Smakosze.pl Przepisy Podstawowy przepis na sałatkę Cezara
Podstawowy przepis na sałatkę Cezar
canva/karandaev

Podstawowy przepis na sałatkę Cezara

21 września 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Sałatka Cezar znana jest na całym świecie. Proste składniki i doskonały sos sprawiły, że Cezar podbił serca nawet największych niejadków. Sprawdź, jak przygotować sałatkę, która idealnie komponuje się jako dodatek do potraw lub samodzielne danie.

Podstawowa wersja sałatki składa się z sałaty, grzanek i parmezanu. Całość jest doprawiona solą, świeżo zmielonym pieprzem i podana z aksamitnym sosem na bazie majonezu, musztardy i sosu Worcestershire.

Możesz również dodać do Cezara grillowaną pierś z kurczaka, która smakuje rewelacyjnie w połączeniu ze wszystkimi składnikami. Mięsna wersja sałatki doskonale nadaje się także jako samodzielne danie, jak obiad lub kolacja. Tej wersji też musisz spróbować.

Podstawowy przepis na sałatkę Cezara

Składniki na 4 porcje:

  • sałata rzymska

  • 100 g parmezanu

  • 2 łyżki masła

  • 2 bagietki

  • 2 ząbki czosnku

  • sól i świeżo mielony pieprz

  • sos Cezar

Składniki na sos Cezar (4 porcje):

  • 8 łyżek majonezu

  • 2 łyżeczki musztardy

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire

  • sól i świeżo mielony pieprz

Jak przygotować podstawową sałatkę Cezara?

Umyj, osusz sałatę i połam ją na mniejsze kawałki. Następnie przygotuj grzanki: czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż na patelni z masłem. Dodaj bagietki pokrojone w kostkę i smaż, aż grzanki staną się złociste i chrupiące.

Do miski z sałatą rzymską dodaj starty na grubych oczkach parmezan, grzanki i dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.

Przygotuj sos: czosnek przeciśnij przez praskę. Do miseczki dodaj wszystkie składniki i mieszaj, aż powstanie gładki i aksamitny sos. Możesz polać nim sałatkę lub podać osobno w sosjerce, aby każdy polewał sałatkę według uznania.

Smacznego!

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Z wykształcenia jest politologiem, praca w mediach jest dla niej pasją. Początki jej kariery zawodowej w copywritingu sięgają 2019 roku. Zajmowała się szeroko pojętym e-commerce, w tym opisami produktów na strony internetowe, czy przygotowywaniem specjalistycznych artykułów. Przygodę z portalem kulinarnym Smakosze.pl rozpoczęła w 2021 roku jako redaktor. Obecnie jest wydawcą ww. portalu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl