Paszteciki z mięsem w cieście francuskim – pyszny dodatek
Wszystko o cieście francuskim
Ciasto francuskie otrzymuje się przez połączenie dwóch rodzajów ciast. Pierwszym z nich jest tzw. ciasto kluskowe, a drugim maślane. Na surowo jest cieniutkie i miękkie, a po upieczeniu staje się chrupiące. Można je jeść z mięsem i warzywami oraz z owocami i innymi słodkimi dodatkami. Pole do eksperymentów ogółem jest całkiem spore. Wersja wytrawna świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań lub pełnoprawny posiłek czy przekąska. Taką właśnie potrawę proponujemy wam poniżej. Nie musimy do niej samodzielnie przygotowywać ciasta francuskiego. To ze sklepu będzie wystarczająco dobre. Jednak jeśli lubicie wykonywać wszystko samodzielnie i zależy wam na jak najlepszym składzie jedzenia, polecamy zastosować się do poniższego przepisu.
Przepis na domowe ciasto francuskie
Przygotowanie ciasta kluskowego:
- półtorej szklanki mąki pszennej
- 1 jajka
- 150 ml wody
- łyżeczka soli
- łyżka octu winnego
Wszystkie składniki miksujemy w misce. Kiedy już się połączą, wyrabiamy ręką ciasto do momentu, w którym będzie elastyczne. Nie powinno być ani zbyt twarde, ani zbyt rzadkie. Zostawiamy ciasto do schłodzenia w lodówce na 15 minut.
Przygotowanie ciasta maślanego:
- 350 g masła
- odrobina mąki pszennej do podsypywania
Podsypujemy mąkę na stolnicy i formujemy z masła prostokąt. Gdy będzie on już w miarę równy, możemy połączyć ciasto maślane z kluskowym
Przygotowanie ciasta francuskiego:
Z lodówki wyciągamy ciasto kluskowe i rozwałkowujemy je w kształt gwiazdy. Na środku powinna zostać jego grubsza warstwa. Kładziemy na nią ciasto maślane i zawijamy rogi ciasta kluskowego. Powinny ułożyć się jak pakunek. Wałkujemy całość na kształt prostokąta, kierując się zawsze w jednym kierunku. Później składamy boki do środka i całość na pół. Odstawiamy je do lodówki na 20 minut. Następnie wyjmujemy, wałkujemy, składamy w ten sam sposób co przedtem i znów wkładamy do lodówki. Powtarzamy te kroki jeszcze 4 razy. Potem nasze ciasto francuskie jest już gotowe do użycia. Jeśli zrobimy go więcej, możemy je zamrozić, zawijając je w pergamin czy papier śniadaniowy.
Przepis na paszteciki
Poniższe paszteciki są idealne na samodzielną przekąskę, ale także nadają się świetnie jako dodatek, np. do barszczu czerwonego. Mają bardzo przyjemny i charakterystyczny smak. Robiąc farsz, polecamy użycie melaksera, żeby wszystko zmiksowało się na gładką masę. Takie roladki będzie się łatwo jadło. Alternatywną wersją dla tej potrawy jest wykonanie jej w pojemniczkach na muffinki. Najpierw wkładamy do nich wycięte w kształt kwadratu ciasto francuskie, a na nim układamy farsz.
Składniki na około 17 sztuk:
· 70 g chałki lub bułki
70 ml mleka250 g mielonej łopatki wieprzowej250 g filetu z indyka1 łyżka tartego chrzanu1 łyżka sosu worcestershire1 łyżka suszonego majeranku270 g ciasta francuskiego2 duże jajka3 łyżki sezamu