Pâté z kurzych wątróbek: łatwy przepis w kilku krokach
pixabay.com

Pâté z kurzych wątróbek: łatwy przepis w kilku krokach

Pâté z kurzych wątróbek to pyszny, lekki pasztet z aromatycznymi przyprawami i odrobiną brandy. Znakomity na kanapki, łatwy w przygotowaniu i przechowaniu. Poznaj prosty przepis na pâté z kurzych wątróbek!

Pâté z kurzych wątróbek: francuskie sztuczki z podrobami

Słowo pâté brzmi wykwintnie i tajemniczo, ale oznacza po prostu pasztet. Najlepsze pasztety tradycyjnie robią Francuzi, więc nic dziwnego, że i słowo pâté jest francuskie.

Pâté z kurzych wątróbek to jednak niezwykły pasztet – delikatna, jednorodna mięsna masa smakuje wspaniale i doskonale komponuje się z chlebem, warzywami i przetworami.

Prezentujemy prosty przepis na pâté z kurzych wątróbek!

Pâté z kurzych wątróbek: dla kogo?

Pâté z kurzych wątróbek na pewno przypadnie do gustu osobom lubiącym pasztety i wszystkim fanom oraz użytkownikom kanapek. To pyszna mięsna pasta, lekka, zdrowa, choć doprawiona alkoholem, aromatyczna.

Pâté z kurzych wątróbek: na jaką okazję?

Pâté z kurzych wątróbek to pyszny, lekki dodatek do chleba. Znakomicie zastąpi kupny pasztet do śniadania, lunchu do pracy czy do kolacji. Serwuje się je na zimno i może postać parę dni w lodówce, jest to więc potrawa łatwa w przechowaniu, z której możemy korzystać wygodnie i elastycznie.

Pâté z kurzych wątróbek: ile kalorii?

Pâté z kurzych wątróbek nie jest daniem dietetycznym, ale też nie zawiera zbędnego tłuszczu i jest bardzo zdrowe. Osoby wrażliwe na punkcie kalorii mogą najwyżej zjeść pasztetu nieco mniej.

Przepis przewiduje też wlanie do masy mięsnej alkoholu, o czym być może trzeba uprzedzić osoby niepijące z przyczyn ideologicznych. Kierowcy mogą jeść pâté z kurzych wątróbek bez obaw.

Pâté z kurzych wątróbek: trudność

Pâté z kurzych wątróbek przygotowuje się dość prosto i przyjemnie, nie musimy niczego ugniatać ani wyrabiać – zrobi to za nas blender. Czasu też nie trzeba odliczać co do sekundy, a wręcz dobre pâté z kurzych wątróbek wymaga cierpliwości i długich okresów czekania, aż stężeje i się zmaceruje.

Pâté z kurzych wątróbek: czas na przygotowanie

Pâté z kurzych wątróbek samo w sobie przygotowuje się dosyć szybko, ale wątróbki muszą odstać w lodówce jedną noc, a potem pasztet też musi się schłodzić przez kolejną noc. Pomiędzy tymi nocami czeka nas jakieś 30 minut pracy.

Pâté z kurzych wątróbek: składniki (na ok. 6 porcji)

  • Wątróbki kurze – 400 g
  • Masło – 150 g
  • Cebula cukrowa siekana – 1 mała
  • Czosnek siekany – 2 ząbki
  • Brandy, koniak lub winiak – ¼ szklanki (ok. 60 ml)
  • Sól – ½ łyżeczki
  • Pieprz – ½ łyżeczki
  • Tymianek suszony – 1 łyżeczka
  • Gruszka – ½ średniej
  • Liście tymianku – do dekoracji (opcjonalnie)
  • Masło stopione – 50 g do podania (opcjonalnie)

Pâté z kurzych wątróbek: potrzebne przybory

Żeby przygotować pâté z kurzych wątróbek, potrzebujemy jedynie podstawowych kuchennych narzędzi: szerokiego garnka lub patelni, noża, tarki, łyżki do mieszania, sitka, a także miski lub kilku mniejszych, do której przelejemy wyrobioną masę mięsną i z której będziemy serwować nasze pâté.

Pâté z kurzych wątróbek: przygotowanie wątróbek

Kurze wątróbki to podstawa naszego pasztetu, dlatego nie należy oszczędzać na nich czasu ani sił. Przygotowujemy je do robienia pasztetu dzień wcześniej: zalewamy mlekiem i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Pâté z kurzych wątróbek: przygotowanie pasztetu

Następnego dnia, gdy wątróbki przesiąkły już mlekiem, możemy przystąpić do szykowania samego pasztetu.

Zaczynamy od pokrojenia na drobno cebuli i czosnku. Wraz z tymiankiem wrzucamy je do garnka i podsmażamy na dwóch łyżkach roztopionego masła przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie obieramy gruszkę, ścieramy ją na tarce i wrzucamy do garnka. Po dodaniu gruszki mieszamy znowu składniki i smażymy przez kolejne 3 minuty.

Teraz odsuwamy składniki nieco na bok i do garnka wkładamy kurze wątróbki. Nie mieszamy ich z resztą składników. Zwiększamy ogień i smażymy wątróbki około 3 minuty. Po tym czasie mieszamy je z dodatkami, wlewamy do garnka wybrany alkohol i doprowadzamy całość do wrzenia. Mieszanka powinna gotować się minutę. Potem zdejmujemy garnek z ognia i doprawiamy jeszcze jego zawartość solą i pieprzem. Możemy wszystko przemieszać.

Masę wątróbkową przekładamy z garnka do blendera, dodajemy pozostałą część masła i wszystko blendujemy. Powstanie jednolita, choć dość rzadka masa. Przelewamy ją przez sitko z powrotem do garnka. Po przecedzeniu przelewamy masę do miseczek, w których będziemy trzymać pasztet. Zwyczajowo podaje się pâté w małych pojemniczkach, ale można też wlać wszystko do jednej większej miski. Dobrze jest nie nalewać masy aż z meniskiem, lecz raczej zostawić ok. pół centymetra miejsca pod krawędzią naczynka.

Nasze pâté z kurzych wątróbek jest już prawie gotowe. Musimy teraz wstawić je do lodówki na całą noc, żeby dobrze stężało. Pasztet może stać w lodówce nawet trzy dni – po tym czasie jest najsmaczniejszy. Można też zamrozić go w pojemniczkach lub torebkach i przechowywać niemal dowolnie długo.

Pâté z kurzych wątróbek: podanie

Rano następnego dnia nasze pâté z kurzych wątróbek jest już gotowe! Zwyczajowo podaje się je w pojemniczku, polane roztopionym masłem, które można jeszcze wymieszać z listkami tymianku (stąd te pół centymetra miejsca pod krawędzią). Zasadniczo jednak pâté z kurzych wątróbek nie wymaga zdobień ani dodatków, bo samo jest dodatkiem – to idealny pasztet do kanapek o łagodnym smaku i kremowej niemal konsystencji.

Następny artykuł