Omlety biszkoptowe
OMLETY BISZKOPTOWE
Składniki: – 3 jajka– 1/4 szk. mąki pszennej (35 g)– 1/4 szk. mąki ziemniaczanej (40 g)– 50 g drobnego cukru (1/4 szkl.)– 1 łyżka cukru waniliowego (15 g)– ½ łyżeczki soku z cytryny– szczypta soli.
Sposób przygotowania: 1. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać do momentu, aż uzyskamy puszystą pianę. Dodać odrobinę soku z cytryny i kontynuować ubijanie, dodając stopniowo cukier zwykły oraz waniliowy. Pod koniec ubijania, gdy piana jest dość sztywna, dodać żółtka (nie wszystkie naraz, stopniowo jedno po drugim).2. Do ubitych jajek z cukrem, dodawać porcjami przesianą mąkę i delikatnie wmieszać ją w masę jajeczną łopatką lub łyżką.3. Na macie do pieczenia wykładać porcje ciasta i formować placuszki o średnicy ok. 10 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 8-10 minut, aż omlety się zarumienią.4. Podawać z bitą śmietaną, świeżymi owocami, ulubionym dżemem lub konfiturą.
Uwagi: – Dodatek mąki ziemniaczanej pomaga nadać puszystości ciastu. Jeśli jej nie mamy, możemy przygotować biszkopty z samej białej mąki pszennej (najlepiej tortowej).– Do ciasta omletowego można wraz z mąką można dodać 1 łyżkę gorzkiego kakao. W ten sposób uzyskamy omlety czekoladowe.– Dodatki do nie powinny być zbyt słodkie, gdyż omlety biszkoptowe same w sobie zawierają sporo cukru. Ubijając śmietanę do omletów, wystarczy niewielki dodatek cukru (1 łyżka cukru pudru na 1 szkl. śmietany kremówki). Z kolei dżem lub konfitura najlepiej sprawdzą się w wersji niskosłodzonej.