Smakosze.pl Przepisy Orzechowo - korzenna sałatka Waldorf
pixabay.com

Orzechowo - korzenna sałatka Waldorf

9 maja 2021
Autor tekstu: Marciszyn Iga

Skąd pochodzi sałatka Waldorf?

Przyjmuje się, że sałatka Waldorf pochodzi z Nowego Jorku, gdzie została wymyślona w XIX wieku w Hotelu Waldorf, stąd też jej nazwa. Jej autorstwo przypisuje się kierownikowi sali w tymże hotelu Oscarowi Tschirky, który wymyślił także wiele innych potraw pracując w hotelu. Przepis na tę sałatkę znalazł się w jego książce kucharskiej wydanej w 1896 r. stąd w taki sposób datuje się czas powstania przepisu. Co ważne, oryginalna receptura sałatki nie zawierała orzechów, zostały one dodane do przepisu po czasie.

Sałatka Waldorf przepis

Składniki:

  • 1,5 jabłka

  • ½ cytryny

  • ½ selera

  • ½ filiżanki rodzynek

  • 2 szczypty cynamonu

  • 2 garści rukoli

  • 3 łyżki majonezu

  • 5 orzechów włoskich

  • pieprz, sól

Przygotowanie:

  • Jabłka obrać, a następnie wyciąć z nich gniazda nasienne z pestkami. Pokroić w kostkę i wymieszać z sokiem z ćwiartki cytryny, by jabłka nie zrobiły się czarne. Wsadzić do miski.

  • Seler umyć, obrać, a następnie włożyć na minutę do wrzącej wody. Wyciągnąć i pokroić na cienkie słupki, wymieszać go z ćwiartką soku z cytryny, a następnie dodać do jabłek.

  • Do miseczki z wrzącą wodą wsypać rodzynki i odstawić na około 3 minuty, a następnie, odcedzić i dodać je do reszty warzyw.

  • Całość oprószyć cynamonem, dodać sól i pieprz

  • Rukolę umyć i osuszyć, dodać do pozostałych składników. Dodać majonez.

  • Orzechy obrać ze skorupki, następnie pociąć na połówki lub ćwiartki i delikatnie zarumienić na suchej patelni.

  • Następnie orzechy dodać do sałatki, wszystkie składniki wymieszać.

Dodatkowo do sałatki można dodać również umyte, zielone winogrona. Ponadto zamiast trzech łyżek majonezu, możliwe jest dodanie 2 łyżek jogurtu naturalnego i łyżki majonezu.

Sałatka Waldorf jest dość intensywna w smaku, dlatego z pewnością nie będzie smakować każdemu. Jeśli jednak lubisz smak selera i nie masz alergii na orzechy, jest duża szansa, że sałatka ta będzie dla Ciebie strzałem w dziesiątkę.

Sałatka Waldorf z kurczakiem

Dla osób, które próbowały już Sałatki Waldorf, dobrym pomysłem jest przyrządzenie jej jako dania obiadowego. Ze względu na małą ilość składników, samą sałatką trudno się najeść i tu z pomocą przychodzi kurczak.

Samą sałatkę należy przyrządzić krok po kroku tak jak w przepisie powyżej. Można jednak wprowadzić drobne modyfikacje, na przykład zmieniając sałatę na rzymską, jeśli nie lubisz smaku rukoli, lub dodając więcej rodzynek jeśli bardzo je lubisz. Tak, jak wspominaliśmy wcześniej, jeśli wolisz, by sałatka była mniej kaloryczna, część majonezu możesz zamienić na jogurt naturalny oraz dodać winogrona.

Co jest potrzebne do przyrządzenia kurczaka do sałatki Waldorf?

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżeczka czosnku

  • ½ łyżeczki oregano

  • ½ łyżeczki papryki

  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne

  • ½ łyżeczki soli

  • 1 łyżka oleju

  • 1 łyżka soku z cytryny

undefined

Przygotowanie:

  • Pierś kurczaka przepłukać w letniej wodzie i osuszyć. Następnie oczyścić pozbywając się błonek.

  • Wszystkie składniki marynaty (w tym przypadku dodajemy same suszone zioła), wymieszać, a następnie natrzeć nimi mięso i odstawić na około godzinę, aż mięso się zamarynuje.

  • Nastawić piekarnik na 200 stopni C.

  • Kurczaka po czasie marynowania włożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez około 20 minut. Następnie wystudzić go i pokroić w plastry.

  • Tak przygotowanego kurczaka położyć na wierzch sałatki, po wymieszaniu wszystkich jej składników i wyłożeniu na talerz.

Obserwuj nas w
autor
Marciszyn Iga

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy