Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Papryki faszerowane kurczakiem, fasolą i kukurydzą
Strzemp Katarzyna
Strzemp Katarzyna 25.03.2022 22:46

Papryki faszerowane kurczakiem, fasolą i kukurydzą

Papryki faszerowane kurczakiem, fasolą i kukurydzą
pixabay.com

Właściwości czerwonej papryki

Papryka to jednoroczne warzywo z rodziny psiankowatych. Jest dostępna w różnych kolorach, o różnych smakach i poziomach ostrości. Na polskich stołach najczęściej gości, w różnych postaciach, czerwona jej odmiana. Papryka jest bardzo dobrym źródłem antyoksydantów mających prozdrowotny wpływ na organizm człowieka, m.in. witaminy C. Znajdziemy też w niej witaminę E, prowitaminę A, witaminy z grupy B – szczególnie witaminy B1, B2, B3. Ponadto papryka jest doskonałym źródłem potasu. W połączeniu z innymi składnikami w potrawach, tworzy zdrowe i pożywne dania.

Czym można nadziewać czerwoną paprykę?

Faszerować paprykę można tak naprawdę wszystkim tym co najbardziej lubimy. Jest jednak kilka podstawowych składników, które zwykle używa się jako bazowych do różnego rodzaju farszy: ryż, kasza, makaron, soczewica. Najbardziej popularne farsze to te z połączenia mięsa i warzyw. Można jednak zrobić nadzienie wegetariańskie, z samego ryżu i warzyw. Doskonałym dodatkiem są również starte lub pokruszone sery, które podczas zapiekania roztapiają się, łącząc składniki nadzienia. Rzadziej używa się produktów rybnych do nadziewania, niemniej przy odpowiednio dobranych składnikach, stwarza to niecodzienne i ciekawe połączenie smaków. Mięso wykorzystywane do nadzienia również używane jest w różnych postaciach, jednak najczęściej mielone wieprzowe lub pokrojone na małe kawałki drobiowe. Ważną kwestią jest również dobór odpowiednich przypraw, które powinny współgrać z resztą składników.

Tak przygotowane farsze to idealne nadzienia nie tylko do papryk, ale również do gołąbków, faszerowania cukinii i innych warzyw lub jako farsz do zapiekanych naleśników.

Przepis na faszerowaną paprykę po meksykańsku – z kurczakiem, kukurydzą i czerwoną fasolą

Faszerowane, zapiekane z serem papryki czerwone to doskonała propozycja na lekki obiad lub pożywną kolację.

Składniki na 2 osoby:

  • 1 puszka kukurydzy

  • 1 puszka czerwonej fasoli

  • 2 duże papryki

  • 400 ml passaty pomidorowej

  • 2 łyżki oleju

  • 1/2 cebuli

  • 2 ząbki czosnku

  • 1/2 strączka chili

  • 1 pierś z kurczaka

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry

  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

  • 1 łyżeczka oregano

  • 100 g ryżu

  • 100 g sera cheddar, mozzarella lub gouda

  • sól, pieprz do smaku

undefinedPrzygotowanie faszerowanych papryk:

  • Na oleju podsmażamy czosnek i cebulę aż się zeszklą. W międzyczasie gotujemy ryż.

  • Dodajemy pokrojonego w drobną kostkę kurczaka, przyprawiamy oregano, papryką, solą i pieprzem, smażymy aż mięso się zetnie i woda odparuje.

  • Dodajemy passatę pomidorową i całość dusimy kilka minut do połączenia smaków.

  • Dodajemy ugotowany ryż i kukurydzę z fasolą, wszystko mieszamy i w razie konieczności doprawiamy do smaku.

  • Papryki kroimy wzdłuż na pół i drążymy usuwając gniazda nasienne.

  • Lekko smarujemy z obu stron olejem, następnie faszerujemy nadzieniem i posypujemy z wierzchu startym serem.

  • Drugą wersją podanie jest odcięcie wierzchu papryki na grubość ok 1,5 cm. Odciętą część zostawiamy. Faszerujemy papryki, posypujemy startym serem i zamykamy odciętą częścią. Pieczemy „na stojąc” w naczyniu, które umożliwia ciasne ułożenie papryk.

  • Zapiekamy do miękkości w temperaturze 180 stopni, ok. 30 minut. Możemy przykryć naczynie folią aluminiową, żeby nie spalić wierzchu papryki.

undefined

Tagi: