Smakosze.pl Przepisy Przepis na zniewalająco puszysty sernik z wiaderka. Nigdy nie opada, zawsze się udaje
(Zdjęcie poglądowe) Pixabay / ponce_photography

Przepis na zniewalająco puszysty sernik z wiaderka. Nigdy nie opada, zawsze się udaje

13 listopada 2020
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Pieczenie ciast jest popularną aktywnością wśród zajęć wielbicieli łakoci. Smakowite desery można przygotować na najróżniejsze sposoby. Niezwykłą popularnością cieszą się serniki. Już teraz przekonaj się jak przygotować niecodzienny specjał w domowym zaciszu.

Pieczenie prostsze niż kiedykolwiek

Niektórzy smakosze zakładają, że pieczenie jest dosyć karkołomnym wyzwaniem. Okazuje się, że przyrządzanie wypieków wcale nie musi być trudne. Przepis na sernik jest tego idealnym potwierdzeniem. Domownicy będą nim zachwyceni.

Niedawno wspominaliśmy o tym jakie błędy mogą zrujnować pieczenie ciast . Tym razem przedstawimy przepis na bajecznie pyszny sernik, któremu nie oprą się nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy. Pieczenie jeszcze nigdy nie było tak proste.

Nie od dziś wiadomo, że pieczenie sernika jest czystą przyjemnością dla osób lubujących się w przygotowywaniu domowych ciast. Łakocie w tej odsłonie potrafią przyprawić o zawrót głowy. Z czego przygotujemy nasz wyborny deser?

Spód:

  • 250 g mąki pszennej

  • 100 g zimnego masła

  • 2 jajka

  • 90 g cukru

  • 5 g proszku do pieczenia

  • odrobina soli

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu

  • 30 g mąki ziemniaczanej

  • 125 g masła

  • 3 jajka

  • 250 g cukru

  • opakowanie cukru waniliowego

Polewa:

  • 100 g czekolady

  • 100 g śmietanki 30%

Pieczenie domowego sernika jest prawdziwą frajdą

Wielbiciele kuchennych aktywności doskonale wiedzą, że pieczenie może zmienić się w rozrywkę. Nie inaczej jest również w przypadku tego sernika. Tym bardziej, że za każdym razem wychodzi on fantastycznie. Od czego zaczniemy przygotowania?

Na początku przyrządzimy kruche ciasto. W tym celu sprawnie zagniatamy wszystkie jego składniki. Gotową kulę rozkładamy na foremce wyścielonej papierem do pieczenia. Najlepiej jeżeli będzie miała wymiary 24x24 cm. Ciasto powinno zakryć również boki formy . Wstawiamy je do lodówki na 30 minut.

W tym czasie przygotujemy naszą masę serową. Jej składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg mielimy dwukrotnie przez maszynkę. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę i dodajemy do nich miękkie masło. Ponownie je ucieramy. Masę jajeczną wzbogacamy zmielonym twarogiem. Należy robić to stopniowo .

Do sera i jajek dodajemy mąkę. Całość starannie mieszamy. Masą serową zalewamy schłodzone kruche ciasto. Kiedy już to zrobimy, wówczas wstawiamy formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczenie powinno trwać około godziny .

Podczas pieczenia przygotowujemy polewę. Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w mikrofalówce lub poprzez kąpiel wodną. Dodajemy do niej śmietankę. Mieszanką polewamy gotowe i ostudzone ciasto. Taki sernik z pewnością przyprawi domowników o szybsze bicie serca.

Źródło: Garneczki

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy