Pieczony filet z indyka w sosie pomarańczowym
pixabay.com

Pieczony filet z indyka w sosie pomarańczowym

Pieczony filet z indyka w sosie pomarańczowym to pyszne, aromatyczne i efektowne danie. Idealna propozycja na uroczyste kolacje we dwoje lub w gronie znajomych. Indyk jest miękki i soczysty, a sos pomarańczowy to świetny dodatek do dopełnienia dania. Jak przygotować pieczonego fileta z indyka w sosie pomarańczowym?

Pieczony filet z indyka w sosie pomarańczowym - składniki

  • 600 g filetu z indyka (bez skóry i kości).


Marynata i sos:

  • 3/4 szklanki soku pomarańczowego,
  • 80 g suszonej żurawiny,
  • 3 łyżki powideł brzoskwiniowych,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżeczki tartego imbiru (opcjonalnie),
  • 2 łyżka dżemu pomarańczowego,
  • 5 gałązek tymianku,
  • 2 łyżeczki kurkumy w proszku,
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku (ostrej),
  • 2 łyżki octu ryżowego lub 1 łyżka octu winnego.


Kasza jaglana z morelami:

  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 100 g suszonych moreli,
  • 500 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego lub wody,
  • świeży tymianek, 1 łyżeczka listków,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie pieczonego fileta z indyka w sosie pomarańczowym

Filety opłucz, włóż do małego garnka, dodaj 1 łyżeczkę soli i zalej zimną wodą. Odstaw na 15 minut.

W garnku zagotuj składniki marynaty: sok pomarańczowy, dżem brzoskwiniowy, dżem pomarańczowy, kurkuma, ocet, sproszkowane chili, gałązki tymianku, imbir. Dodaj 1/2 łyżeczki soli morskiej. Po ugotowaniu zdejmij z ognia i ostudź.

Wyjmij indyka z wody, włóż do woreczka na mrożonki, a następnie wlej ostudzonej marynaty. Mocno zawiąż worek, wymieszaj mięso tak, aby równomiernie pokryło się marynatą i wstaw do lodówki na około 12 godzin.

Ustaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Mięso z marynaty przełóż do naczynia żaroodpornego (marynatę wlej do miski). Wlej 1/2 szklanki wody do naczynia, polej 1/2 szklanki marynaty na mięso, wstaw do piekarnika i piecz przez 60 minut bez przykrycia (większe filety piecz dłużej). Jeśli jest masz odpowiedni termometr, możesz sprawdzić temperaturę w środku najgrubszej części mięsa (powinna wynosić 70-74 stopnie).

W trakcie pieczenia 4 razy wlewaj marynatę do mięsa. Na koniec wyjmij go z piekarnika i odstaw na bok (odczekaj co najmniej 10 minut na pokrojenie, aby sos nie uciekł). Połóż mięso na talerzu, a następnie ułóż żurawinę na talerzu z sosami. Umieść formę na gazie i zagotuj. Duś na małym ogniu przez około 5 minut, aż sos trochę się zmniejszy. Oprócz podgrzewania dodaj masło rozpuść i wymieszaj. Wyjmij tymianek z sosu.

Podczas pieczenia indyka możesz ugotować kaszę jaglaną. Zagotuj 2 szklanki wywaru lub wody, dodaj kaszę i dopraw pieprzem i solą (w zależności od słoności wywaru). Dodaj liście tymianku i masło. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 18 minut. Ugotowaną kaszę odrzeć, dodaj posiekane morele i wymieszaj. Podawaj z mięsem i polej sosem.

Następny artykuł