Pieczony pstrąg z masłem - kultowy przepis na wyśmienite danie
Pstrąg to bardzo wdzięczna ryba występująca w wielu popularnych polskich przepisach. Dziś prezentujemy propozycję z dodatkiem masła i czosnku, które nadadzą jej doskonały smak i aromat. Ryba wygląda zachęcająco i może urozmaicić każdy obiad czy kolację, a dzięki pieczeniu zachowa swoje cenne wartości odżywcze.
Zdrowy, pieczony pstrąg z masłem – prosty i wyśmienity
Pstrąg to przepyszna ryba żyjąca w czystych, słodkich wodach. W Polsce najpopularniejszy jest pstrąg tęczowy – hoduje się go w celach konsumpcyjnych. Jego chude mięso zawiera bardzo dużo cennych kwasów Omega-3. Do tego jest niskokaloryczny i pełny wartościowego, łatwo przyswajalnego białka oraz witamin z grupy B. Nic, tylko jeść!
Mięso pstrąga to także skarbnica minerałów – znajdziemy w nim mnóstwo fosforu, selenu, wapnia, magnezu czy żelaza. Te ryby były znane już w kuchni staropolskiej – gotowano je na przykład z octem i podawano ze świeżym pieczywem. Obecnie najczęściej serwuje się je w postaci ugotowanej, upieczonej albo smażonej – warto pamiętać, że podczas gotowania ryby część jej istotnych składników przenika do wody, dlatego najzdrowsze jest mięso ugotowane na parze.
Pieczenie w piecu, piekarniku albo na grillu to dobra metoda przygotowania pstrąga pełnego wartości odżywczych. Można go także podawać smażonego w panierce, ale w takiej wersji bywa bardziej kaloryczny i ciężkostrawny. Ryba świetnie smakuje z wieloma dodatkami – cytryną, czosnkiem czy aromatycznymi ziołami.
Pieczony pstrąg z masłem idealny dla dzieci
Wartościowe ryby są bardzo istotnym elementem diety każdego dorastającego dziecka. Kwasy Omega-3, których to pstrągi posiadają mnóstwo, są ważne nie tylko w profilaktyce chorób serca, ale także wspomagają prawidłowy rozwój układu nerwowego. Z tego względu mięso ryb bogate w witaminy i minerały powinno znajdować się na talerzach dzieci i młodzieży dość często.
Pieczony pstrąg z masłem – składniki
Pieczony pstrąg z masłem to danie szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu. Przedstawiamy doskonały przepis na porcję dla czterech osób:
4 świeże pstrągiPół kostki masłaCytrynaCztery ząbki czosnkuKoperekSólPieprz
Pieczony pstrąg z masłem – przepis
Aby przygotować cudownego i prostego pstrąga pieczonego z masłem, zaczynamy od przeciśnięcia czosnku przez praskę albo drobnego posiekania. Przekładamy go do miseczki, a następnie dodajemy masło, szczyptę soli i pieprzu. Całość rozgniatamy ze sobą i wlewamy trochę soku z połówki cytryny (drugą połowę kroimy w plasterki). Jeżeli mamy ochotę, możemy dodać więcej lub mniej czosnku do masła – wszystko zależy od indywidualnych preferencji.
Ryby oczyszczamy i oprawiamy, ale nie kroimy – zostawiamy je w całości z głowami. Wnętrze pstrągów porządnie nacieramy przygotowanym wcześniej masłem z czosnkiem, wkładamy także plasterki cytryny oraz posiekany koperek.
Z wierzchu ryby dokładnie nacieramy solą i pieprzem, polewamy również wcześniej wyciśniętym sokiem z cytryny. Całość odstawiamy na bok na około godzinę, by wszystkie smaki przegryzły się ze sobą. W międzyczasie przygotowujemy blachę – wykładamy ją papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i czekamy, aż się rozgrzeje.
Pstrągi natarte masełkiem wykładamy na blasze i obkładamy pozostałymi plastrami cytryny i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy od 30 do 40 minut – pod koniec możemy posypać ryby koperkiem.
Pieczony pstrąg z masłem to doskonała propozycja na szybki, weekendowy obiad. Można go także podać podczas letniego spotkania ze znajomymi – w identyczny sposób przyrządza się go na grillu. Trzeba go tylko zawinąć w folię aluminiową. Ryby świetnie pasują do wszelkiego rodzaju sałatek i surówek, a także do ziemniaków czy ryżu. Takie danie zasmakuje nawet wybrednym!