Takie galaretki w kształcie jajek robię co roku na Wielkanoc. Przepis mam od babci

Zastanawiacie się, jak zaskoczyć Waszych gości w tegoroczne Święta Wielkanocne? Z pewnością potrzebny jest do tego przepis pozwalający przygotować danie, które zrobi furorę i będzie się wyróżniać na stole wielkanocnym. Świetnym kandydatem na taką potrawę są galaretki w kształcie jajek. Koniecznie musicie je przyrządzić.
Potrawy Świąt Wielkanocnych
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, a jak wiadomo, jest to czas, który warto spędzić z rodziną. W Polsce przyjęło się, że podczas świątecznych dni, rodzinne spotkania odbywają się w niedzielę Wielkiej Nocy lub w Poniedziałek Wielkanocny. Mowa oczywiście o śniadaniu lub obiedzie. Dlatego dobrze jest przygotować uniwersalne posiłki, które nadadzą się zarówno na jedną, jak i drugą okazję.

Świetnym pomysłem na potrawę, która zrobi wrażenie na gościach, są galaretki z kurczaka w kształcie jajek. W końcu jajka to symbol Wielkanocy. Koniecznie sprawdźcie, jak je przygotować.

Galaretki na Wielkanoc
Galaretki w kształcie jajek to świetna opcja na przekąskę wielkanocną. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 10 wydmuszek z jajek
- 2 udka z kurczaka
- włoszczyzna
- 8 łyżeczek żelatyny na 1 litr płynu
- ulubione warzywa do dekoracji u mnie
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 l wody
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować galaretki w kształcie jajek na Wielkanoc?
Galaretki z kurczaka są bardzo proste w przygotowaniu.
W pierwszej kolejności oczyszczamy wydmuszki jajek, po czym je myjemy i parzymy wrzątkiem, aby w pełni je oczyścić. Pozbywamy się wody i zostawiamy wydmuszki do wystygnięcia.
W międzyczasie przekładamy mięso do garnka i zalewamy wodą, stawiamy na kuchence i gotujemy na wolnym ogniu z dodatkiem włoszczyzny, a także przypraw. Robimy to do momentu, aż mięso będzie miękkie. Kiedy tak się stanie, to wyjmujemy mięso z wywaru i odstawiamy do ostudzenia. Wywar natomiast przelewamy przez sitko, po czym dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy.
Kiedy mięso przestygnie, kroimy je na drobne kawałeczki i starannie wkładamy do wydmuszek razem z warzywami do dekoracji. Możemy użyć np. groszku i marchewki. Zalewamy wywarem, który wcześniej przygotowaliśmy i odstawiamy, aby całość mogła przestygnąć. Obieramy tak jak jajka.
Tak przygotowane galaretki z kurczaka z pewnością zrobią furorę na świątecznym stole.
Sprawdź przepis na pyszne jajka faszerowane ze szczypiorkiem. Zobacz, jak przygotować doskonałą zupę z wędrowców.






































