Pancakes z czekoladą
Pancakes z czekoladą przepis
Pancakes są bardzo łatwe do przygotowania i przede wszystkim robi się je szybko, co jest istotną kwestią jeśli chodzi o śniadanie. Skąd jednak pochodzą tak różniące się od tradycyjnych polskich naleśników, pancakes? Mówi się, że to amerykańskie naleśniki, często przyrządzane są na śniadanie z dodatkiem syropu klonowego. My przygotujemy pancakes z dodatkiem czekolady.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
2 jajka
⅓ szklanki oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
pół tabliczki czekolady gorzkiej
undefined
Przygotowanie:
Mąkę przesiać przez sito do dużej miski. Dodać jajka, cukier, olej, proszek do pieczenia oraz mleko i wszystko dokładnie zmiksować na wolnych obrotach do momentu powstania gładkiej i gęstej masy.
Czekoladę pokroić w drobne kawałki, najlepiej wcześniej trzymać ją w temperaturze pokojowej, bo wyciągnięta z lodówki będzie trudna do pokrojenia.
Pokrojoną czekoladę dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzewamy olej (nie za dużo by placuszki z czekoladą nie były zbyt tłuste) nalewamy na patelnię ciasto, tworząc małe placuszki, ale grubsze niż w przypadku smażenia naleśników.
Smażymy na małym ogniu tak, by nie były surowe w środku, a z zewnątrz miały ładny, złoty kolor.
Poza czekoladą do tak przygotowanych pancakes możesz dołożyć inne dodatki jak na przykład świeże sezonowe owoce np. truskawki czy maliny lub bitą śmietanę. Możesz także polać placuszki syropem klonowym, dzięki czemu na pewno nie będą suche. A jeśli lubisz, gdy czekolady jest naprawdę dużo, możesz dodatkowo polać pancakes nutellą lub czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Pancakes nadziane czekoladą
Jeśli chcesz zrobić pancakes obficie nadziane czekoladą, wymaga to chwilę więcej czasu, ale nadal jest proste do zrobienia. Zamiast czekolady w tym przepisie użyjemy nutelli. Zamiast kroić kostkę czekolady na małe kawałki, przygotuj papier do pieczenia i rozsmaruj na nim okręgi z nutelli wielkości nieco mniejszej, niż planowane pancakes. Następnie tak rozsmarowaną nutellę wstaw do zamrażalnika na minimalnie 40 minut.
Nutellę należy wyciągnąć z zamrażarki dopiero w momencie smażenia pancakes. Sam proces smażenia pancakes z nadzieniem jest niemal taki sam, jak standardowo. Gdy pancake będzie już z jednej strony rumiany należy na wierzch położyć przygotowany plaster z nutelli, a następnie zalać go dodatkową warstwą ciasta i usmażyć także z drugiej strony.
Fit pancakes czekoladowe
Będąc na diecie często trudno nam zrezygnować z dobrodziejstw, które dotychczas znajdowały się w naszym menu. Na szczęście pancakes można przyrządzić także w wersji fit!
Składniki:
1 banan
2 jajka
4 kostki gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao
4 łyżki mąki owsianej
olej kokosowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Banany obrać ze skórki, połamać na kawałki i wsadzić do miski. Wbić do nich 2 jajka, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Opcjonalnie dodać ksylitol. Całość zblendować na gładką masę.
Czekoladę pokroić na drobne kawałki
Na patelni rozgrzać olej kokosowy, następnie nalewać porcję ciasta wielkości placuszków grubszych niż naleśniki, a na wierzchu każdorazowo posypać pokrojoną czekoladą, przed obróceniem pankejka na drugą stronę.
Fit pancakes możesz podawać np. z dodatkiem owoców, świetnie sprawdzi się tu np. mus ze zblendowanych malin lub truskawek. Zamiast mąki owsianej, możesz też samodzielnie zmiksować ok. 50 g płatków owsianych. Opcjonalnie zamiast mąki owsianej możesz też użyć mąki kokosowej. Jeśli chcesz, by całe pancakes były czekoladowe, do masy przed zblendowaniem możesz dodać trochę kakao, jako że ma ono gorzki posmak, zalecam wtedy dodanie ksylitolu do masy.
Po wykonaniu przepisu podzielcie się Waszymi efektami! Jakie dodatki najbardziej lubisz dodawać do swoich pankejków?