, suszonymi pomidorami, ale też z serem feta lub kurczakiem. Takie naleśniki wystarczy nałożyć przygotowanym farszem i podgrzać na patelni. Można je również zapiec w sosie pomidorowym lub serowym. Wybór należy do Ciebie!
Zielono mi i zdrowo, czyli szpinakowe naleśniki pełne wartości odżywczych
Nie od dziś wiadomo, że szpinak to jedna z najzdrowszych roślin warzywnych. Zawiera silne przeciwutleniacze – luteiny – chroniące nas przed chorobami nowotworowymi i miażdżycą. Oprócz tego liście szpinaku bogate są w witaminę C, A, E, B6, K, żelazo, kwas foliowy, potas, magnez oraz sole mineralne. Szpinak korzystnie wpływa na nasz układ nerwowy i jest polecany osobom chorującym na anemię. Jak większość zielonych warzyw jest niskokaloryczny i lekkostrawny. Możemy go przyrządzić na setki różnych sposobów, bo pasuje do wielu potraw. Prawdziwym rarytasem są według nas zielone naleśniki z dodatkiem liści szpinaku. Smakują obłędnie i idealnie komponują się z równie szpinakowym farszem.
Przepis na naleśniki ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami
Składniki
Na naleśniki:
-
2 szklanki mąki pszennej
-
2 jajka
-
1 szklanka mleka
-
1 szklanka wody gazowanej
-
1/4 szklanki rozdrobnionego szpinaku
-
szczypta soli
-
olej roślinny lub masło klarowane do smażenia
Na farsz szpinakowy:
-
250 g świeżego szpinaku baby (lub paczka mrożonego szpinaku)
-
kostka sera feta
-
suszone pomidory w oleju
-
3 ząbki czosnku
-
słonecznik łuskany lub orzeszki pinii
-
masło
-
pieprz
-
sól
Przygotowanie
Ciasto na zielone naleśniki ze szpinakiem:
Przygotuj ciasto na naleśniki. W dużej misce roztrzep dwa jajka. Dodaj szklankę mleka, wody gazowanej i łyżkę oleju. Posól i zamieszaj.Mieszając dodawaj stopniowo 2 szklanki mąki pszennej, aby ciasto było jednolite, bez grudek. Możesz to zrobić również za pomocą miksera. Mieszaj lub miksuj aż do uzyskania jednolitej masy.Teraz dodaj liście szpinaku. Zmiksuj całość blenderem.Na patelni do naleśników lub innej, o małej średnicy, rozgrzej olej roślinny. Jeśli używasz masła klarowanego, rozpuść je. Weź małą chochlę, zamieszaj ciasto i wlej porcję na jednego naleśnika na rozgrzany tłuszcz. Pamiętaj, żeby naleśniki były trochę grubsze niż zazwyczaj, bo muszą trzymać farsz.Usmażone naleśniki układaj na talerzu z ręcznikiem papierowym. Przykryj je talerzem, żeby nie wyschły, gdy będziesz przygotowywać farsz szpinakowy.