Pasta z tuńczyka na trzy sposoby
Pasta z tuńczyka to szybki i efektowny sposób na wspaniałą pastę kanapkową. Uwielbiają ją dorośli i dzieci. Przygotowuje się ją w mgnieniu oka i świetnie sprawdza się na drugie śniadanie dla dzieci. Jest też doskonała jako dip na różne okazje, szczególnie gdy przyjdą niezapowiedziani goście. Stanowi świetną alternatywę dla hummusu.
Pasta z tuńczyka jest niezastąpiona na kanapkę. Świeże, jeszcze chrupiące i ciepłe pieczywo smakuje z nią wyśmienicie. Warto wykorzystać ją również jako farsz do jajek. Wpisuje się ona w charakter Wielkanocy, doskonale komponuje z rzeżuchą i innymi smakołykami.
Jakiego tuńczyka użyć?
Do przygotowania tej szybkiej pasty potrzebny będzie tuńczyk z puszki - z oleju słonecznikowego lub z zalewy własnej, zależnie od preferencji. Warto jednak zwrócić uwagę na to, aby nie był to tuńczyk rozdrobniony, tzw. sałatkowy, ponieważ są to zwykle jedynie resztki ryby wymieszane z olejem. Wybierajmy tuńczyka w całych kawałkach – wtedy mamy do czynienia z lepszym jakościowo produktem.
Tę pastę można przygotować na mnóstwo sposobów, my prezentujemy trzy z nich – z anchois, jajkiem oraz w wersji dietetycznej. Każdy z nich z pewnością znajdzie wielu zwolenników, jednak polecamy dodawać coś od siebie i eksperymentować. Ta pasta nie wymaga stosowania się do sztywnych ram, a jej smak można kontrolować na bieżąco i podkręcać według uznania.
Składniki na pastę z tuńczyka z anchois:
- 180 g tuńczyka z puszki w sosie własnym lub w oleju
- 3 filety anchois
- 60 g kremowego sera – koziego, typu Philadelphia, mascarpone lub miękkiego masła
- przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, odrobina suszonego czosnku
Sposób przygotowania pasty z tuńczyka z anchois:
Tuńczyka wyjąć z puszki i delikatnie odsączyć z oleju lub sosu własnego. Umieścić w blenderze, dodać wybrany serek lub ciepłe masło, anchois i zmiksować na gładko. Konsystencja pasty powinna być kremowa i jedwabista. Jeśli jest zbyt sucha, to można dolać odrobinę oliwy lub sosu własnego z puszki.
Pasta z tuńczyka jest już prawie gotowa. Wystarczy przełożyć ją do miseczki, posolić i doprawić pieprzem do smaku oraz posypać niewielką ilością czosnku granulowanego. Całość wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na około godzinę.
Podawać z ulubionym pieczywem i przyozdobić posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Jako dodatek świetnie sprawdzi się tutaj rukola.
Składniki na pastę z tuńczyka z jajkiem:
- 5 jaj ugotowanych na twardo
- 180 g tuńczyka z puszki w oleju lub sosie własnym
- 3-4 łyżki majonezu (opcjonalnie jogurtu naturalnego)
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz