Smakosze.pl Przepisy Pierniczki nie tylko od święta, cudowny przepis skradnie twoje serce
Canva.com

Pierniczki nie tylko od święta, cudowny przepis skradnie twoje serce

25 marca 2022
Autor tekstu: Agata Kaszuba

Najbardziej znanymi pierniczkami, są oczywiście te pochodzące z Torunia. Bogata i długa tradycja oraz smak nie do podrobienia, działają jak magnes na wielbicieli słodkości. Wyrabia się je ręcznie z mąki, wody, mleka oraz miodu i korzennych przypraw. Wszystko zmieszane w odpowiednich proporcjach i pieczone według ściśle określonej temperatury. Receptura jest ściśle tajna, a innym piekarzom i cukiernikom z całej Polski ani razu nie udało się stworzyć smaku, który mógłby podawać się za smak toruńskich pierników.

Historia pierniczka

Niektórzy badacze twierdzą, że pierwszy znany przepis na ciasto podobne do ciasta piernikowego pochodzi z Grecji z około 2400 r.p.n.e. Z kolei inny, uważają, że wiele faktów przemawia za tym, iż twórcą piernika jest ormiański mnich, który w roku 992, uczył francuskich piekarzy sztuki wypiekania pierników. Niezależnie od początków tego ciasta, wszyscy zgodnie tweirdzą, że było ono niebywałym luksusem. Ze względu na wysokie koszty importu przypraw korzennych i bakalii. Miód również był towarem deficytowym, którym delektować się mogli tylko najzamożniejsi. Ze względu na niebywałą wytrzymałość, która nie ujmowała smaku, pierniki zaczęły być postrzegane jako idealny towar eksportowy. Mogły z łatwością przetrwać długie podróże, a cena ich była na tyle wysoka, że opłacało się transportować je i sprzedawać w innych krajach.

Gdy piernik dotarł do Niemiec, dał początek zupełnie nowemu, świątecznemu zwyczajowi. Pierwszy zakład pierników w Niemczech powstał pod koniec XV wieku. Popularność tego ciasteczka, zrodziła tradycję domków z piernika. Wypiekane pojedyncze elementy, które później składają się w całość i tworzą szkielet domu, są bogato strojone lukrem i bakaliami. Dzięki bajce „Jaś i Małgosia” piernikowe domki zyskały niesamowitą popularność w całej Europie, również w Polsce, która swojego czasu była główną siedziba piernika, a to za sprawą toruńskich piekarzy.

Toruńskie pierniki są na 19. miejscu z Polsce w rankingu rozpoznawalności produktu. Na pierwszy rzut oka, nie jest to zaszczytne miejsce, ale jeśli zauważymy, że ranking bierze pod uwagę wszystkie występujące w naszym kraju produkty ze wszystkich branż – wynik robi wrażenie. Doczekaliśmy się nawet legendy o powstaniu pierników. Katarzyna, córka toruńskiego młynarza, została wyznaczona do przyrządzenia przysmaków, które byłyby prezentem od miasta Torunia dla króla. Gdy zamartwiała się, próbując wymyślić coś wyjątkowego, pszczoły podpowiedziały jej, aby do chleba i ciast dołożyła miodu. Produkt końcowy tak zachwycił króla, że wspominał on toruńskie pierniki na wszystkich dworach Europejskich.

Przepis na pierniczki

Niestety przepis na przepyszne, toruńskie pierniki jest ściśle chroniony, jednak mamy dla Was recepturę, która choć trochę przybliży nas do smakowitego oryginału. To podstawowy i prosty przepis, który idealnie sprawdzi się w domowych warunkach.

Do przygotowania pierniczków potrzebujesz:

500g maki pszennej160g cukru210 g płynnego miodu150g masła150g kwaśnej śmietany 18%4 żółtka2 łyżeczki sody oczyszczonejłyżeczka kakaołyżka cynamonułyżeczka mielonego imbirupół łyżeczki mielonych goździkówszczypta gałki muszkatołowejszczypta czarnego pieprzu

Zalecamy, aby ciasto przygotować sobie dużo wcześniej, gdyż będzie musiało poleżeć w lodówce minimum 11 godzin.

Przygotowania zacznij od rozpuszczenia masła w rondlu. Gdy masło się roztopi dodaj płynnego miodu. Wsyp łyżeczkę kakao oraz wszystkie przyprawy. Wszystkie składniki wymieszaj i podgrzewaj kilka minut na małym ogniu. Nie martw się jeśli dojdzie do zagotowania. Po wszystkim, odstaw na bok, aby ostygło.

Śmietanę wymieszaj z sodą oczyszczoną. Jeśli nie masz śmietany, to równie dobrze sprawdzi się w tej roli gęsty jogurt naturalny. Mieszankę odstaw na parę minut.

W misce wymieszaj mąkę, żółtka i wcześniej przygotowaną mieszankę śmietany i sody. Dorzuć również cukru. Zwykły cukier można zamienić na cukier trzcinowy. Na koniec połącz wszystkie składniki i dolej przestudzonego płynu korzennego powstałego z miodu, masła oraz przypraw.

Gdy ciasto będzie już gotowe jego konsystencja będzie gęsta i klejąca, jednak po nocy spędzonej w lodówce, stanie się plastyczne. Blat lub stolnicę posyp mąką i rozwałkuj kawałki ciasta na placki o grubości minimum 8 milimetrów. Zacznij wycinać kształty specjalnymi foremkami, szklanka lub ręcznie, za pomocą noża.

Pierniczki piecz przez około 10 minut w temperaturze 170 stopni. Układając je na blaszce, weź pod uwagę, że rosną podczas pieczenia, więc postaraj się, aby odległości między nimi była spora. Zaraz po upieczeniu, gdy pierniczki wystygną, możesz śmiało zabierać się za dekorowanie. Pamiętaj, żeby zwołać do kuchni całą rodzinę, gdyż wspólne strojenie pierników, to najlepsza, świąteczna tradycja.

Obserwuj nas w
autor
Agata Kaszuba

Autorka tekstów.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy