Pieczony bakłażan w dwóch niezwykłych wydaniach - proste przepisy
Jak często przyrządzasz bakłażana? Pewnie nie tak często! W zasadzie z jakiego powodu? Ten pyszny przepis na pieczony bakłażan przekona cię, by podawać to smaczne warzywo dużo częściej, niż robiłaś to do tej pory.
Dlaczego bakłażan jest idealny zimową porą? Przez wiele kultur uważany nawet za afrodyzjak, Hiszpanie nazwali go nawet „jabłkiem miłości”. Bakłażan wbrew powszechnemu mniemaniu jest owocem, a nie warzywem. A dokładnie – jagodą! Szokujące, prawda? Nazwa gatunkowa bakłażana to psianka podłużna, zwany jest także oberżyną. Bakłażan przybiera wiele różnych kształtów i kolorów – najbardziej popularna jest wersja fioletowa, może być w kształcie podłużnym, czy „dzwonkowatym”. Bakłażan jest też składnikiem popularnego dania – ratatouille, słynnego francuskiego przysmaku, znanego z filmu „Ratatuj” Disneya.
Bakłażan jest oczywiście zdrowy – zawiera w sobie dużo potasu, witaminy C i B oraz wspomaga w walce z cholesterolem. Jest także źródłem żelaza.
Dania z pieczonym bakłażanem.
Jak już wspomniałam bakłażan może być składnikiem wielu smacznych dań. Przeanalizujmy kilka z nich oraz resztę składników, która w nie wchodzi.
Bezglutenowe łódeczki wegańskie
Są to nadziewane połówki małego pieczonego bakłażana z orzechami laskowymi i ziołami. Tych kilka prostych składników pozwala wyczarować pyszny obiad, który zachwyci wszystkich, których nim uraczysz. Potrzebować do niego będziemy oczywiście bakłażanów, najlepiej na lokalnym rynku znaleźć kilka małych sztuk, idealnych do upieczenia. Do tego, mała cebula, główka czosnku, oliwa z oliwek, rozmaryn lub tymianek, sól, świeży pieprz oraz garść orzechów laskowych.
Mirza Ghassemi
Mirza Ghassemi nie jest u nas popularnym daniem (a powinno!), pochodzi z północnego Iran, jest niezwykle aromatyczne. Przepis jest stosunkowo prosty, postanowiłam więc, że wam go przybliżę. Jest to danie przypominające zupę, z bakłażanem i wieloma ciekawymi dodatkami. Potrzebować będziemy 3 bakłażanów, pomidorów oraz pasaty pomidorowej, czosnku, oleju, jajek, soli, pieprzu i kurkumy.Lista zakupów i przepis na pieczone bakłażanowe łódeczki.
Lista zakupów: 6 małych bakłażanów1 biała cebula50 g orzechów laskowycholiwa z oliwekrozmaryn bądź tymianeksólpieprznatka pietruszkiczosnek
Przepis na pieczone bakłażanowe łódeczki:
Umyte bakłażany przekroić w pół. Cebulę pokroić na kilka części, całą główkę czosnku obrać, ale nie kroić. Bakłażany umieścić w naczyniu żaroodpornym, częścią bez skórki do góry. Między bakłażany wrzucić kawałki cebuli i ząbki czosnku. Bakłażan posmarować oliwą i rozsypać tymianek bądź rozmaryn. Nasze orzechy laskowe należy przekroić na pół i przysypać nim nasze bakłażan. Przypraw solą i pieprzem.
Tak przygotowane bakłażany włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 200* i piecz około 35 minut, aż upieką się na złocisty kolor.
Wyjmij z piekarnika do ostudzenia i przysyp natką pietruszki. Pieczony czosnek można rozdrobnić widelcem i tak przygotowaną pastą czosnkową posmarować bakłażany.
Gotowe! Kilka prostych kroków na przygotowanie pieczonego bakłażana!
Lista zakupów i przepis na Mirzę Ghassemi.
Lista zakupów:
3 średnie bakłażany3 średnie pomidorypassata pomidorowa, ok. 100 ml2 średnie jajkaczosnek, ok. 3 ząbkiolej roślinnysól, pieprzkurkuma
Bakłażan obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę. Pomidory obrać ze skórki i pokroić, najlepiej w kąpieli wodnej (zanurzyć pomidory we wrzątku na 1-2 minuty i ściągnąć skórkę). Najbardziej autentycznym irańskim sposobem przygotowania bakłażanów jest spęcznianie ich w całości na otwartym ogniu (na grillu lub na domowej kuchence gazowej), aż poczernieją, a miąższ zmięknie aż do środka. Czosnek obrać i posiekać na drobne kawałki. W międzyczasie na dużą patelnię na średnim ogniu polej dużą ilością oleju i powoli gotuj plasterki czosnku, upewniając się, że je ugotujesz, a nie tylko zrumienisz. Jeśli zaczną się rumienić zbyt szybko, zdejmij patelnię z ognia i pozwól, aby ciepło je ugotowało.
Gdy czosnek zacznie rumienić się na brzegach, dodaj kurkumę. Dodaj pomidory na patelnię i gotuj przez około 15-20 minut lub do momentu, gdy się rozpadną i będą ugotowane, a następnie wyłącz ogień i odstaw patelnię. Wszystkie składniki wrzucić do garnka wylanego olejem roślinnym, dodać sól, pieprz i kurkumę. Zrobić wiele dziurek w mieszance z bakłażana i wlać ubite jajka prosto do garnka, ale nie wymieszać. Jeśli chcesz mieć pewność, że jajka się ugotują i zestalą, daj im około 5-6 minut na wolnym ogniu. Po ugotowaniu dokładnie wymieszaj i zdejmij garnek z ognia. Pozostaw mieszaninę do ostygnięcia na 20 minut, ponieważ to danie najlepiej podawać na ciepło, a nie na gorąco. Udekoruj kawałkami orzecha i podawaj z podpłomykiem. Gotowe! Można uzupełnić chlebem pita, bądź jeść jak zupę.