Czekolada to jeden z najpopularniejszych wyrobów cukierniczych na świecie, dostępny w wielu różnych wariantach – dotyczy to zarówno smaku oraz składu, jak i konsystencji czy sposobu podania. Czekolada stanowi przy tym dodatek do wielu pełnoprawnych dań, potraw czy deserów. Ikonicznym dla światowych kulinariów produktem w tym zakresie są oczywiście tabliczki czekolady.
Czekoladę wyrabia się z miazgi kakaowej, pozyskiwanej z ziaren kakaowca, oraz tłuszczu kakaowego (określanego również niepoprawnie jako „masło kakaowe”) – rzadziej stosuje się inne tłuszcze roślinne. Niekiedy stosowane są rozmaite dodatki słodzące, a popularną praktyką jest łączenie masy czekoladowej z mlekiem. To właśnie w ten sposób powstaje czekolada mleczna i czekolada biała.
Z uwagi na ogromny sukces czekolady na świecie, wyróżnić możemy wiele rozmaitych jej wariantów. Zdecydowanie najbardziej popularny jest podział czekolad przez wzgląd na zawartość miazgi kakaowej. Najwięcej, bo ponad 70% kakao i masła kakaowego zawiera czekolada gorzka, niekiedy przyprawiona domieszką wanilii. Kolejna w tym zestawieniu będzie czekolada deserowa, zawierająca od 50% do 70% kakao i masła kakaowego – analogicznie, od 25% do 50% produktów miazgi kakaowej zawiera czekolada mleczna, w której skład, zgodnie z nazwą, wchodzi również mleko.
Dużą popularnością cieszy się czekolada biała, która nie posiada w swoim składzie kakao w ogóle, zaś zawartość masła kakaowego nie przekracza 33%. Najnowszą z odmian czekolady jest czekolada różowa, która swój wyjątkowy kolor, delikatną konsystencję i jagodowy smak zawdzięcza w pełni kakaowcowi rubinowemu, z nasion którego jest produkowana – nie zawiera sztucznych aromatów czy barwników. Została wprowadzona na rynek w 2018 roku.
Czekolady można podzielić także pełne, pitne i nadziewane, gdzie te ostatnie, w odróżnieniu do pełnych, zawierają określony dodatek – zwykle o kremowej konsystencji. Wymienić można takie tabliczki jak czekolada truskawkowa, czekolada jagodowa czy czekolada kokosowa.
Szczególny typ czekolady stanowi kuwertura, a więc czekolada najwyższej jakości, zawierająca znacznie więcej masła kakaowego od zwykłej czekolady. Kuwertura uznawana jest przede wszystkim za półprodukt cukierniczy, służący do wyrobu polewy czekoladowej.
Wartości odżywcze czekolady nie prezentują się zbyt zachęcająco, szczególnie w przypadku czekolady mlecznej, zawierającej ogromne ilości węglowodanów. Lepiej jest w przypadku czekolad gorzkich, gdzie w najlepszych z nich nawet 50 g na 100 g czekolady stanowić będą tłuszcze (białko – 13 g, a węglowodany jedynie 8 g).
Choć czekolada zawiera wiele wartościowych składników mineralnych, takich jak magnez, potas, wapń czy żelazo, to jednak nie zaleca się spożywania więcej, niż 50 g czekolady dziennie – w przeciwnym razie grozić nam będzie otyłość i szereg innych chorób cywilizacyjnych z nią związanych.
Rynek czekolad i wyrobów czekoladowych stale rośnie, w zdecydowany sposób poszerzając grono swoich odbiorców. Niemniej, o miano najpopularniejszej czekolady w Polsce od lat walczą dwie marki – Milka oraz Wedel, gdzie zgodnie z najnowszymi badaniami rynku to właśnie Milka deklasuje wszystkich rywali.
I choć w najbliższym czasie nie zanosi się na żadne zmiany na pozycji lidera, to warto wspomnieć, że Polacy rozpoznają i kochają również takie marki jak Wawel, Ritter, Nussbeiser, Lindt, Schogetten czy Merci.
Pokaż więcej
Dino znów zaskakuje swoich klientów. W najnowszej ofercie sieci znajdziemy nie tylko produkty niezbędne przed Wielkanocą, ale także modne słodycze, o których mówi cała Polska. Wszystko oczywiście w bardzo atrakcyjnych cenach. Jeśli macie w planach zakupy w Dino, warto to zrobić w tym tygodniu.
