Polędwiczki wieprzowe z kurkami i śmietaną
Polędwica wieprzowa na obiad – w sosie kurkowym, w panierce, czy w sałatce?
Polędwica jest długim mięśniem grzbietu z tylnej części półtuszy wieprzowej. To mięso kruche, delikatne i pyszne w każdym wydaniu. Z polędwicy wieprzowej przygotujemy naprawdę wiele dań obiadowych, przekąsek czy sałatek. Można ją zapiec, ugotować i usmażyć. Doskonale smakuje zarówno z klasycznymi ziemniakami, jak i z makaronem, kluskami śląskimi czy samymi warzywami. Tym, co uwielbiają mięso smażone, polecamy polędwiczki wieprzowe w chrupiącej panierce panko. Polędwicę zapiekaną warto natomiast przygotować z dodatkiem warzyw lub zapiec ją w cieście francuskim. Dla amatorów aromatycznych sosów też mamy dobrą wiadomość: polędwiczki wieprzowe wybornie odnajdują się w każdym sosie: pieczarkowym, musztardowym, chrzanowym, koperkowym i oczywiście kurkowym.
Kurki z polędwiczką wieprzową, czyli doskonała kompozycja smaków
Każdy z nas kojarzy te charakterystyczne grzybki. Mają piękny, złoty kolor i pofałdowane kapelusze. Ich miąższ ma łagodny smak, ale bywa lekko pieprzny, stąd nazwa: pieprznik jadalny. Kurki nazywane są również lisicami, łasicami i kurzymi stopkami. Jest to jeden z najpopularniejszych grzybów w Polsce, rosnący zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych. Kurki mają szerokie zastosowanie w kuchni: można je marynować, dusić, smażyć i gotować. Wybornie smakują z różnymi mięsami, np. mięsem drobiowym i makaronem, mięsem rybim (np. łososiem), czy mięsem wieprzowym. Polędwiczki z sosem kurkowym to doskonałe połączenie smaków – miękkie, delikatne mięso i gęsty, dobrze doprawiony sos grzybowy. Czego chcieć więcej?
Przepis na polędwiczki w sosie kurkowo-śmietanowym z białym winem
Dobrze wiemy, że nie każdy jest grzybiarzem, więc nie musisz wyruszać w las, żeby zdobyć świeże kurki. Z powodzeniem nabędziesz suszone lub mrożone kurki w każdym większym markecie. Postaraj się również o to, by mięso wieprzowe było świeże i od dobrego dostawcy. W końcu to podstawowy składnik Twojego dania. Polędwiczki w sosie kurkowo-śmietanowym są naprawdę szybkie i proste w przygotowaniu; możesz podać je na niedzielny obiad lub większe święto rodzinne.
Składniki:
-
400 g polędwicy wieprzowej
-
300 g kurek
-
200 g śmietany 18%
-
1 cebula
-
100 ml białego wytrawnego wina
-
2 łyżki oleju lub oliwy
-
1 łyżka mąki
-
przyprawy: majeranek, rozmaryn, słodka papryka, kurkuma
-
sól
-
pieprz
-
świeża natka pietruszki
undefined
Przygotowanie
Umyj polędwicę i wykrój ewentualne błonki na boku. Dokładnie osusz i pokrój ją w plasterki o grubości około 1,5-2 cm. Natrzyj je solą, pieprzem i słodką papryką.
Umyj kurki pod bieżącą wodą i oczyść je. Jeśli są duże, możesz pokroić je na mniejsze kawałki. Dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Cebulę obierz i pokrój w małą kosteczkę.Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej lub oliwę (możesz użyć również masła). Wrzuć pokrojoną cebulę i smaż tak długo, aż się zeszkli. Następnie dodaj przygotowane kurki i smaż przez około 3-4 minuty.
Po tym czasie zgarnij kurki z cebulą w jeden punkt, dolej trochę tłuszczu, którego używasz do smażenia i połóż na patelni plastry polędwicy. Smaż po 3 minuty z każdej strony, aż się zrumienią.
Teraz możesz rozgarnąć kurki na patelni. Dolej 100 ml białego wytrawnego wina i poczekaj, aż odparuje. W oddzielnej szklance wlej trochę sosu z patelni i wymieszaj ze śmietaną, aby się nie zważyła. Wlej ją na patelnię.
Całość dopraw majerankiem, rozmarynem i kurkumą. Jeśli jest taka potrzeba, dodaj również soli i pieprzu. Duś jeszcze przez parę minut.
Tak przygotowane polędwiczki z kurkami posyp posiekaną natką pietruszki. To smakowite danie możesz podać na wiele różnych sposobów. Polędwiczki w sosie kurkowym znakomicie będą się komponowały z młodymi ziemniakami w mundurkach, kluskami śląskimi czy nawet z plackami ziemniaczanymi. Smacznego!
Podobny przepis znajdziesz na kanale Tapenada - przepisy kulinarne na Youtubie, z którego kadr posłużył do zilustrowania powyższego artykułu.