Z makaronu ze szpinakiem zrobił arcydzieło. Wystarczył dodatek za 2 złote

Znany kucharz – Piotr Ogiński – podzielił się z internautami kolejnym udanym pomysłem na obiad. Przygotowany z jego przepisu makaron ze szpinakiem można nazwać ósmym cudem świata i nie popełni się przy tym żadnego faux-pas. Zresztą przekonasz się o tym, przygotowując to danie we własnej kuchni.
Obiad z prostego przepisu od cenionego kucharza
Piotr Ogiński, który w mediach społecznościowych pod nazwą „Kocham Gotować” dzieli się autorskimi przepisami, pokazał, kolejny znakomity sposób na obiad. W jego filmach prezentowanych na platformie YouTube często interesujące są nie tylko samo danie, ale też to, w jaki sposób kucharz o nim opowiada. Trzeba przyznać, że robi to bardzo ciekawie, energicznie i bez zbędnej gadaniny. Ważne jest także, że każdy, kto trzyma się jego porad, jest w stanie takie danie odtworzyć samemu we własnej kuchni.
Tym razem przedstawiamy sposób Ogińskiego na makaron ze szpinakiem. Danie jest łatwe w przygotowaniu, a przy tym na tyle wykwintne, że bez obaw mogłoby konkurować z tymi z włoskich restauracji. Jego atuty docenią także ci, którzy za warzywem, które jest głównym składnikiem potrawy, nie przepadają.

Makaron i dodatki
Szpinak stanowi w tym daniu główny składnik sosu. Jednak do jego przygotowania niezbędne będą także inne dodatki. Jest to między innymi olej, przyprawy, czosnek oraz ser. W przepisie kucharza na próżno szukać śmietany, która sprawiłaby, że danie wyszłoby pospolicie. Smak całości podkreślają i uzupełniają włoskie orzechy, które zostały uprzednio uprażone. To dzięki nim danie jest tak rewelacyjne. O wszystkich składnikach dowiesz się, sprawdzając poniższą listę.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 60 g szpinaku
- 25 g prażonych orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku smażonego w oleju
- 50 ml oleju
- 100 g suchego makaronu
- gałka muszkatołowa
- 20 g sera feta
- 25 g sera pecorino (opcjonalnie)
- pieprz
- sól

Przepis na makaron ze szpinakiem
Prażone orzechy oraz podsmażony, przestudzony czosnek przełóż do miski. Dodaj szpinak i wlej olej. Całość dopraw pieprzem i solą. Składniki zmiksuj na jednolity sos za pomocą blendera.
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Kiedy będzie al dente, przełóż go do miski. Wsyp szczyptę gałki muszkatołowej. Wlej odrobinę wody po ugotowaniu makaronu. Dodaj przygotowany sos i wymieszaj.
Nałóż porcję dania na talerz, a następnie obsyp ją posiekanymi orzechami. Na wierzchu ułóż kawałki sera feta i gotowe.
Wypróbuj także nasz inny przepis na obiad, z którego przygotujesz doskonałe pierogi oraz dowiedz się, jakie mięso jest najzdrowsze na obiad.






