Ludzka kreatywność nie zna granic. Poznaj nietypowy przepis na przekąskę z czekolady i podaj ją na Wielkanoc. Wszystkich zachwyci formą i niespotkaną kreatywnością. Już teraz możemy zdradzić, że słynne przekąski dla dzieci w kształcie jajek, są przy tym deserze bez szans.
Zenek Martyniuk to nie tylko piosenkarz. W Cafe Słodziak na warszawskim Bemowie pojawiła się czekolada dubajska, którą firmuje król disco polo. Smak przekąski sprawdził internetowy krytyk – Książulo. O tym, czy przekąska jest warta swojej ceny, poinformował w krótkiej recenzji w mediach społecznościowych.
Kiedy kilka tygodni temu dubajska czekolada trafiła na europejski rynek, bardzo szybko zyskała uznanie wśród dzieci i dorosłych. Pomimo tego, że ekskluzywne słodycze trafiły do regularnej sprzedaży, dopiero teraz przeprowadzono kontrolę, której celem było sprawdzenie jakości importowanego produktu. Niemieccy kontrolerzy w 96% próbkach wykryli nieprawidłowości, przez co produkty wycofano ze sprzedaży. Czy polscy konsumenci również powinni spodziewać się wycofania ich ulubionego przysmaku?
Święta Wielkanocne zbliżają się małymi kroczkami. Aktualnie przeżywamy czas Wielkiego Postu, a za kilka tygodniu będziemy się cieszyć przeżywanymi w rodzinnym gronie Świętami Wielkiej Nocy. Dlatego też należy się odpowiednio do nich przygotować. Wiedzieliście, że zajączka wielkanocnego z czekolady można zrobić samodzielnie w domu? Jeśli nie, to koniecznie musicie poznać przepis na taki rarytas.
Blok czekoladowy to bieda-deser z dawnych czasów, który robi ostatnio wielką furorę. Można spotkać go nawet w drogich kawiarniach. A przecież powstał po to, by łatwo było przyrządzić go w domu.
Czekolada to przysmak, który przez wiele osób jest uważany za najsmaczniejszy. Nic dziwnego. Jest słodka, a do tego wspaniale rozpływa się w ustach. Sama w sobie jest postrzegana jako słodycz, ale również może być dodatkiem do deserów i ciast. Istnieje wiele jej rodzajów, a ta, którą chcemy Wam dzisiaj zaprezentować, jest dość nietypowa, ale ostatnio robi furorę.
Czekolada to smakołyk, który jest znany na całym świecie. Można pokusić się o stwierdzenie, że jest jednym z najpopularniejszych słodyczy. Jest uwielbiana przez miliony osób i istnieją różne jej rodzaje. Powstała również pyszna czekolada dubajska z nadzieniem pistacjowym, na którą przepis chcemy Wam zaproponować.
Sieć sklepów Dino ogłosiła, że do oferty trafi nowy produkt. Nowość podbiła już rynki europejskie w 2024 roku i dopiero teraz przyszła kolej na Polskę. Aby jej spróbować, trzeba się pospieszyć. Dostępność słodkiej przekąski jest ograniczona czasowo.
Francisco Rivella żył na tyle długo, by zobaczyć, jak jego dziecko – Nutella – dorasta. I jak schodzi na złą drogę. Jednak jego wynalazek był błyskotliwy i zrobił zasłużoną karierę.
Sernik pistacjowy cieszy się coraz większą popularnością. Jest idealnym pomysłem na walentynkowy deser. W dodatku, do jego przyrządzenia wcale nie potrzeba nawet piekarnika!
Czekolada to przysmak, który większość osób po prostu uwielbia. Istnieją różne jej rodzaje, z nadzieniem, orzechami czy też z owocami. Wybór smaków jest ogromy. Ostatnio jednak bardzo popularna stała się czekolada dubajska, a my mamy na nią przepis. Koniecznie musicie go wypróbować w domu.
Sernik dubajski to ciasto w sam raz dla fanów czekolady dubajskiej. Jest pistacjowy, kremowy, na lekko ciągnącym spodzie. Z tą kombinacją nie może być inny niż pyszny.
Kawa o poranku to codzienna rutyna wielu osób. Dodaje ona energii i pozwala żywiej zacząć dzień. Do tego dla większości osób jest po prostu smaczna. Niektórzy stosują różne dodatki w postaci np. syropów, aby jeszcze bardziej umilić jej picie. Istnieje składnik, który nie tylko podbije smak kawy, ale również dobrze wpłynie na nasz organizm. Koniecznie sprawdź, jaki to produkt.
