Smakosze.pl Przepisy Pesto z zielonego groszku
pixabay.com

Pesto z zielonego groszku

5 maja 2021
Autor tekstu: Marciszyn Iga

Skąd pochodzi pesto?

Pesto, to kolejny element kuchni włoskiej, w tym przypadku powstały w Genui, który rozprzestrzenił się na wiele krajów. Oryginalnie nazwą tą określany był zielony sos stworzony głównie z bazylii. Wedle tradycji pesto powinno być przyrządzane w marmurowym moździerzu poprzez zmieszanie oliwy, bazylii, twardego sera, orzeszków piniowych oraz czosnku i soli.

Sycylijczycy zmodyfikowali nieco pesto, tworząc swoją, czerwoną wersję poprzez dodanie suszonych pomidorów.

Pesto z zielonego groszku składniki

  • 1 szklanka groszku mrożonego

  • 1 mały ząbek czosnku

  • ½ szklanki bazylii

  • 3 łyżki startego parmezanu

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • sól, pieprz

Pesto z zielonego groszku przygotowanie

  • Zmrożony groszek wsypać do miski i rozmrozić pod gorącą wodą, odstawić go na kilkanaście minut, a następnie odcedzić.

  • W garnku zagotować wodę, osolić i wrzucić do niej rozmrożony groszek i gotować przez około 4 minuty.

  • Czosnek i bazylię pokroić drobno.

  • Po ugotowaniu groszku odcedzić wodę, dodać czosnek i bazylię. Dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny oraz 3 łyżki oliwy z oliwek. Doprawić solą i pieprzem i wszystko zblendować dość drobno.

  • By pesto było bardziej sycące, można dodać do niego pokruszone tofu, a na etapie blendowania także około 50 g serka mascarpone. Ładnie prezentować się też będzie w przypadku dań obiadowych, gdy do zblendowanego pesto dodasz trochę całych kuleczek groszku do dekoracji.

Z czym jeść pesto z groszku?

Możliwości jest mnóstwo! Z jednej strony pesto można zjeść jako danie obiadowe, mieszając je z makaronem - jeśli chcemy, żeby obiad był możliwie najzdrowszy, zamiast makaronu pszennego możemy zakupić makaron pełnoziarnisty lub inny np. z warzyw. Może to być zarówno makaron spaghetti jak i penne, właściwie każdy rodzaj makaronu powinien tu pasować. Możemy też zjeść pesto z ryżem lub kaszą gryczaną, posypując na wierzchu nieco parmezanem (albo całkiem dużą ilością parmezanu!). Ponadto pesto może być też świetnym dodatkiem do risotto lub jako dodatek do mięsa i ryb. Przed pieczeniem rybę lub mięso można nafaszerować lub posmarować pesto, co nada im absolutnie wyjątkowego smaku.

Pesto może stanowić też przyjemny dodatek do zup, jako przełamujący składnik.

Jeśli szukamy pomysłu na szybki i zdrowy lunch z pomocą przyjdzie sałatka z pesto z dodatkiem świeżych warzyw - smakować będzie naprawdę wyśmienicie. Jeśli natomiast chcemy zaaranżować pesto jako składnik naszej kolacji lub śniadania, bez problemu można rozsmarować je na ciepłej grzance, a na wierzch położyć ugotowane jajko.

Obserwuj nas w
autor
Marciszyn Iga

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy