Polędwiczki wieprzowe - prosty przepis na pyszne mięso
Polędwiczki wieprzowe, to mięso bardzo dobrej jakości, które znajduje się w dolnej półtuszy wieprzowej. Ich uniwersalne, szerokie zastosowanie od wielu lat jest cenną cechą, która ma uwielbienie w wielu kuchniach w Polsce. To szlachetne mięso, jest szczególnie zachwalane z powodu swojej delikatności i podatności na zabiegi kulinarne.
Ma także sympatię osób dbających o linię, ze względu na niską zawartość kalorii i tłuszczów. Polędwiczka, jest zaliczana do mięsa czerwonego, które jest uznawane za zdrowsze i, w obecnych czasach, pozbawione antybiotyków. Dzięki dużej zawartości białka i zerowej zawartości węglowodanów są uważane za składnik obowiązkowy diety ludzi zajmujących się sportem lub prowadzących zdrowy tryb życia. Mimo że pojawiają się głosy, że fit menu powinno być pozbawione wieprzowiny, to eksperci zgodnie twierdzą, że polędwiczki wieprzowe, to doskonały wybór, który wspomaga nasze ciało wieloma wartościami odżywczymi.
Przepis podstawowy na polędwiczki wieprzowe.
Polędwiczki, są bardzo wszechstronne kulinarnie, dlatego wyśmienicie komponują się z różnego rodzaju sosami i dodatkami. Sos grzybowy, koperkowy lub ciemny sos pieczeniowy, a - jako porcja węglowodanów - kasza, ziemniaki lub ryż? Nic nie stoi na przeszkodzie, ponieważ ten rodzaj mięsa potrafi zaprzyjaźnić się z praktycznie każdą oprawą.
Aby przygotować polędwiczki wieprzowe, potrzebujesz:
-
2 sztuki polędwicy wieprzowej
-
1 cebula
-
Sól, pieprz
-
majeranek
-
rozmaryn
-
papryka
-
tymianek
-
oliwa
Cały proces szykowania mięsa do obróbki termicznej zacznij od jego pokrojenia i zamarynowania. Zatem najpierw poćwiartuj polędwicę na cienkie plastry i delikatnie rozbij ręką. Cebule potnij w tzw. pióra. Następnie stwórz marynatę z wyżej wymienionych przypraw i oliwy. Powstałą masą oraz cebulą dokładnie wysmaruj każdy kawałek. Naczynie, w którym znajduje się mięso, owiń folią spożywczą i zostaw w lodówce na kilka godzin. Jeśli masz mało czasu, możesz także przyprawić polędwiczki bezpośrednio w momencie gotowania.
Smażone, duszone czy pieczone?
Teraz przyszedł czas na podjęcie decyzji: jak chcesz przygotować swoje polędwiczki?
Pierwszą z opcji jest ich usmażenie. Jeśli zdecydujesz się na ten krok, to zacznij od mocno rozgrzanej patelni, na której roztopisz masło. Ostrożnie kładź kawałki mięsa na gorący tłuszcz. Pamiętaj o cebuli! Nie zakrywaj patelni, pozwól, aby nagromadzona w mięsie woda powoli wyparowywała. Możesz dorzucić na patelnię parę ząbków czosnku i gałązki świeżego rozmarynu.
W połączeniu z masłem i sokiem wypuszczonym przez polędwiczki powstanie delikatny sos, którym możesz, co jakiś czas podlewać z góry mięso, aby było soczyste i przeszło jego aromatem. Smaż każdą ze stron po kilka minut na rumiany kolor. Polędwiczki powinny być gotowe gdy zaczyna wydzielać bezbarwny płyn. Wtedy ściągnij je z patelni i pozostaw chwilę do ostygnięcia oraz aby mięso „doszło”. Po rozkrojeniu powinny zaprezentować Ci piękny, jednolity, różowy kolor.
Druga opcja, to polędwiczki duszone. Przygotowujesz je bardzo podobnie jak opcje numer jeden, jednak tym razem, po szybki obsmażeniu każdej ze stron, lekko podlej mięso wodą lub wcześniej przygotowanym bulionem. Następnie ustaw kuchenkę na najmniejszy ogień i duś je pod przykryciem około 20 minut. Jest to świetna okazja, aby podać polędwiczki w sosie własnym, ponieważ sos mamy już praktycznie gotowy. Powstały w trakcie duszenia wywar wystarczy zagęścić śmietaną 18% i chwilę zredukować. Delikatne mięso w pysznym sosie – czy może być coś lepszego?
Trzecia opcja, to pieczenie. Ten sposób przygotowania sprzyja pozostawieniu mięsa w całości – jako pieczeń. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec również pokrojone polędwiczki. Możesz użyć naczynia żaroodpornego lub rękawa kuchennego. Jeśli zdecydujesz się na pierwszą wersję ,to polecamy podlać mięso wodą lub bulionem, aby uniknąć jego wysuszenia. W piekarniku nagrzanym do 180 stopni powinny spędzić około 30 minut. Jeśli chcesz skrócić czas pieczenia lub lubisz lekko chrupiącą skórkę, to możesz wcześniej obsmażyć je na patelni. Wtedy polędwiczki powinny znaleźć się w piecu około 15-20 minut.
Każdy sposób przyrządzenia tego mięsa jest skazany na sukces, więc nie zastanawiaj się długo i wybierz metodę najlepszą dla Ciebie.