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) poinformował, że jedna z sieci sklepów spożywczych wycofuje produkt ze sprzedaży. Sytuacja jest poważna, bo spożycie artykułu możne wywoływać silne reakcje alergiczne. Sprawdź, czy produkt nie znajduje się w twoich zapasach, a także dowiedz się, co możesz z nim zrobić.
Domowe słodycze nie mają sobie równych. Wypróbuj przepis na cukierki z białej czekolady, które mogą konkurować nawet z naszymi krówkami, które jak wiadomo, są najlepsze na świecie. Sposób jest banalny, a przygotowanie zajmuje tylko chwilę. Wypróbuj go, a nie pożałujesz.
„Pryncypałki” to unikatowe słodycze, które jakiś czas temu zdobyły sympatię wielu osób. Jednak jak mogliśmy się ostatnio dowiedzieć za pośrednictwem użytkownika portalu wykop.pl, popularne słodycze zmieniły swój skład, co niesie za sobą gorszą jakość. Dr Gerard, który jest producentem tych przekąsek, wyjaśnił powody podjęcia takiej decyzji.
Czekolada to bardzo uniwersalny smakołyk. Z pewnością jest ulubionym przysmakiem wielu osób. Istnieje wiele rodzajów czekolady, z różnymi nadzieniami czy owocami. Co gdyby samemu spróbować przyrządzić takie pyszności? Przedstawiamy przepis na czekoladę dubajską, która z pewnością zasmakuje niejednemu fanowi słodyczy.
Dubajska czekolada w zawrotnym tempie podbiła Internet, a wiele firm zaczęło wprowadzać swoje własne wersje. W Niemczech po ten kultowy produkt ustawiają się kolejki. Okazuje się jednak, że o oryginalną wersję przysmaku nie jest tak łatwo.
Luksusowy produkt jest dostępny w Lidlu. Chodzi o czekoladę dubajską, która smakiem skradła serca łasuchów na całym świecie. Na tle konkurencji oferta niemieckiej sieci sklepów jest najkorzystniejsza cenowo. Ile kosztuje czekolada dubajska w Lidlu?
Masz ochotę na szybkie i pyszne ciasto? Skorzystaj ze znakomitego przepisu blogerki kulinarnej Ani Zyśk. Dzięki niej przygotujesz apetyczne ciasto bez pieczenia. Smakuje pomarańczami, gorzką czekoladą, a biszkopty dosłownie rozpływają się w ustach.
Łasuchy uwielbiają serniki. Jednak ten sernik jest po prostu wyjątkowy. Zawiera dodatek, który rozpływa się w ustach i doskonale smakuje. Trudno się oprzeć takiemu deserowi. Polecam ten przepis, bo efekt zachwyca.
Nie ma niektórych ciast bez polewy czekoladowej. Są jednak ciasta ze źle zrobioną polewą. Żeby uniknąć wpadki, zaglądamy do sekretów zawodowych kucharzy i znajdujemy sposób na temperowanie czekolady.
W ostatnich czasach skierowaliśmy na masło wszystkie reflektory i tylko w tym świetle oglądamy sklepową drożyznę. Ale analitycy, którzy patrzą w wykresy cen, a nie w trendy debaty publicznej, widzą inne wzrosty. Są one mniej zauważalne, ale nawet wyższe niż w wypadku produktów mlecznych.
Kolejny sklep rozdał paczki świąteczne swoim pracownikom. Jeden z nich, idąc za przykładem pracowników Biedronki, otrzymany prezent pokazał w mediach społecznościowych. Co pracownicy Kauflandu dostali na święta i dlaczego pracownik nie krył rozczarowanie po otrzymaniu prezentu?
Marzy Ci się szybkie i pyszne ciasto? Pora poznać przepis blogerki kulinarnej Ani Zyśk na apetyczne ciasto Kinder Country. Połączenie herbatników, płatków i dwóch rodzajów czekolady daje wspaniały efekt.
Czy można już gromadzić zapasy na święta? Tak, tylko trzeba mieć silną wolę, zwłaszcza jeśli chodzi o słodycze. Naszą odporność psychiczną testuje właśnie Lidl swoją nową promocją.
Niektórzy mogliby powiedzieć, że miejsce czekolady jest właśnie wśród produktów luksusowych. Przywykliśmy jednak, że możemy w każdej chwili sięgnąć po małą ciemną kostkę lub słodki batonik. Jednak ceny kakao mogą niedługo przekreślić nasze nawyki.