Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Takie galaretki w kształcie jajek robię co roku na Wielkanoc. Przepis mam od babci
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 07.04.2025 19:10

Takie galaretki w kształcie jajek robię co roku na Wielkanoc. Przepis mam od babci

Galaretki w kształcie jajek
Fot. Shutterstock/stock1000

Zastanawiacie się, jak zaskoczyć Waszych gości w tegoroczne Święta Wielkanocne? Z pewnością potrzebny jest do tego przepis pozwalający przygotować danie, które zrobi furorę i będzie się wyróżniać na stole wielkanocnym. Świetnym kandydatem na taką potrawę są galaretki w kształcie jajek. Koniecznie musicie je przyrządzić. 

Potrawy Świąt Wielkanocnych

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, a jak wiadomo, jest to czas, który warto spędzić z rodziną. W Polsce przyjęło się, że podczas świątecznych dni, rodzinne spotkania odbywają się w niedzielę Wielkiej Nocy lub w Poniedziałek Wielkanocny. Mowa oczywiście o śniadaniu lub obiedzie. Dlatego dobrze jest przygotować uniwersalne posiłki, które nadadzą się zarówno na jedną, jak i drugą okazję. 

Dania na Święta Wielkanocne
Fot. Canva/Rimma Bondarenko

Świetnym pomysłem na potrawę, która zrobi wrażenie na gościach, są galaretki z kurczaka w kształcie jajek. W końcu jajka to symbol Wielkanocy. Koniecznie sprawdźcie, jak je przygotować. 

Kilka przekąsek wielkanocnych
Fot. Canva/Michał Chodyra
Weź liście laurowe i zrób najlepszy nawóz. Warzywa będą rosły jak szalone

Galaretki na Wielkanoc

Galaretki w kształcie jajek to świetna opcja na przekąskę wielkanocną. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • 10 wydmuszek z jajek
  • 2 udka z kurczaka
  • włoszczyzna
  • 8 łyżeczek żelatyny na 1 litr płynu
  • ulubione warzywa do dekoracji u mnie 
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 l wody
  • sól 
  • pieprz 
  • liść laurowy 
  • ziele angielskie

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować galaretki w kształcie jajek na Wielkanoc?

Galaretki z kurczaka są bardzo proste w przygotowaniu

W pierwszej kolejności oczyszczamy wydmuszki jajek, po czym je myjemy i parzymy wrzątkiem, aby w pełni je oczyścić. Pozbywamy się wody i zostawiamy wydmuszki do wystygnięcia. 

W międzyczasie przekładamy mięso do garnka i zalewamy wodą, stawiamy na kuchence i gotujemy na wolnym ogniu z dodatkiem włoszczyzny, a także przypraw. Robimy to do momentu, aż mięso będzie miękkie. Kiedy tak się stanie, to wyjmujemy mięso z wywaru i odstawiamy do ostudzenia. Wywar natomiast przelewamy przez sitko, po czym dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy. 

Kiedy mięso przestygnie, kroimy je na drobne kawałeczki i starannie wkładamy do wydmuszek razem z warzywami do dekoracji. Możemy użyć np. groszku i marchewki. Zalewamy wywarem, który wcześniej przygotowaliśmy i odstawiamy, aby całość mogła przestygnąć. Obieramy tak jak jajka. 

Tak przygotowane galaretki z kurczaka z pewnością zrobią furorę na świątecznym stole.

Sprawdź przepis na pyszne jajka faszerowane ze szczypiorkiem. Zobacz, jak przygotować doskonałą zupę z wędrowców

Pyszne galaretki z kurczaka
Fot. Shutterstock/stock1000