Pad thai nie musi być trudny, znamy bajecznie prostą recepturę
Pad thai wywodzi się z Tajlandii, a jego głównym składnikiem jest makaron ryżowy oraz różnego rodzaju warzywa i mięso. Dla wegetarian dobrym zamiennikiem mięsa będzie marynowane tofu, które będzie idealnie pasować do pad thai. Zaskocz swoich bliskich i przygotuj im na obiad coś całkowicie innego, orientalnego. Gwarantujemy, że wszyscy będą zachwyceni, a samo wykonanie nie jest zbyt skomplikowane. Do dzieła!
Składniki:
- 200 g makaronu ryżowego- ok. 4 łyżki oleju roślinnego- 1 pierś z kurczaka- 2 jajka- 1 szklanka kiełków fasoli mung- 3 cebulki dymki- opcjonalnie orzeszki ziemne
Składniki na sos:
- 4 łyżki sosu rybnego- 1 łyżka sosu sojowego- 2 łyżki pasty tamaryndowej- 2 łyżki cukru trzcinowego- 1 łyżka sosu sriracha
PrzygotowanieZagotować wodę w garnku, makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Wszystkie składniki na sos należy dokładnie wymieszać w osobnej miseczce. Na dużej patelni podgrzać olej i podsmażyć przeciśnięty przez praskę lub starty czosnek. Kurczaka należy pokroić w kostkę i dodać do oleju oraz czosnku, smażyć przez ok. 3 minuty.
Na patelnię wbić jajka i wymieszać z kurczakiem, jak jajecznicę. Ugotowany makaron dodać do kurczaka i jajek, podsmażać ok. 5 minut, w międzyczasie dodać przygotowany wcześniej sos. Pod koniec dodać kiełki oraz większość posiekanej cebuli dymki (część zostawić do dekoracji). Wszystko dokładnie razem wymieszać. Podawać z posianą dymką i orzeszkami ziemnymi.
Pad thai wegetariański
Pad thai może być również dobrą opcją na danie dla wegetarian. Wystarczy zamienić kurczaka na kostkę marynowanego tofu, podsmażyć go na patelni jak kurczaka, a dalej postępować tak samo jak w przepisie powyżej.