Smakosze.pl Przepisy Obiad dla zabieganych - przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym
Canva - MariaUspenskaya

Obiad dla zabieganych - przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym

25 marca 2022
Autor tekstu: Agata Kaszuba

Papryka ma swoje szczególne miejsce w sercach wszystkich Węgrów. Jest bardzo ważnym składnikiem wielu tradycyjnych dań, a bardzo często tez gra główna rolę w smakowej orkiestrze. Węgrzy dodają to warzywo, do praktycznie każdego dania, min. do gulaszu po węgiersku, który jest ich narodowym towarem eksportowym na resztę Europy.

Do tego uwielbiają paprykę jako główny składnik wielu potraw, a faszerowane warzywo, jest u nich bardzo popularnym daniem codziennym. Nadziewają paprykę różnymi farszami – zarówno mięsnymi jak i warzywnymi. Często łączą to także z dodatkiem kaszy lub ryżu oraz serów, które trzymają farsz w ryzach. Dzisiaj skupimy się na podstawowym i najbardziej znanym przepisie na faszerowana papryki.

Papryka faszerowana mięsem mielonym – przepis krok po kroku

50 g mielonego mięsa dowolnego gatunku2 puszki pasaty pomidorowej20 dag ryżu20 g tartego sera, najlepiej mozzarella1\2 szklanki bulionu4 papryki w całości1 czerwona cebula3 ząbki czosnkuświeża bazyliaoreganosłodka paprykaostra paprykazioła prowansalskiecurrysól, pieprz

Przygotowanie dania zacznij od ugotowania ryżu na półtwardo. Następnie odłóż do osobnej miski i odstaw na moment. Papryki obmyj pod wodą oraz odkrój górę i ostrożnie usuń gniazda nasienne. Po wszystkim papryki powinny mieć formę wysokich, wąskich miseczek. Odcięta górę pozostaw na później – przyda się do dekoracji. Pokrój cebulę oraz czosnek i podsmaż na patelni, gdy staną się złociste, dodaj mięso mielone. Wrzuć na patelnię wszystkie przyprawy. Smaż do momentu, aż mięso będzie całkowicie gotowe do spożycia.

Kolejny krok to dodanie ryżu oraz koncentratu pomidorowego. Możesz całość podlać odrobiną bulionu, pamiętaj jednak, że będzie on potrzebny także później. Wydrążone papryki ułóż w żaroodpornym naczyniu, jedna obok drugiej. Nadziej każdą paprykę porcją farszu, tak, aby wypełnił ją po brzegi. Na koniec posyp wszystko serem. Teraz pora użyć pozostałej części bulionu – zalej dno naczynia resztą wywaru – dzięki temu papryki szybciej będą gotowe i staną się dużo smaczniejsze.

Wszystko wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30-35 minut. Faszerowane papryki podawaj, gdy trochę stracą na cieple oraz udekoruj je, wcześniej ściętymi ogonkami, których teraz użyjesz jako fikuśne przykrywki. Możesz również przeciąć każdą paprykę na pół i na talerz wykładać już tylko części. Na koniec posyp wszystko świeżą pietruszką.

Trochę papryki dla zdrowia

Papryka pojawiła się w Europie za sprawą Krzysztofa Kolumba, który sprowadził ją z Indii Zachodnich. Swoją karierę zaczęła od Hiszpanii na przełomie XIV i XV wieku. Samo warzywo pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Eksperci odnaleźli dowody, że na tych ziemiach była uprawiana już 2500 lat p.n.e. Wtedy podawana była jako zmielona przyprawa do wielu ówczesnych dań. Co dziwne, do Polski papryka trafiła dopiero w... 1982 roku! Czyli stosunkowo niedawno, a już zdążyła zdobyć pokaźne grono wielbicieli.

Nasza sympatia do tego warzywa, wychodzi nam na dobre, gdyż papryka jest bardzo zdrowa. Ma w sobie sporo witaminy C, witaminy E oraz witaminy z grupy B. Ciekawostka jest to, że czerwona i żółta odmiana papryki, mają sobie czterokrotnie więcej witaminy C niż cytryna! Jest również sporym zastrzykiem potasu. Do tego działa zbawiennie na układ pokarmowy i układ immunologiczny organizmu, przez co jest zalecana do spożywania przez cały rok, a szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Esencja z ostrych odmian papryk, wykorzystywana jest w medycynie, gdyż to właśnie z niej, produkuje się różnego rodzaju maści przeciwbólowe. Taki produkt, jest szczególnie chwalony przez pacjentów skarżących się na nerwobóle. Co tu dużo mówić – papryka jest prawdziwą skarbnicą witamin i zbawiennych korzyści dla naszego organizmu.

Obserwuj nas w
autor
Agata Kaszuba

Autorka tekstów.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy