Naleśniki ze szpinakiem, serem śmietankowym i kolendrą
Naleśniki ze szpinakiem, serem śmietankowym i kolendrą
Naleśniki – potrawa o wielu zastosowaniach
Fenomen i popularność naleśników wynikają przede wszystkim z ich prostoty. Do ich przygotowania wystarczy zaledwie mąka, jajka i mleko oraz dobra patelnia.Standardowo używa się maki pszennej, jednak naleśniki można „poprawić” pod kątemodżywczym poprzez zamianę (najlepiej w proporcji 1:1) na mąkę razową, gryczaną, żytniąlub jęczmienną. Zwłaszcza gryczane naleśniki, poza tym, że są bezglutenową wersją,dostarczają organizmowi błonnika, witaminy A i B6, a także cennych minerałów: cynku,magnezu, manganu, miedzi i żelaza.Mleko krowie w przepisach da się zastąpić mlekiem sojowym, co jest rozwiązaniem dla osóbz nietolerancją laktozy.Powszechnie naleśniki kojarzą się ze słodkimi potrawami, które są uwielbiane przez dzieci.Jednak to proste danie wykorzystywane jest do wielu innych potraw, takich jak krokiety,paszteciki, roladki z różnymi dodatkami, torty naleśnikowe przekładane farszami, buritos,faszerowane naleśniki lub zapiekane z serem.
Sekret udanych naleśników
Naleśniki nie są daniem trudnym do przygotowania, ale wymagają trochę wprawy, zwłaszczajeśli chcemy uzyskać cienkie placki, które muszą zachować pożądaną konsystencję, abydały się złożyć lub zrolować.Podstawą udanych naleśników są odpowiednie proporcje składników , cienka patelnia oraz kilka praktycznych wskazówek:• Zamiast klasycznej patelni lepiej użyć specjalnej patelni do naleśników, najlepiejteflonowej• Ciasto naleśnikowe po przygotowaniu powinno odstać przez ok. 30 minut w lodówce(zawarty w mące gluten potrzebuje trochę czasu, żeby się rozkleić i połączyć zmokrymi składnikami. Wówczas ciasto lekko gęstnieje, a naleśniki będą wtedybardziej elastyczne, nie będą się rwać).• Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową • Dodanie wody gazowanej do ciasta sprawia, że naleśniki są lekkie i pełnepęcherzyków powietrza.• Naleśniki powinno się smażyć najlepiej bez tłuszczu, a jeśli już chcemy go użyć –wykorzystajmy oliwę, a nie masło, które sprzyja przypalaniu• Ciasto należy zawsze wylewać na bardzo gorącą patelnię , a następnie od razuzmniejszyć ogień na średni.• Naleśnik po obróceniu smaży się już połowę czasu , aż do uzyskania złotej barwy• Duża liczba jajek przy niewielkiej ilości mąki sprawi, że naleśniki będą wilgotne, aleteż bardziej łamliwe, przez co trudno się je zwija.• Elastyczność ciasta opiera się głównie na mniejszej ilości jajek, dodatku mleka iwiększej ilości mąki.
Cienkie i elastyczne naleśniki – przepis podstawowy (bazado wielu dań)
Składniki: • 3 szklanka mąki pszennej• 1,5 szklanki mleka• ½ szklanki wody gazowanej (może też być zwykła lub zwiększamy ilość mleka)• Łyżeczka oliwy• 2 jaja• szczypta soli• 1 łyżka cukru (jeśli naleśniki mają być bazą pod słone / wytrawne dania – można zniego zrezygnować) Sposób przygotowania naleśników: • Wszystkie składniki miksujemy w mikserze i odstawiamy do lodówki na 30 minut.• Na gorącej patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy. Jeśli mamy patelnię typową donaleśników, teflonową – możemy smażyć bez tłuszczu.• Porcjami wlewamy ciasto na gorącą patelnię, starając się, aby warstwa była jaknajcieńsza. Smażymy ok. 1-1.5 minut z pierwszej strony i ok. 40 sekund z drugiej.• Odkładamy gotowe naleśniki na talerz.
Naleśniki szpinakowo - serowe z kolendrą
Naleśniki ze szpinakiem i serkiem śmietankowym to doskonały przepis na zdrowe i sycącedanie obiadowe lub wczesną kolację. Składniki na 4 porcje: • 8 gotowych naleśników (z przepisu bazowego)• 200 g świeżego szpinaku lub 2 opakowania mrożonego• 1 łyżka masła• 250 g sera śmietankowego lub feta• 2 pełne łyżki sera mascarpone• 4 łyżki startego parmezanu• 1 całe jajko• 1 żółtko• 1 łyżka kolendry• sól i pieprz
Sposób przygotowania naleśników ze szpinakiem: • Świeży szpinak opłukać, odcisnąć z wody, osuszyć, grubo posiekać. Jeśli używamyszpinaku mrożonego, należy go uprzednio odmrozić i odsączyć na sitku z nadmiaruwody.• Włożyć szpinak na patelnię z roztopionym masłem i podgrzewać przez chwilę.• Przełożyć do miski, dodać ser uprzednio rozdrobniony widelcem i połączony zmascarpone.• Do miski dodać utarty parmezan, jajko, żółtko, kolendrę, doprawić solą i pieprzem.Delikatnie wymieszać.• Naleśniki smarować nadzieniem (około 2 łyżki na 1 naleśnika) i składać lub zwijać wrulony. Podgrzać na bardzo małym ogniu, na niewielkiej ilości masła, tak abynaleśniki się zrumieniły, ale nadzienie tylko lekko się podgrzało i ścięło.• Naleśniki można podawać ze śmietaną, posypane kolendrą i lekko skropione sokiemz cytryny.