Pech Pie, czyli niezastąpione ciasto brzoskwiniowe
Tradycyjny placek z brzoskwiniami a ‘la tarta
Peach Pie (czytaj: picz paj) to rodzaj kruchego placka z brzoskwiniowym nadzieniem rodem ze Stanów Zjednoczonych. Do USA ten wypiek przywieźli Anglicy. Obecnie samo „pie” to kultowe ciasto (a właściwie podstawa wielu ciast), które w USA wybierane jest na wiele okazji.
Składniki na ciasto: 450 g mąki pszennej tortowej6 łyżek cukru pudruszczypta soli200 g masła, zimnego90 g smalcu lub margaryny, zimnychok. 3 - 4 łyżki zimnej wody.
Składniki na nadzienie: 1,5 kg brzoskwiń świeżych1/2 szklanki cukru1/2 łyżeczki cynamonu1 op. cukru wanilinowego1 opakowanie budyniu wanilinowego (ok. 70g)2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka cukru do posypania ciasta.
Ciasto
Przygotuj tortownice o średnicy 27 cm lub formę na tartę o średnicy dnia 24 cm. Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier, sól oraz pokrojone w kostkę masło i smalec (lub margarynę). Zacznij miksować aż do momentu powstania drobnych okruszków ciasta. Możesz też rozetrzeć wszytko placami lub posiekaj na stolnicy. W tym momencie dodaj wodę i jeszcze chwile ugniataj. Ciasto powinno mieć teraz zbitą strukturę. Rozpłaszcz ciasto na placek i zawiń w folie spożywczą. Włóż placek do lodówki na minimum 1 godzinę. Czas na posmarowanie formy masłem, aby podczas pieczenie ciasto nie przywarło. Podziel ciasto na 2 części i rozwałkuj je na dwa większe placki. Jednej placek włóż do formy rozkładając je równomiernie na spodzie oraz na boki. Włącz piekarnik do 190 stopni C.
Nadzienie
Brzoskwinie dobrze umyj i osusz. Pokrój na ósemki i przełóż do dużej miski. Następnie dodaj do owoców cukier wanilinowy i zwykły, budyń, cynamon oraz mąkę ziemniaczaną. Drugą część ciasta rozwałkuj pod wymiar formy. Owoce dobrze wymieszaj, aby były pokryte sypkimi składnikami. Przełóż je do formy z ciastem. Nie pozbywaj się soku. Całość przykryj drugim płatem ciasta. Lekko je dociśnij, aby oba kawałki ciasta zlepiły się ze sobą. Nakłuj ciasto w 5-6 miejscach i wstaw do nagrzanego piekarnika na 60 minut. Po 40 minutach pieczenia, kiedy zauważysz, że brzegi ciasta są zarumienione, przykryj je kawałkiem folii aluminiowej. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i po ostudzeniu możesz pokroić pierwsze kawałki.
Najszybsze ciasto z brzoskwiniami
Idealne, gdy nachodzi chęć na coś słodkiego. Sprawdzi się, gdy niespodziewanie przyjdą goście. Wielka blacha maślanego ciasta z brzoskwiniami.
Składniki: 320 g mąki pszennej tortowej200 g masła minimum 82% tłuszczu5 jajek rozmiaru M170 g cukru około 3/4 szklanki cukru2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia800 g brzoskwiń (mogą być z puszki).
Przygotowanie
Wyjmij jajka z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową. Ustaw piekarnik na 170 stopni C (z termoobiegiem) lub bez na 180 stopni. Do dużej miski wsyp cukier oraz wbij jajka. Zacznij ubijać wszystko mikserem. Włącz wysokie obroty i miksuj przez kilka minut. Z połączenia składników powinna powstać jednolita, lekko żółta masa. Rozpuść w rondelku masło i lekko je ostudź. Będziesz je dodawać do jajek, więc nie mogą być gorące ponieważ jajka mogą się wtedy ściąć. Cienką strużką wlewaj masło do masy jajecznej, cały czas ubijając mikserem na wysokich obrotach. Do gotowej masy dodaj sypkie składniki – mąkę i proszek. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszaj łyżką do całkowitego połączenia się składników.
Ciasto przelej na blaszkę, którą wcześniej wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Teraz pokrój brzoskwinie na kawałki średniej wielkości. Jeśli używasz owoców z puszki, pamiętaj dobrze je odsącz. Ułóż kawałki brzoskwiń na całej powierzchni ciasta. Teraz włóż ciasto do piekarnika i piecz około 50 min. Możesz co jakiś czas sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe. Po upieczeniu uchyl piekarnik, niech ciasto odpocznie. Po 10 minutach ciasto jest gotowe do zjedzenia.
Dwa różne przepisy na pyszne placki z brzoskwiniami to sprawdzone sposoby na umilenie weekendowego popołudnia, ale nie tylko. Obie receptury są bardzo proste do wykonania i zachwycą podniebienia domowników oraz gości.